ΟΗΕ: Βέτο από Ρωσία και Κίνα για παράταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

ΟΗΕ: Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο στην παράταση της διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, ενώ χιλιάδες τρέπονται σε φυγή για να γλυτώσουν τους βομβαρδισμούς

Για 14η φορά αφότου ξεκίνησε η σύρραξη στη Συρία το 2001, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

μπλοκάροντας την παράταση της παροχής διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Τουρκίας του Ιράκ σε εκατομμύρια Σύρους πολίτες.

Η πρόταση, την οποία υπέβαλαν από κοινού το Βέλγιο, το Κουβέιτ και η Γερμανία, θα επέτρεπε να συνεχιστούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας για άλλους 12 μήνες από δύο συνοριακά περάσματα στην Τουρκία και ένα στο Ιράκ. Όμως η Ρωσία ήθελε να επιτραπεί η διασυνοριακή βοήθεια μόνο μέσω τουρκικών μεθοριακών διαβάσεων και μόνο για διάστημα έξι μηνών και για αυτό είχε καταθέσει τη δική της αντίστοιχη πρόταση.

Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο στην πρόταση του Βελγίου, του Κουβέιτ και της Γερμανίας, με τις υπόλοιπες 13 χώρες του Συμβουλίου να ψηφίζουν υπέρ. Για να περάσει ένα ψήφισμα απαιτείται να ψηφιστεί από τουλάχιστον 9 χώρες και να μην ασκήσει βέτο κάποιο από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία).

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Κέλι Κραφτ δήλωσε «σοκαρισμένη» από το βέτο γιατί οι συνέπειες «θα είναι καταστροφικές», όπως τις χαρακτήρισε. Είπε ότι η στάση των δύο χωρών είναι «ανεύθυνη και σκληρή».

Το Συμβούλιο στη συνέχεια κλήθηκε να ψηφίσει την πρόταση της Ρωσίας, όμως μόνο πέντε χώρες τάχθηκαν υπέρ, έξι την καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν από την ψηφοφορία.

«Ποιος κέρδισε σήμερα; Κανείς. Ποιος έχασε; Ο συριακός λαός», σχολίασε ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά και ότι το Συμβούλιο οφείλει να αναγνωρίσει αυτήν την αλλαγή.

«Μην επιχειρήσετε να επιρρίψετε την ευθύνη σε εμάς για αυτό», πρόσθεσε.

Η Ούρσουλα Μέλερ, η αναπληρώτρια των υπηρεσιών παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον ΟΗΕ, δήλωσε την Πέμπτη ότι χωρίς τις διασυνοριακές παραδόσεις θα τερματιστεί άμεσα η παροχή βοήθειας σε εκατομμύρια πολίτες. Ως αποτέλεσμα, «θα αυξηθούν η πείνα και οι ασθένειες που θα οδηγήσουν σε θανάτους και περαιτέρω εκτοπίσεις για τον ευπαθή πληθυσμό που ήδη βιώνει μια ανείπωτη τραγωδία» μετά από σχεδόν εννέα χρόνια πολέμου, τόνισε.

Από το 2014, τα Ηνωμένα ‘Έθνη και οι οργανώσεις αρωγής περνούσαν τη βοήθεια στη Συρία από τέσσερα μεθοριακά περάσματα στην Τουρκία, το Ιράκ και την Ιορδανία, όμως η εντολή αυτή λήγει στις 10 Ιανουαρίου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα επιχειρήσει να βρει μια συμβιβαστική λύση μέχρι τότε, όμως κάποιοι διπλωμάτες παραδέχονται ότι κάτι τέτοιο ίσως αποδειχθεί δύσκολο.

Βορειοδυτική Συρία: Χιλιάδες τρέπονται σε φυγή για να γλυτώσουν τους βομβαρδισμούς 

Στο μεταξύ, τηλεγράφημα του ΑΠΕ ανέφερε νωρίτερα πως χιλιάδες άνθρωποι κατέφυγαν σήμερα στα σύνορα με την Τουρκία προερχόμενοι από το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της αντιπολίτευσης στη βορειοδυτική Συρία, το οποίο σφυροκοπούν οι ρωσικές δυνάμεις και ο συριακός στρατός.

Μια μεγάλη ουρά οχημάτων ήταν ορατή σήμερα λόγω της μαζικής εξόδου των κατοίκων από την πόλη Μααράτ αλ Νούμαν, που ελέγχει η αντιπολίτευση κι η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο επιθέσεων, μεταξύ άλλων και αεροπορικών πληγμάτων.

Βρίσκεται σε εξέλιξη «η έξοδος χιλιάδων ανθρώπων. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή, βλέπουμε ανθρώπους να περπατούν στους δρόμους και ανθρώπους να περιμένουν κοντά στα σπίτια τους προκειμένου να τους πάρουν τα αυτοκίνητα για να φύγουν» είπε ο Οσάμα Ιμπραχίμ, ένας διασώστης από το Μααράτ αλ Νούμαν.

Από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 άνθρωποι κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Μααράτ αλ Νούμαν και 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε χωριά της ευρύτερης περιοχής, αναφέρουν οι ομάδες διάσωσης.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί φέτος στις επιθέσεις που εξαπολύονται εναντίον κατοικημένων περιοχών στην περιοχή, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Όπως μεταδίδουν συριακά κρατικά ΜΜΕ, ο συριακός στρατός προωθήθηκε σε διάφορα χωριά νοτιοανατολικά της Ιντλίμπ.

Οι αντάρτες αναφέρουν ότι χωριά έχουν καταληφθεί, όπως το Ουμ Τζαλάλ στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ και τα Ραμπέα και Χαρμπίγια στην ανατολική Ιντλίμπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα