Ο κύβος ερρίφθη: Ο Πούτιν πάτησε το κουμπί - Πόλεμος προ των πυλών στην Ουκρανία

Και τώρα οι δυο τους… Πούτιν και Δύση στη μεγαλύτερη ως τώρα πρόκληση από την πλευρά της Ρωσίας όσον αφορά στην κρίση στην Ουκρανία.Η ώρα της κρίσης έφτασε. Ο Πούτιν άναψε η θρυαλλίδα και πλέον αναμένεται η απάντηση της Δύσης, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει μια εξέλιξη στην υπόθεση «Κρίση στην Ουκρανία» που…

Τι σημαίνει η αναγνώρισή τους; Σημαίνει

ότι άνοιξε ο δρόμος για να αποστείλει ανοικτά η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δυο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για τις προστατεύσει έναντι του Κιέβου. Εύλογα προκύπτει και το ερώτημα πώς είναι πλέον δυνατόν να ισχύσει αυτό που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Πούτιν.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι δεν προτίθενται να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ «αύριο», αλλά ένα τέτοιο μορατόριουμ συνιστά απλώς την υλοποίηση των σχεδίων της συμμαχίας, και όχι υποχώρηση προς την Ρωσία.

«Γι’ αυτό το ζήτημα συζητώ με τους συναδέλφους μου. Και ο Αμερικανός συνάδελφός μου με διαβεβαίωσε ότι δεν ετοιμάζονται να δεχθούν (στο ΝΑΤΟ) την Ουκρανία ''αύριο''. Πολύ περισσότερο ότι είναι δυνατόν κάποιο είδους μορατόριουμ», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ απλά θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να ενταχθεί στην συμμαχία.

«Γι’ αυτό τον λόγο η απάντησή μου ήταν απλή: αυτό δεν είναι παραχώρηση σε εμάς. Είναι απλά υλοποίηση των σχεδίων σας. Θεωρείτε ότι χρειάζεται να περιμένουμε και να προετοιμάσετε την Ουκρανία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Να λοιπόν ποιο είναι το μορατόριουμ. Όχι για εμάς, αλλά για εσάς το κάνετε αυτό το μορατόριουμ», δήλωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, σε περίπτωση που η Ουκρανία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ οι απειλές κατά της Ρωσίας θα αυξηθούν. «Εάν η Ρωσία βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοια απειλή , όπως η ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία, οι απειλές για την χώρα μας θα αυξηθούν», δήλωσε ο Πούτιν.

Ρωσικός στρατός συγκεντρώνεται στα σύνορα

Ύστερα από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς, οποιαδήποτε εγγύηση εκ μέρους της Δύσης φαντάζει πλέον ως κενό γράμμα. Ήδη, κυκλοφορούν βίντεο που εντείνουν την ανησυχία. Για παράδειγμα, σε δυο που δημοσίευσε η Daily Mail φαίνονται Ρώσοι στρατιώτες σε άρματα μάχης να κατευθύνονται προς το ουκρανικά σύνορα:

Βομβαρδισμοί και νεκροί στο Ντόνετσκ

Την ίδια στιγμή, οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι δυο στρατιωτικοί και ένας άμαχος σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Δυο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στο χωριό Ζαϊτσεβέ, ενώ ένας τέταρτος στρατιώτης τραυματίστηκαν στην κοινότητα Βοντιανέ, ανέφερε η ουκρανική αστυνομία, σε ένα δελτίο Τύπου. Με τους θανάτους αυτούς αυξάνεται στους 7 ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί φέτος στη γραμμή του μετώπου.

Λίγο νωρίτερα, οι αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός αμάχου, του Αλεξέι Τσιρόκι, 51 ετών, σε έναν βομβαρδισμό των αυτονομιστών στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από το Ζαϊτσεβέ.

Πρόκειται για το πρώτο θύμα άμαχο που επιβεβαιώνεται φέτος στον πόλεμο με τους αυτονομιστές, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους από την έναρξή του πριν από οκτώ χρόνια.

Οι αυτονομιστές της γειτονικής περιοχής του Λουγκάνσκ ανέφεραν, από την πλευρά τους, ότι ένας αξιωματούχος τους τραυματίστηκε σε μια επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό, που κατέστρεψε το όχημά του.

