Πώς είδε η αντιπολίτευση την επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα

Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα

Ομοβροντία πυρών επιφύλαξε η αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε λιβυκό και ελληνοτουρκικά, με αφορμή την επίσκεψη του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ παραητρούν πως η άφιξη του Χαφτάρ στη χώρα μας είναι θετική εξέλιξη, ωστόσο

αφήνουν αιχμές για την διπλωματική αποτυχία, όπως χαρακτηρίζεται, της μη συμμετοχής της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου.

Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 κάνουν λόγο για «εμπλοκή» της χώρας μας στο λιβυκό που εγκυμονεί κινδύνους, ενώ η Ελληνική Λύση θεωρεί πως είναι λάθος το timing.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου είναι μεγάλες

«Θετικά βήματα» αποτελούν για τον ΣΥΡΙΖΑ «η επίσκεψη του στρατηγού Χαφτάρ στην Ελλάδα και η τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με την Καγκελάριο Μέρκελ» ωστόσο γίνονται «κάτω από τη βαριά σκιά της απαράδεκτης απουσίας της χώρας μας από τη Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη».

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία αυτή είναι μεγάλες και δεν κρύβονται», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου που εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, λίγα 24ωρα πριν τη διάσκεψη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διερωτάται ακόμη «για ποιους λόγους η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη Διάσκεψη, παρά το γεγονός ότι πέντε χώρες που δεν συμμετείχαν το 2015, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και το Κονγκό, την Κυριακή θα δώσουν το παρών με την Ελλάδα απούσα και παρά το γεγονός ότι στην τελευταία Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο το 2018 η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί από τον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα;» ενώ σε σχέση με «την απειλή βέτο από τον κ. Μητσοτάκη», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει:

«Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, 40 χρόνια μέλος της ΕΕ να βάζει τον πήχη τόσο χαμηλά, απειλώντας την να μην πάρει αποφάσεις με την Τουρκία κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αν γίνει αυτό, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη θα είναι βαρύτατες και δεν αρκεί το βέτο για να τις κρύψει».

«Ο πήχης για την Ελλάδα απέναντι στο παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι η επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα δρουν παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου τέμνεται με την περιοχή της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Η έλευση του στρατάρχη Χάφταρ συνιστά θετική εξέλιξη. Αναμένουμε αν θα παραγάγει θετικές εξελίξεις για τα εθνικά μας συμφέροντα. Ωστόσο, το κρίσιμο δυστυχώς γεγονός είναι πως στη Διάσκεψη του Βερολίνου η Ελλάδα θα είναι απούσα. Αυτό μόνο ως θετικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί», ανέφερε νωρίτερα και ο Αλ. Χαρίτσης, και υπενθύμισε πως «το 2018 στη διάσκεψη του Παλέρμο για το λιβυκό η Ελλάδα ήταν παρούσα και μάλιστα εκπροσωπήθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, με την παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».

Χριστοδουλάκης: Μπάλωμα η επίσκεψη Χάφταρ

Θετική μεν αλλά εμβαλωματική η επίσκεψη του στρατάρχη Χάφταρ, υποστηρίζει ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι «είναι καλό που ήρθε ο κ. Χάφταρ στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, είναι καλό οτιδήποτε βάζει τη χώρα μας στο τραπέζι ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και ενισχύει, σε ένα πολυπολικό σύστημα γεωπολιτικών συσχετισμών, τη θέση μας χωρίς να πρέπει να ενταχθούμε με λογική υποτέλειας είτε από τη μία είτε από την άλλη». Ωστόσο, τόνισε ότι «αυτό δεν αποτελεί λύση αλλά «μπάλωμα» γιατί η θέση της χώρας μας έπρεπε να είναι στο Βερολίνο, στη Διάσκεψη για τη Λιβύη».

