Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε πάνω από 11 δισ. δολάρια στον Ερντογάν για το «ναι» στη Σουηδία

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος, Σέιμουρ Χερς, αποκαλύπτει το παρασκήνιο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προσέφερε στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιστωτική γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ύψους άνω των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να πάρει…

Πώς πείστηκε ο Ερντογάν

Όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε μπροστά

στις κάμερες στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ», λίγο πριν ταξιδέψει για το Βίλνιους της Λιθουανίας όπου φιλοξενήθηκε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, η έκπληξη ήταν μεγάλη τόσο για τους δημοσιογράφους όσο και για τους πολιτικούς με όσα άκουσαν.

Το τελεσίγραφο που έστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν σαφές: «Πρώτα ανοίξτε το δρόμο για την Τουρκία στην Ε.Ε., μετά θα ανοίξουμε το δρόμο για τη Σουηδία», βάζοντας έναν νέο όρο στις διαβουλεύσεις για την ένταξη της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, προκαλώντας αμηχανία και προβληματισμό στους συμμάχους της Άγκυρας.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη διπλή συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Σουηδό πρωθυπουργό, αλλά και μετά την ενδιάμεση συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει την αίτηση για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ανοίγοντας τον δρόμο της σκανδιναβικής χώρας προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η συμφωνία μεταξύ Σουηδίας, Τουρκίας και ΝΑΤΟ χαιρετίστηκε από το σύνολο των ηγετών των χωρών μελών της Συμμαχίας, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να συνομιλεί με τον Τούρκο ομόλογό του για σχεδόν 75 λεπτά, πολλά περισσότερα από τα αναμενόμενα περίπου 45 λεπτά που είχαν ανακοινωθεί, υποδηλώνοντας ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν πολλά και ενδιαφέροντα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας «συζητήθηκαν πολιτικές, οικονομικές, εμπορικές σχέσεις, ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και περιφερειακά θέματα» ενώ ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε τη «διατήρηση της σταθερότητας στο Αιγαίο».

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησαν για τις αμυντικές και οικονομικές προτεραιότητες κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μια ημέρα μετά την υποστήριξη της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει στη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, δήλωσε νωρίτερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν. Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

«Συζήτησαν, επίσης, περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διαρκούς υποστήριξής τους προς την Ουκρανία και της σημασίας της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο», τόνισε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του στο Βίλνιους.

{https://youtu.be/WHk9dLqRia8}

Keywords
Τυχαία Θέματα