«Καταιγίδα ρωσικής εισβολής στα ουκρανικά σύνορα»

Παράλληλα, τρεις δυτικοί αξιωματούχοι, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, είπαν ότι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες, που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας, βρίσκονται τώρα «σε ετοιμότητα» για εισβολή, ενώ προηγουμένως είχαν τοποθετηθεί για εισβολή.

Είπαν, επίσης, πως δεν γνωρίζουν εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει (ή όχι) ήδη διατάξει μια εισβολή, όμως εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με μια αύξηση (των στρατευμάτων), στο πλαίσιο προβοκάτσιας, στις περιοχές των ανταρτών, που στηρίζουν οι Ρώσοι, στην Ουκρανία.

«Η ανησυχία μας σχετικά με όσα βλέπουμε στο πεδίο έχει μονάχα αυξηθεί», δήλωσε ένας από τους δυτικούς αξιωματούχους, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Η συνολική εικόνα που έχουμε, πρέπει να το πω, είναι πολύ ζοφερή, με σύννεφα καταιγίδας να συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ουκρανίας».

Ένας δεύτερος αξιωματούχος σημείωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να ενισχύονται, αναπτύσσοντας μεταξύ άλλων συστήματα S-400, αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα.

Τα δύο τρίτα αυτών των τακτικών στρατιωτικών μονάδων, των ταγμάτων, βρίσκονται εντός 50 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα. Από αυτές τις μονάδες, περίπου οι μισές έχουν τώρα στρατηγικά αναπτυχθεί. «Αυτή είναι μια κίνηση από το να έχουν τοποθετηθεί για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο να βρίσκονται σε ετοιμότητα για στρατιωτικές επιχειρήσεις», τόνισε ο αξιωματούχος.

Καταδικάζει η Δύση ΗΠΑ

Την ετοιμότητά τους για «μια τέτοια κίνηση της Ρωσίας» και την πρόθεσή τους να ανακοινώσουν πρόσθετα μέτρα «επιπλέον των γρήγορων και αυστηρών οικονομικών μέτρων που προετοιμάζαμε σε συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία», ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ μέσω της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου μετά Τζεν Ψάκι μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανάφερε: «Είχαμε προβλέψει μια τέτοια κίνηση από τη Ρωσία και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε άμεσα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα εκδώσει σύντομα Προεδρικό Διάταγμα που θα απαγορεύει νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από Αμερικανούς προς, από ή στις λεγόμενες περιοχές DNR και LNR της Ουκρανίας.

Αυτό το διάταγμα θα παρέχει επίσης την εξουσία για την επιβολή κυρώσεων σε οποιοδήποτε άτομο αποφασιστεί να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας. Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών θα έχουν πρόσθετες λεπτομέρειες σύντομα. Θα ανακοινώσουμε επίσης σύντομα πρόσθετα μέτρα που σχετίζονται με τη σημερινή κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας.

Για να είμαστε σαφείς: αυτά τα μέτρα είναι ξεχωριστά και θα ήταν επιπλέον των γρήγορων και αυστηρών οικονομικών μέτρων που προετοιμάζαμε σε συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία. Συνεχίζουμε τις στενές διαβουλεύσεις με τους Συμμάχους και τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, για τα επόμενα βήματα και για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία».

Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε την αναγνώριση της αυτονόμησης των επαρχιών της ανατολικής Ουκρανίας από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως «κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Καλούμε τη Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφαση, και να επιστρέψει στην οδό της διπλωματικής επίλυσης της κρίσης», είπε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Προειδοποίησε τη Ρωσία «ρητά να αποφύγει περεταίρω στρατιωτική κλιμάκωση».

«Θα αντιδράσουμε σε αυτήν την καταπάτηση δτου διεθνούς δικαίου», είπε η Μπέρμποκ, «για το θέμα αυτό συντονιζόμαστε μ τους εταίρους μας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ακαδημίας Πολιτικής Ασφαλείας, Έκερχαρντ Μπρόζε, είπε ότι «ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανεβαίνει ακόμα ένα σκαλί στην κλιμάκωση της κρίσης», είπε η γερμανίδα υπουργός Εξωερικών. Με την αναγνώριση των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών τις διαχωρίζει παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο από το έδαφος του κράτους της Ουκρανίας».

ΝΑΤΟ

«Καταδικάζω την απόφαση της Ρωσίας να επεκτείνει την αναγνώριση στις αυτοανακηρυχθείσες "Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ" και τη "Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ". Αυτό υπονομεύει περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, διαβρώνει τις προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης και παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, στις οποίες η Ρωσία είναι συμβαλλόμενο μέρος», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ και προσέθεσε:

«Το 2015, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, επιβεβαίωσε τον πλήρη σεβασμό του για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ αποτελούν μέρος της Ουκρανίας.

Η Μόσχα συνεχίζει να τροφοδοτεί τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία παρέχοντας οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στους αυτονομιστές. Προσπαθεί επίσης να σκηνοθετήσει ένα πρόσχημα για να εισβάλει και πάλι στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι Σύμμαχοι καλούν τη Ρωσία, με τον πιο έντονο τρόπο, να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας και να αντιστρέψει αμέσως τη μαζική στρατιωτική της ανάπτυξη στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της».

ΕΕ

Αμέσως μετά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση του Ρώσου Προέδρου να προχωρήσει στην αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητων οντοτήτων.

Το βήμα αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου καθώς και των συμφωνιών του Μινσκ.

Η Ένωση θα αντιδράσει με κυρώσεις κατά όσων εμπλέκονται σε αυτή την παράνομη πράξη.

Η Ένωση επαναλαμβάνει την αμέριστη υποστήριξή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, αναφέρει η ανακοίνωση.

Όσα είναι ο Πούτιν στο σημερινό διάγγελμά του

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στην αρχή του τηλεοπτικού του διαγγέλματος προς τους πολίτες ότι το θέμα του είναι η Ουκρανία και πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι, από την αρχή, η Ρωσία έκανε τα πάντα για να βοηθήσει στην επίλυση όλων των αναδυόμενων ζητημάτων με ειρηνικά μέσα, με ειρηνικό τρόπο», τόνισε.

«Αγαπητοί Ρώσοι πολίτες, αγαπητοί φίλοι, το θέμα της ομιλίας μου είναι τα γεγονότα στην Ουκρανία και γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό για εμάς, για τη Ρωσία. Φυσικά, η ομιλία μου απευθύνεται επίσης στους συμπατριώτες μας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν.

«Θα πρέπει να μιλήσουμε λεπτομερώς και αναλυτικά, το θέμα είναι πολύ σοβαρό», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία»

Κατά την άποψή του, η κατάσταση στο Ντονμπάς έχει πάρει μια κρίσιμη, οξεία τροπή. «Θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι η Ουκρανία δεν είναι απλώς μια γειτονική χώρα για εμάς. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας, του πολιτισμού και του πνευματικού μας χώρου.

Αυτοί είναι οι σύντροφοί μας, οι αγαπημένοι μας, μεταξύ των οποίων δεν είναι μόνο συνάδελφοι, φίλοι, πρώην συνάδελφοι, αλλά και συγγενείς, άνθρωποι που συνδέονται μαζί μας με αίμα, με οικογενειακούς δεσμούς», συνέχισε ο Πούτιν.

Η τρέχουσα συγκυρία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, δεν πρέπει ποτέ να αποτελέσει τη βάση των βασικών αρχών της κρατικής υπόστασης.

«Η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία, ή ακριβέστερα, από την μπολσεβίκικη, κομμουνιστική Ρωσία», τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

«Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την επανάσταση του 1917, και ο Λένιν και οι συναγωνιστές του το έκαναν με έναν πολύ χονδροειδή τρόπο σε σχέση με την ίδια τη Ρωσία - εις βάρος του διαχωρισμού, αποσπώντας μέρος των δικών της ιστορικών εδαφών από αυτήν», συνέχισε ο Πούτιν.

Ο Πρόεδρος πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί να ονομαστεί «μετά τον Βλαντιμίρ Λένιν», ο ίδιος είναι ο συγγραφέας της. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, κατά τη δημιουργία της ΕΣΣΔ, οι Μπολσεβίκοι ικανοποίησαν τις όποιες «επιθυμίες» των εθνικιστών προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία με κάθε κόστος. Αν η Ουκρανία που δημιουργήθηκε από τους Μπολσεβίκους θέλει πραγματική αποκομμουνιστικοποίηση, η Ρωσία θα είναι εντάξει με αυτό, επισήμανε ο Πούτιν.

