Ντοκουμέντο για το ναυάγιο: «Αυτοί οι άνθρωποι ζητούσαν να σωθούν από οποιαδήποτε χώρα»

Η ακτιβίστρια Ναουάλ Σουφί που είχε επικοινωνία με το πλοίο μέχρι τις 11 χθες βράδυ περιγράφει αναλυτικά πώς συνέβη η τραγωδία.Στην Ελλάδα έχουν στραφεί τα μάτια του πλανήτη, ο οποίος με θλίψη και οργή παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, που έχει στοιχήσει τη ζωή…

Το χρονικό το πολύνεκρου ναυαγίου

Ραντάρ μη επανδρωμένου σκάφους της Frontex είχε εντοπίσει

το αλιευτικό «Αντριάνα» ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης. Το αλιευτικό έπλεε από τις ακτές της Αφρικής προς την Αδριατική και είχε γίνει αντιληπτό και από δύο παραπλέοντα πλοία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ υπήρξε επικοινωνία με τον θάλαμο έρευνας και διάσωσης, αλλά δεν αιτήθηκε συνδρομή, ούτε στις ιταλικές ούτε στις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν είχε αναφερθεί ούτε ο αριθμός των επιβαινόντων ούτε κάποιο πρόβλημα στο πλοίο.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, το σκάφος φάνηκε να αλλάζει κατεύθυνση αρκετές φορές, διατηρώντας χαμηλή ταχύτητα. Ακολούθησαν κι άλλες επικοινωνίες στις οποίες επίσης δεν ζητήθηκε βοήθεια. Σύμφωνα πάντα με το κρατικό κανάλι, ένα φορτηγό πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό προσέφερε φαγητό και νερό, στους μετανάστες που, κατά τα φαινόμενα, ταξίδευαν επί 4 μέρες.
Αργά το βράδυ σκάφος του Λιμενικού πλησίασε το αλιευτικό και το έθεσε υπό παρακολούθηση. Το «Αντριάνα» απομακρύνθηκε τότε στα 47 μίλια, σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου.
Μέχρι και τη στιγμή του ναυαγίου, στις 2 τα ξημερώματα, οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Ελέγχονται μαρτυρίες για επιβάτες σε κλειστούς χώρους του πλοίου. Το ελληνικό Λιμενικό που ήδη βρισκόταν σε μια επιφυλακή και έσπευσε στο σημείο, σε συνεννόηση και με το ιταλικό Κέντρο Διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, διασωθέντες εκτιμούν πως στο πλοίο επέβαιναν 500 με 700 άτομα και φέρεται να λένε πως γυναίκες και παιδιά επέβαιναν σε αμπάρια του «Αντριάνα».
Στο λιμάνι της Καλαμάτας στήθηκε από νωρίς μεγάλη επιχείρηση για την υποδοχή των διασωθέντων, για τη στέγασή τους αλλά για όποια άλλη βοήθεια πρέπει να λάβουν. Σε ετοιμότητα είναι παράλληλα όλα τα νοσοκομεία της Πελοποννήσου, για το ενδεχόμενο που θα χρειαστεί να μεταφερθούν τραυματίες.

Προς το παρόν παραμένουν άγνωστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το πολύνεκρο ναυάγιο, με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά. Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως το αλιευτικό έπλεε εδώ και μέρες στη Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ντοκουμέντο, Αυτοί,ntokoumento, aftoi