Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ για την έγκριση του Κογκρέσου για τα F16 χωρίς δεσμεύσεις

Η προθεσμία 15 ημερών για την υποβολή ενστάσεων στο επίσημο αίτημα για την πώληση στην Τουρκία νέων μαχητικών έληξε χωρίς εμπόδια.Χαμόγελα και ικανοποίηση στην Τουρκία για την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ. «Η απόφαση του Κογκρέσου αυτή την εβδομάδα να εγκρίνει την απόκτηση 40 νέων και 79 αναβαθμισμένων αεροσκαφών…

Η μυστική επιστολή του State Department και ο όρος που διαψεύδει η Τουρκία

Το προηγούμενο διάστημα έγινε αρκετός ντόρος σχετικά με τη μυστική επιστολή του State Department

προς τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου για την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Η ελληνική πλευρά διατείνεται ότι αυτά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις στο Αιγαίο, ωστόσο η Τουρκία αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος όρος.

«Δεν μπορούμε να καθορίσουμε τα εξοπλιστικά των ΗΠΑ. Εκείνο που μπορούμε να καθορίσουμε είναι ότι αυτοί οι εξοπλισμοί δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας», ανέφερε τις προάλλες ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ το ίδιο ανέφερε, υπενθυμίζουμε, σε σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Καθημερινή».

Η Τουρκία ωστόσο έχει αντίθετη άποψη, πως τέτοιος όρος δεν υπάρχει πουθενά.

«Είναι παράλογο να έρχεται στην επικαιρότητα κάτι τέτοιο. Η ελληνική πλευρά κάνει αυτό που κάνει πάντα. Είναι δυνατόν η Τουρκία να δεχτεί κάτι τέτοιο; Κανείς δεν μπορεί καν να προσφέρει κάτι τέτοιο στην τουρκική πλευρά, πόσο μάλλον να το αποδεχτεί. Η Τουρκία, ως ανεξάρτητη χώρα που μπορεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις, θα χρησιμοποιήσει τα F-16 που θα αγοράσει όπου χρειαστεί, χωρίς να ρωτήσει κανέναν», ανέφεραν πηγές της τουρκικής ασφάλειας στην εφημερίδα Αksam.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν όροι κι ότι τα μαχητικά, όταν παραληφθούν, δεν θα μπορούν να πετάνε πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

Ειδικότερα, μέσω διαρροών το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι «αδιανόητο να δέχτηκε ο Ερντογάν έναν τέτοιον όρο, καθώς αν ίσχυε, τότε τίθεται θέμα «εθνικής κυριαρχίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πανηγυρίζουν, Τουρκία, F-16,panigyrizoun, tourkia, F-16