Ο θάνατος του Ναβάλνι κορυφώνει την ένταση της Δύσης με τη Ρωσία του Πούτιν

Πυρ ομαδόν από τους ηγέτες της Δύσης. Κατηγορούν τον Πούτιν για τον Ναβάλνι.Με την ηχηρή δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν να κατηγορεί τον Πούτιν για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, στη Δύση διαμορφώνεται εκ νέου ένα ισχυρό μπλοκ κατά του Ρώσου…

Αιχμές για τον Τραμπ

Ο Μπάιντεν άφησε αιχμές κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προκάλεσε σάλο σε προεκλογική ομιλία του το Σαββατοκύριακο, όταν είπε ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία

να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ που δεν συνεισφέρουν αρκετά οικονομικά για τη στήριξη της συμμαχίας.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε με τι έχουμε να κάνουμε. Όλοι μας πρέπει να απορρίψουμε τις επικίνδυνες δηλώσεις του προηγούμενου προέδρου που κάλεσε τη Ρωσία να εισβάλει στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, αν δεν πλήρωναν.
Είπε ότι αν ένας σύμμαχος δεν πλήρωνε τις οφειλές του, ενθάρρυνε τη Ρωσία να, εισαγωγικά, "κάνει ό,τι διάολο θέλει".

Υποθέτω ότι πρέπει να καθαρίσω λίγο το μυαλό μου και να μην πω αυτό που πραγματικά σκέφτομαι, αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής. Αυτό είναι ένα εξωφρενικό πράγμα για έναν [πρώην] πρόεδρο να λέει. Δεν μπορώ να το καταλάβω.
Όσο είμαι πρόεδρος, η Αμερική θα παραμείνει στην ιερή δέσμευσή μας προς τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

{https://twitter.com/MSNBC/status/1758551414643535988}

Σφοδρές αντιδράσεις από την Ευρώπη

Για μια «ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του» έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στο θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Βαθιά αναστατωμένη και λυπημένη από την είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι. Ο Πούτιν δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από τη διαφωνία από τους δικούς του ανθρώπους. Μια ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του. Ας ενωθούμε στον αγώνα μας για να προστατεύσουμε την ελευθερία και την ασφάλεια όσων τολμούν να αντισταθούν στην απολυταρχία», επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πολέμησε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την απόλυτη θυσία», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, στην οποία τονίζει ότι «η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικό υπεύθυνο γι' αυτό τον τραγικό θάνατο».

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Και σε αυτούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο στις πιο σκοτεινές συνθήκες» προσθέτει. Ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι «οι μαχητές πεθαίνουν. Αλλά ο αγώνας για ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ».

Σολτς: Πλήρωσε το θάρρος με τη ζωή του

«Η Ρωσία δεν είναι εδώ και καιρό δημοκρατία (...) Ο Ναβάλνι πιθανόν πλήρωσε το θάρρος του με την ζωή του», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναφερόμενος στον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κ. Σολτς εξέφρασε την θλίψη του για την είδηση και έκανε λόγο για τρομερό γεγονός. Υπενθύμισε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε νοσηλευθεί στο Βερολίνο έπειτα από δηλητηρίαση και είχε το θάρρος να επιστρέψει κατόπιν στην Ρωσία. «Τώρα πλήρωσε πιθανότατα αυτό του το θάρρος με τη ζωή του», πρόσθεσε ο καγκελάριος και σημείωσε: «Τώρα γνωρίζουμε ακριβώς τι είδους καθεστώς βρίσκεται στην εξουσία στη Μόσχα. Η Ρωσία δεν είναι πλέον εδώ και καιρό δημοκρατία».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag Μίχαελ Ροτ σχολίασε ότι «ο Πούτιν ενεργεί σαν νονός της μαφίας, σύμφωνα με την παράδοση του Στάλιν: κάθε τόσο μια δολοφονία επί πληρωμή προκειμένου να εκφοβίσει τα επικριτικά μυαλά που αμφισβητούν την παντοδυναμία του». Η Ρωσία είναι «μια τυπική δικτατορία», έγραψε ο κ. Ροτ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

Ο φυλακισμένος Αλεξέι Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του για «την αντίστασή του σ' ένα σύστημα καταπίεσης», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ σε σχόλιά του. «Ο θάνατός του σε φυλακή μας θυμίζει την πραγματικότητα του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ Έιντε έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X πως «η ρωσική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη» για το θάνατο του Ναβάλνι, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών σε σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική.

Ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς έγραψε στην πλατφόρμα X πως ο Ναβάλνι «δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο». «Ό,τι και να σκέφτεται κανείς για τον Αλεξέι Ναβάλνι ως πολιτικό, απλώς δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο. Αυτό είναι ένα γεγονός και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει κανείς να γνωρίζει για την αληθινή φύση του σημερινού καθεστώτος της Ρωσίας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους φίλους», έγραψε ο Λετονός πρόεδρος.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένος από το θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι» και πρόσθεσε πως η Μαδρίτη «απαιτεί να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες» αυτού του θανάτου.

Σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, ο Αλμπάρες υπογράμμισε πως ο θάνατος αυτός «συνέβη στη διάρκεια της άδικης φυλάκισής του για πολιτικούς λόγους», ενώ απηύθυνε τα συλλυπητήριά του στους «οικείους του» και «την υποστήριξή του σε αυτούς που εργάζονται για την ελευθερία».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «υπεύθυνος» για το θάνατο του Ναβάλνι, δήλωσε ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας. «Ο άνθρωπος αυτός ήταν ένοχος ότι αψήφησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν (...) Κλείστηκε στη φυλακή, όπου έζησε σε φρικτές συνθήκες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι υπεύθυνος για όλα αυτά», δήλωσε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι προς το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Ζελένσκι: Ο Ναβάλνι δολοφονήθηκε από τον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέδειξε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως υπεύθυνο για τον θάνατο του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι και ζήτησε να λογοδοτήσει.«Προφανώς ο Ναβάλνι δολοφονήθηκε από τον Πούτιν, όπως τόσες χιλιάδες άλλοι. Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται ποιος θα πεθάνει και προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση του. Πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο.

«Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ήταν ηρωικός αντίπαλος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και πλήρωσε το υπέρτατο τίμημα. Ο Πούτιν δολοφόνησε τον Ναβάλνι. Τώρα ο Πούτιν έχει το αίμα του Ναβάλνι στα χέρια του, όπως έχει το αίμα τόσων πολλών πριν από αυτόν», σημείωσε ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, πρώην πολιτικός κρατούμενος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Yukos Oil, σε άρθρο του στο Politico.

Ο Πούτιν διέπραξε αυτή την ανατριχιαστική δολοφονία έναν μήνα πριν από τη διενέργεια της απάτης που είναι επίσημα γνωστή ως «ρωσικές προεδρικές εκλογές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οργή και θλίψη για το θάνατο του επικριτή του Πούτιν - Χιλιάδες διαδηλωτές θρηνούν

Χιλιάδες άνθρωποι από την Ισπανία και την Αργεντινή μέχρι τη Σερβία και την Πολωνία, συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τον Αλεξέι Ναβάλνι, τον 47χρονο που πέθανε σε φυλακή της Ρωσίας.

Κρατώντας πλακάτ κατά του Πούτιν χιλιάδες πολίτες διαμαρτύρονται και θρηνούν για την απώλεια του Ρώσου αντιφρονούντα.

Οι διαδηλώσεις έρχονται μετά το δριμύ κατηγορώ της οικογένειάς του και ενώ ο Τζο Μπάιντεν κατακεραύνωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στον οποίο επέρριψε ευθύνες για το θάνατο του Ναβάλνι.