Τα λάθη των Μπολσεβίκων σε διάφορα χρόνια οδήγησαν στην κατάρρευση της ΕΣΣΔ- η κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας είναι στη συνείδησή τους, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Επισήμανε ότι το δικαίωμα των δημοκρατιών να εγκαταλείψουν την ΕΣΣΔ ήταν μια «νάρκη», διότι ο βάκιλος του εθνικισμού στα χρόνια της σοβιετικής κυριαρχίας δεν πήγε πουθενά. Ο Πούτιν δήλωσε ότι μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία συνεργαζόταν πάντα με την Ουκρανία ανοιχτά, ειλικρινά και με σεβασμό στα συμφέροντά της.

«Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ την παράδοση ενός γνήσιου κράτους»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στη συνέχεια ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας θέλουν όλα τα καλά από τη Ρωσία χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση. Ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για κλοπή ρωσικού φυσικού αερίου κατά το παρελθόν, για τη χρήση της ενέργειας ώστε να εκβιάσει τη Ρωσία.

Ο Πούτιν κατήγγειλε την αύξηση των νεοναζί, όπως τους αποκάλεσε, στην Ουκρανία. Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ την παράδοση ενός γνήσιου κράτους, δήλωσε. Η κατάρρευση το 1991 της Σοβιετικής Ένωσης βρήκε τη Ρωσία κατακλεμμένη και την έθεσε σε δύσκολη θέση.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν μολυνθεί από τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς, δήλωσε κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του ο πρόεδρος της Ρωσίας, προσθέτοντας πως η Ουκρανία δεν κατάφερε να επιτύχει μια σταθερή κρατική υπόσταση και χρειάστηκε, επομένως, να στηριχθεί σε ξένες χώρες, όπως τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία διοικείται από ξένες δυνάμεις κι αυτό επηρεάζει όλα τα επίπεδα των αρχών. Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως οι «κενές» υποσχέσεις του δυτικού πολιτισμού συνοδεύονται από τη διαφθορά που ανθίζει, τη φτώχεια και μια βιομηχανία στο χείλος της διάλυσης.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία έχει περιθωριοποιηθεί, ενώ κατήγγειλε ότι το Κίεβο προετοιμάζεται να «εκτελέσει» τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία.

Η Ουκρανία είναι μια αποικία των ΗΠΑ με ένα καθεστώς «μαριονέτα», κατήγγειλε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους. Εξάλλου, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών βοηθούν την Ουκρανία να διαπράττει εγκλήματα.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να κατασκευάσει τα δικά της πυρηνικά όπλα, λέει ο Πούτιν κι αν η Ουκρανία αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, η συνολική κατάσταση θα αλλάξει δραστικά, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό.

Τι σημαίνει κατά το Reuters η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντορμπάς Ποιες είναι οι αποσχισθείσες περιοχές;

Οι ελεγχόμενες από φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ -γνωστές συνολικά ως Ντονμπάς- αποσχίστηκαν από τη διοίκηση της ουκρανικής κυβέρνησης το 2014 και αυτοανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες «Λαϊκές Δημοκρατίες», μέχρι σήμερα μη αναγνωρισμένες από άλλη χώρα. Έκτοτε, η Ουκρανία αναφέρει ότι περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στις δύο περιοχές. Η Ρωσία αρνείται ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στη σύρραξη, αλλά φέρεται να στήριξε τους αυτονομιστές με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με κρυφή στρατιωτική υποστήριξη, οικονομική βοήθεια, προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και έκδοση ρωσικών διαβατηρίων για τους περίπου 800.000 κατοίκους. Η Μόσχα έχει αρνηθεί κατηγορηματικά μέχρι σήμερα ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.

Τι σημαίνει η αναγνώριση από τη Ρωσία;

Για πρώτη φορά η Ρωσία δηλώνει ότι δεν θεωρεί το Ντονμπάς τμήμα της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου ανοίγει για την Μόσχα ο δρόμος να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στις αποσχισθείσες περιοχές, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει απέναντι στην Ουκρανία. Ο Ρώσος βουλευτής Αλεξάντερ Μποροντάι είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο Reuters ότι οι αυτονομιστές θα μπορούσαν στη συνέχεια να στραφούν στη Ρωσία για να τους βοηθήσει να πάρουν τον έλεγχο περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα οδηγούσε σε ανοικτή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Τι μέλλει γενέσθαι με την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ;

Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ» ουσιαστικά βάζει τέλος στις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες αν και δεν είχαν εφαρμοστεί αντιμετωπίζονταν από όλες τις πλευρές (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) ως η καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση της κρίσης. Οι συμφωνίες προέβλεπαν μεγάλο βαθμό αυτονομίας για τις δύο συγκεκριμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Πώς θα αντιδράσει η Δύση;

Εδώ και μήνες οι χώρες της Δύσης προειδοποιούσαν τη Μόσχα ότι οποιαδήποτε εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας θα επέφερε μία ισχυρή απάντηση, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής αυστηρών οικονομικών κυρώσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αναγνώριση «θα υπονόμευε περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έθετε υπό περαιτέρω αμφισβήτηση την δέσμευση της Ρωσίας, ότι θα εξακολουθήσει να εμπλέκεται στις διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής επίλυσης αυτής της κρίσης». Είπε ακόμη ότι θα απαιτούσε μία «άμεση και ισχυρή» απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της.

Έχει αναγνωρίσει η Ρωσία άλλες αποσχισθείσες περιοχές στο παρελθόν;

Ναι, η Ρωσία έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, δύο περιοχών που αποσχίσθηκαν από τη Γεωργία, μετά τον πόλεμο του 2008. Τους παρείχε εκτεταμένη δημοσιονομική υποστήριξη, έδωσε ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους και εγκατέστησε χιλιάδες στρατιώτες σε αυτά τα εδάφη.

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά για τη Μόσχα;

Στην περίπτωση της Γεωργίας, η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας για να δικαιολογήσει μία απεριόριστη στρατιωτική παρουσία στη γειτονική πρώην σοβιετική δημοκρατία, σε μια προσπάθεια να ματαιώσει τις φιλοδοξίες της Γεωργίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αμφισβητώντας τον πλήρη έλεγχο των εδαφών της. Κάτι ανάλογο φιλοδοξεί να κάνει και στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Στον αντίποδα, η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με κυρώσεις και τη διεθνή καταδίκη για την εγκατάλειψη της διαδικασίας του Μινσκ αφότου επί μεγάλο χρονικό διάστημα διακήρυσσε ότι ήταν δεσμευμένη σε αυτήν. Παράλληλα η Ρωσία θα φέρεται υπεύθυνη για δύο περιοχές που έχουν καταστραφεί από έναν οκταετή πόλεμο και χρειάζονται τεράστια οικονομική βοήθεια.

Keywords
ουκρανια, κυβος, πουτιν, daily mail, θρυαλλίδα, σημαίνει, νατο, μορατόριουμ, ρωσία, στρατος, mail, ηπα, ρητά, nato, εσσδ, επηρεάζει, reuters, κινηση στους δρομους, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Μις φαν ντερ ρόε, εκλογες ηπα, η ζωη εν ταφω, μορατόριουμ, τι σημαινει, βιντεο, χωρες, ρωσία, το θεμα, αστυνομια, βημα, γερμανια, δημοκρατια, ηπα, θεμα, πλαισιο, σημερινη, φτωχεια, ωρα, daily mail, mail, reuters, αυξηση, αιμα, απλα, ατομο, βοηθεια, βρισκεται, γεγονοτα, γεωργια, γινει, γλωσσα, γραμμα, διαστημα, διοικηση, δρομος, εγκληματα, εγγυηση, εδαφος, ευκαιρια, ειλικρινα, ειπαν, ειπε, εκκλησια, εκρηκτικο, εβδομαδα, εξελιξη, επενδυσεις, επηρεάζει, εσσδ, ετων, ζωη, ζοφερη, ιδια, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσιες, υποθεση, θρυαλλίδα, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κιεβο, κλοπη, λαθη, λενιν, λεπτομερειες, λογο, μηκος, μηνες, μοσχα, νατο, παντα, οκτω, ουσιαστικα, οχηματα, οχημα, πεδιο, ρολο, συνεχεια, συντομα, τεθωρακισμενα, τμημα, υλοποιηση, υπηκοοτητα, φαινονται, φυσικα, φορα, βηματα, δικαιωμα, ενωση, ετοιμη, φιλοι, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, εισβολη, μια φορα, nato, νεκροι, οξεια, ρωσοι, σημαίνει, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα