Ο απόλυτος πασχαλινός προορισμός με το πιο παραμυθένιο έθιμο

Η μικρή κωμόπολη της Αρκαδίας που είναι ο ιδανικός πασχαλινός προορισμός.Αναζητώντας μέρη για εκδρομή αυτό το Πάσχα, το μυαλό των περισσότερων πηγαίνει στους… συνήθεις ύποπτους. Μερικοί από τους δημοφιλέστερους πασχαλινούς προορισμούς (πέρα από το χωριό του καθενός) είναι φυσικά η… EUROKINISSI

Βεβαίως, το πιο επιβλητικό από όλα είναι τα πασχαλινά έθιμα που έχουν την τιμητική τους στο Λεωνίδιο, τα οποία συνηγορούν στη δημιουργία μιας ξεχωριστής, άκρως κατανυκτικής ατμόσφαιρας.

Οι λειτουργίες στους παλιούς, πέτρινους ναούς

της κωμόπολης είναι μοναδικές, όπως και η περιφορά των 4 καταστολίστων επιταφίων, με φόντο τη θάλασσα.

Στο Λεωνίδιο πραγματοποιείται ακόμα και η τελετή του καψίματος του Ιούδα, καθώς και το «Γεύμα της Αγάπης» που προσφέρεται σε όλους την Κυριακή του Πάσχα. Μάλιστα, την ίδια μέρα, λαμβάνει χώρα και η Ακολουθία της Αγάπης, με τον παππά να διαβάζει το Ευαγγέλιο στα Τσακώνικα. Ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι με κυρίαρχο τον τσακώνικο χορό.

Ωστόσο, το πιο φαντασμαγορικό έθιμο της περιοχής είναι εκείνο των αερόστατων. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Ανάστασης, την ώρα που στην υπόλοιπη Ελλάδα στον ουρανό κυριαρχούν τα βεγγαλικά, στο Λεωνίδιο θα δείτε και κάτι ακόμα.

EUROKINISSI

Γύρω σας θα δείτε εκατοντάδες αερόστατα, τα οποία φωτίζουν τον ουρανό, αφού φέρουν μικρά φυτίλια (ποτισμένα με λάδι και πετρέλαιο). Τα αερόστατα αυτά συνήθως έχουν κατασκευάσει μόνοι τους οι κάτοικοι και τα παιδιά του Λεωνιδίου, σε διάφορα σχέδια και χρώματα.

Μόλις ακουστεί το πρώτο «Χριστός Ανέστη», τότε οι πιστοί ανυψώνουν τα αερόστατά τους και οι εικόνες είναι πραγματικά μαγικές.

Δεν είναι γνωστή η ακριβής προέλευση του συγκεκριμένου εθίμου, το οποίο δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Όμως, οι γηραιότεροι κάτοικοι του χωριού αναφέρουν ότι το έθιμο των αερόστατων έφεραν στο Λεωνίδιο οι ναυτικοί της περιοχής, οι οποίοι λέγεται ότι είδαν κάτι αντίστοιχο στην Κίνα.

Πέρα από τις παραπάνω τελετουργίες, εάν βρεθείτε στο Λεωνίδιο δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε τον εντυπωσιακό ο Πύργο Τσικαλιώτη από τις αρχές του 19ου αιώνα, ούτε και να δοκιμάσετε την περίφημη τσακώνικη μελιτζάνα.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε το βίντεο:

{https://www.youtube.com/watch?v=qpMh-o1yPzY}

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ο απόλυτος πασχαλινός προορισμός με το πιο παραμυθένιο έθιμο,