Αργεντινή

Τουρκία

Βρετανία

Γερμανία

Γαλλία

Ρωσία

Πολωνία

Εσθονία

Λιθουανία

Ιταλία

Ισπανία

Σερβία

Αλεξέι Ναβάλνι: Οι 10 σταθμοί στον αγώνα του κατά του Πούτιν

Οι 10 ημερομηνίες-κλειδιά στην εκστρατεία του Αλεξέι Ναβάλνι κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν:

2007: Αγωνιστής κατά της διαφθοράς

Ο Ναβάλνι άρχισε να αγοράζει μετοχές κρατικών πετρελαϊκών κολοσσών για να έχει πρόσβαση στις εκθέσεις των εταιρειών και να τις ερευνά για στοιχεία διαφθοράς, τα οποία κατέγραφε στο ιστολόγιό του. Την ίδια χρονιά αποκλείστηκε από το φιλελεύθερο κόμμα της αντιπολίτευσης Yabloko επειδή συμμετείχε σε «εθνικιστικές δραστηριότητες».

Δεκέμβριος 2011: Ηγείται εκλογικών διαμαρτυριών

Ο Ναβάλνι δημιούργησε το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς, το οποίο απέκτησε τεράστιο κοινό με τις αποκαλύψεις για τα τεράστια πλούτη που συγκέντρωσαν οι ελίτ του Κρεμλίνου. Τον χειμώνα του 2011-2012, ηγήθηκε τεράστιων διαδηλώσεων μετά τις βουλευτικές εκλογές που κέρδισε το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του Πούτιν, μια ψηφοφορία που στιγματίστηκε από καταγγελίες για νοθεία.

Ιούλιος 2013: Καταδίκη για υπεξαίρεση

Καταδικάστηκε για εξαπάτηση της κυβέρνησης της περιοχής Κίροφ κατά 16 εκατομμύρια ρούβλια (500.000 δολάρια) σε μια συμφωνία ξυλείας, ενώ ενεργούσε ως σύμβουλος του κυβερνήτη. Αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ήταν μια προσπάθεια να τον φιμώσουν.

Σεπτέμβριος 2013: Υποψηφιότητα για δήμαρχος Μόσχας

Ο Ναβάλνι τερμάτισε ισχυρός δεύτερος πίσω από τον υποστηριζόμενο από το Κρεμλίνο εν ενεργεία Σεργκέι Σομπιάνιν στην κούρσα για τη δημαρχία της Μόσχας. Οι εκκλήσεις του για επανακαταμέτρηση των ψήφων απορρίφθηκαν.

Μάρτιος 2017: Αποκάλυψη της «πάπιας» του Μεντβέντεφ

Το βίντεο του Ναβάλνι σχετικά με τον πολυτελή τρόπο ζωής του τότε πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, το οποίο περιελάμβανε τον ισχυρισμό ότι σε ένα από τα κτήματά του υπάρχει ένα σπίτι με πάπιες στη μέση μιας λίμνης, προκάλεσε συγκεντρώσεις.

Δεκέμβριος 2018: Αποκλεισμός από τις προεδρικές εκλογές

Αποκλείστηκε από την υποψηφιότητα για την προεδρία εναντίον του Πούτιν λόγω της καταδίκης του για υπεξαίρεση. Προέτρεψε τους Ρώσους να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία, η οποία ωστόσο είδε τον Πούτιν να εξασφαλίζει τέταρτη θητεία.

Αύγουστος 2020: Δηλητηρίαση

Ο Ναβάλνι νοσηλεύτηκε στις 20 Αυγούστου 2020 στη Σιβηρία και τέθηκε σε τεχνητό κώμα, αφού έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Βερολίνου, όπου οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε δηλητηριαστεί με Novichok, έναν νευροπαραλυτικό παράγοντα της σοβιετικής εποχής. Κατηγόρησε τον Πούτιν ότι βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίασή του, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.

Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2021: Συνελήφθη και φυλακίστηκε

Επέστρεψε στη Μόσχα, όπου συνελήφθη λίγο μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη Ρωσία για την απελευθέρωσή του. Τον Φεβρουάριο, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών για παραβίαση των όρων ποινής με αναστολή, ενώ αναρρώνει στη Γερμανία, και στάλθηκε σε σωφρονιστική αποικία.

Αύγουστος 2023: 19 χρόνια πρόσθετη ποινή

Η ποινή του Ναβάλνι αυξήθηκε σε 19 χρόνια μετά την καταδίκη του για νέες κατηγορίες για υπεξαίρεση και ασέβεια προς το δικαστήριο. Ο λιπόσαρκος Ναβάλνι, ο οποίος παρουσίασε μεγάλη απώλεια βάρους στη φυλακή, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε επιπλέον 19 χρόνια σε μια πιο σκληρή εγκατάσταση «ειδικού καθεστώτος» με την κατηγορία του «εξτρεμισμού». Εξαφανίστηκε για πάνω από δύο εβδομάδες τον Δεκέμβριο του 2023, πριν εντοπιστεί σε μια απομακρυσμένη σωφρονιστική αποικία βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

16 Φεβρουαρίου 2024: Πεθαίνει στη φυλακή

Ο Ναβάλνι πέθανε στην σωφρονιστική αποικία της Αρκτικής, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή σωφρονιστική υπηρεσία της Ρωσίας. Είπε ότι ο Ναβάλνι έχασε τις αισθήσεις του αφού πήγε για περίπατο και δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν οι γιατροί. «Τα αίτια του θανάτου εξετάζονται», ανέφερε.

Η ανακοίνωση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι

Τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε: «Στις 16 Φεβρουαρίου 2024, στη σωφρονιστική αποικία αριθ. 3, ο κατάδικος Navalny A.A. αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από έναν περίπατο, χάνοντας σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του».

Οι γιατροί, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση προσπάθησαν να τον επαναφέρουν στη ζωή, όμως ήταν αργά.

«Πραγματοποιήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, δεν απέδωσαν όμως θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί επιβεβαίωσαν τον θάνατό του. Τα αίτια του θανάτου βρίσκονται υπό εξακρίβωση»,

Η πιθανή αιτία του θανάτου του

Σύμφωνα με πηγή του RT, ο θάνατός του προκλήθηκε από θρόμβωση.

Η φυλακή - κολαστήριο στη Σιβηρία που πέθανε ο αντίπαλος του Πούτιν

Είναι από τις πλέον σκληρές ρωσικές φυλακές και σε αυτές βρήκε τον θάνατο ο Αλεξέι Ναβάλνι. Ο αντίπαλος του Πούτιν ήταν φυλακισμένος στο απομακρυσμένο Χαρπ, μόλις 60 χιλιόμετρα μακριά από τον Αρκτικό κύκλο.

Πρόκειται για φυλακές «ειδικού καθεστώτος», οι οποίες θεωρούνται από τις πιο σκληρές και απομονωμένες στη Ρωσία. Βρίσκονται σε σημείο όπου οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες για διαβίωση, αλλά και για να μπορέσει να πλησιάσει κάποιος. Ο Ναβάλνι κρατούνταν στην «Αποικία 3», η οποία είναι από τις πλέον σκληρές, καθώς ζουν κάτω από πολικό ψύχος. Καθόλου τυχαία, την ονομάζουν φυλακή του «Πολικού Λύκου».

Εκεί πέρασε τις τελευταίες ώρες του ο Ναβάλνι, περίπου 1.900 χιλιόμετρα βόρεια της Μόσχας, όπου είχε μεταφερθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, κάτω από άκρα μυστικότητα. Το ταξίδι είχε κρατήσει μάλιστα, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, σχεδόν 3 εβδομάδες.

«Οι συνθήκες εκεί είναι σκληρές, με ειδικό καθεστώς στη ζώνη του μόνιμου παγετού. Είναι πολύ δύσκολο να φτάσετε εκεί και τα ταχυδρομεία δεν λειτουργούν» είχαν πει συνεργάτες του Ναβάλνι, χαρακτηρίζοντας τις φυλακές ως ένα πιο σύγχρονο «σοβιετικό γκούλαγκ». Στην Αποικία 3, αναγκάζονταν να κάνουν εργασίες και οι κρατούμενοι είναι κυρίως πολιτικοί αντίπαλοι του Κρεμλίνου.

Το πρώτο μήνυμα του Ναβάλνι φτάνοντας στη φυλακή

Τον περασμένο Δεκέμβριο, στην πρώτη δήλωση από τις φυλακές της Σιβηρίας, ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε αναφέρει:

«Είμαι ο νέος σας Άγιος Βασίλης.

Λοιπόν, τώρα έχω ένα παλτό από δέρμα προβάτου, ένα καπέλο ushanka (ένα γούνινο καπέλο με πτερύγια που καλύπτουν τα αυτιά) και σύντομα θα πάρω βαλένκι (ένα παραδοσιακό ρωσικό χειμερινό υπόδημα). Έχω αφήσει μούσι τις 20 μέρες της μεταφοράς μου».

Και συνέχιζε ο Ναβάλνι στο ίδιο μήνυμα ως εξής:

«Δυστυχώς, δεν υπάρχουν τάρανδοι, αλλά υπάρχουν τεράστια χνουδωτά και πολύ όμορφα ποιμενικά σκυλιά.

Και το πιο σημαντικό: τώρα ζω πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Στο χωριό Χαρπ στο Γιαμάλ. Η κοντινότερη πόλη έχει το όμορφο όνομα Labytnangi.

Δεν λέω «Ho-ho-ho», αλλά λέω «Oh-oh-oh» όταν κοιτάζω έξω από το παράθυρο, όπου μπορώ να δω μια νύχτα, μετά το βράδυ και μετά ξανά τη νύχτα.

Οι 20 μέρες της μεταφοράς μου ήταν αρκετά εξαντλητικές, αλλά είμαι ακόμα σε καλή διάθεση, όπως αρμόζει σε έναν Άγιο Βασίλη.

Με έφεραν εδώ το βράδυ του Σαββάτου. Και μεταφέρθηκα με τέτοια προφύλαξη και σε μια τόσο περίεργη διαδρομή (Βλάντιμιρ - Μόσχα - Τσελιάμπινσκ - Εκατερίνμπουργκ - Κίροφ - Βορκούτα - Χαρπ) που δεν περίμενα να με βρει κανείς εδώ πριν από τα μέσα Ιανουαρίου.

Γι' αυτό εξεπλάγην πολύ όταν χθες άνοιξαν την πόρτα του κελιού λέγοντας: «Ένας δικηγόρος είναι εδώ να σε δει». Μου είπε ότι με είχατε χάσει και κάποιοι από εσάς ανησυχούσαν. Ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξή σας!

Δεν μπορώ να σας διασκεδάσω με ιστορίες για πολικά εξωτικά ακόμα γιατί δεν έχω δει τίποτα έξω από την κάμερα. Και έξω από το παράθυρο της κάμερας, βλέπω μόνο τον φράχτη, που είναι πολύ κοντά.

Πήγα και μια βόλτα. Η αυλή είναι ένα διπλανό κελί, λίγο μεγαλύτερο, με χιόνι στο έδαφος. Και είδα μια συνοδεία, όχι όπως στην κεντρική Ρωσία, αλλά όπως στις ταινίες - με πολυβόλα, ζεστά γάντια και μπότες από τσόχα. Και με τα ίδια όμορφα, αφράτα ποιμενικά σκυλιά.

Τέλος πάντων, μην ανησυχείτε για μένα. Είμαι καλά. Είμαι εντελώς ανακουφισμένος που τελικά τα κατάφερα.

Αφού είμαι ο Άγιος Βασίλης, μάλλον αναρωτιέστε για τα δώρα. Αλλά είμαι ένας Άγιος Βασίλης ειδικού καθεστώτος, οπότε μόνο όσοι έχουν συμπεριφερθεί πολύ άσχημα παίρνουν δώρα».

Καψώνια και ξύλο στη φυλακή - κολαστήριο

Πρώην κρατούμενοι έχουν μιλήσει για ένα ιδιαίτερα σκληρό περιβάλλον: Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, σωματική και ψυχολογική βαρβαρότητα. «Οι συνθήκες σε αποικίες ειδικού καθεστώτος είναι τρομερές, είναι σαφές ότι πρόκειται για κράτηση σε μέγιστη απομόνωση», είχε δηλώσει στους The Moscow Times ο Ιγκορ Καλιάπιν, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Ο ίδιος εκτιμούσε ότι ο λόγος που έστειλαν εκεί τον Ναβάλνι, ήταν ακριβώς για να τον έχουν πλήρως απομονωμένο από όλους.

Σύμφωνα με πρώην κατάδικους, έχουν γίνει καψώνια και βασανιστήρια στις φυλακές αυτές. Ακόμη κι αν κάποιος φωνάξει σε βοήθεια, είναι τόσο απομονωμένος στην περιοχή, που απλώς δεν θα τον ακούσει κανείς…

Στις φυλακές αυτές, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες, η θερμοκρασία είναι πάντα υπό το μηδέν και ορισμένες νύχτες φτάνει και τους -35 βαθμούς. Σκέτη παγωνιά!

Μάλιστα, οι φύλακες υποδέχονται τους κρατούμενους με παγωμένο ντους και μετά, σύμφωνα με πρώην κατάδικους, ακολουθεί ξύλο. Όσον αφορά το ενδεχόμενο να δουν γιατρό, περιμένουν για μέρες ή και εβδομάδες.

Το 2015, ένας τρόφιμος που δεν άντεξε την απάνθρωπη συμπεριφορά των σωφρονιστικών υπαλλήλων, έβαλε τέλος στη ζωή του: Έκοψε τις φλέβες του.

{https://www.youtube.com/watch?v=m3nZbnXtNGY}

Keywords
ρωσία, ρωσία, θανατος, πουτιν, ντμίτρι μεντβέντεφ, ευχαριστώ πολύ, μπλοκ, νατο, twitter, συλλυπητήρια, θλίψη, yukos, εκλογες, διαδηλωσεις, γαλλια, ψηφοφορία, συλληψεις, μμε, times, ιγκορ, youtube, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, Στην κορυφή του σπιτιού, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.youtube.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, Μις φαν ντερ ρόε, βουλευτικές εκλογές 2012, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, ξανα, αποτελεσματα, χιονι, αγιος βασιλης, μποτες, βιντεο, χωρες, θλίψη, αργεντινη, βερολινο, γερμανια, δημοκρατια, δωρα, ηγετης, θαρρος, θητεια, θρομβωση, ισπανια, μμε, ξυλο, πλαισιο, ρωσικα, ταινιες, times, youtube, αεροδρομιο, αρθρο, αιμα, αμερικη, ανθρωπος, αποκαλυψη, απωλεια βαρους, απωλεια, εβδομαδες, βοηθεια, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γαντια, γεγονος, γινει, γιατροι, δερμα, δηλωση, δηλωσεις, εγκληματα, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εκθεσεις, εκστρατεια, ελευθερια, ενεργεια, εξετασεις, ερευνα, ερχονται, ετων, ευρωπη, ευχαριστώ πολύ, ζωη, ζωης, ζωνη, ζοφερη, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, θυμιζει, ιγκορ, ιδρυμα, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λυπημενη, λογο, μαδριτη, μακρια, μηνες, μηδεν, μπλοκ, μοσχα, μυαλο, νατο, νυχτα, νοθεια, νονος, ντμίτρι μεντβέντεφ, παντα, οικογενεια, ονομα, πεθανε, περιβαλλον, πηγη, πολωνια, πορτα, σαφης, σερβια, σιβηρια, συνεχεια, συντομα, συλλυπητήρια, σκυλια, σπιτι, σταλιν, συγχρονο, σχολια, τι ειναι, φυλακη, ισχυρος, φεβρουάριος, φυση, φτανει, ψηφοφορία, ομορφα, ωρες, αγωνας, ασφαλεια, αυλη, φυλακες, ηγετες, ιδιαιτερα, yukos, κτηματα, μυαλα, νοσοκομειο, οργη, ταξιδι, θερμοκρασια, θετικα, χερια, χοσε
Τυχαία Θέματα