Σύμφωνα με το ηγετικό στέλεχος του ΚΙΝΑΛ πρόκειται για προφανή αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το γεγονός ότι «η χώρα δεν είναι στο Βερολίνο, όχι γενικά σε μία διάσκεψη για την Λιβύη, αλλά ειδικά σε αυτήν τη διάσκεψη για τη Λιβύη, σε μία πολιτική συγκυρία που έχει υπογραφεί ένα δήθεν «μνημόνιο» ανάμεσα στην Τουρκία και την παραπαίουσα κυβέρνηση του Σάρατζ στη Λιβύη, το οποίο αναγνωρίζει αυθαίρετα θαλάσσιες ζώνες που περνάνε μέσα από τη χώρα μας χωρίς καν να συνορεύουν οι δύο χώρες».

Σχολιάζοντας το ΒΕΤΟ στην Ε.Ε που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε ότι το υποτιθέμενο βέτο που ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός ότι θα ασκήσει σε μία απόφαση που δεν θα περάσει καν από Ευρωπαϊκά όργανα, είναι αστείο και πάλι αποκλειστικά επικοινωνιακό.

«Φαίνεται και εδώ, δυστυχώς, φαίνεται και στον εκλογικό νόμο, φαίνεται και στα εργασιακά, φαίνεται και στο μεταναστευτικό, ότι η λογική της συναίνεσης που πολύ ωραία λέμε στα λόγια αλλά θα σε μείζονα ζητήματα δεν την αξιοποιούμε, δεν υπάρχει ως πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Θα πρέπει να το δουν διαφορετικά», κατέληξε.

ΚΚΕ για επίσκεψη Χάφταρ: Κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

«Η επίσκεψη Χάφταρ στην Ελλάδα και η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να στείλει ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στη Λιβύη, συνιστά κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς, από την οποία κανένα όφελος δεν μπορεί να υπάρξει για τον ελληνικό λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη του Λίβυου στρατηγού στην Αθήνα.

Το ΚΚΕ προσθέτει ότι «είναι εκτός πραγματικότητας ο ισχυρισμός ότι οι σχέσεις με δυνάμεις τύπου Χαφτάρ, που είναι μπλεγμένες στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και παζαρεύουν ταυτόχρονα με πολλά μέρη, μπορούν να αποτελέσουν εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας υπέρ των λαών, αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας». Καταλήγει δε στην ανακοίνωσή του αναφέροντας πως «η δε στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτηρίζει θετική την επίσκεψη Χάφταρ, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι βουτηγμένο μέχρι το λαιμό στο βούρκο αυτών των επικίνδυνων σχεδίων».

Βαρουφάκης: Η εμπλοκή της Ελλάδας στο θέμα της Λιβύης εξελίσσεται σε διπλωματικό φιάσκο

Την ανησυχία του ότι η εμπλοκή της Ελλάδας εξελίσσεται στο «μεγαλύτερο ίσως διπλωματικό φιάσκο των τελευταίων ετών» εξέφρασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου που αντιμετωπίζει τις συνέπειες του Brexit.

«Αγκαλιάζοντας» τον πολέμαρχο Χάφταρ, θυμίζετε τους «υπερπατριώτες» που αγκάλιαζαν τον Κάρατζιτς τη δεκαετία του ‘90, πλήττοντας έτσι και την εικόνα της χώρας και την γεω-στρατηγική μας θέση» υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 είπε ότι «η ανίερη συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ-Exxon-Total ενίσχυσε τον Ερντογάν δίνοντάς του στο εσωτερικό της χώρας και στη Μέση Ανατολή το άλλοθι να μεταφέρει το πεδίο σύγκρουσης στη Λιβύη με τη συμφωνία με την αδύναμη κυβέρνηση της Τρίπολης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμέσως έπεσε στην παγίδα του βάζοντας όλα τα αυγά της στο καλάθι της συμμαχίας με τον πολέμαρχο Χάφταρ» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Αναφερόμενος μάλιστα στην πρόσφατη «έκκληση ανακωχής» Πούτιν και Ερντογάν «την οποία αποδέχθηκαν και οι δύο πλευρές, η Ελλάδα μπήκε, με προσωπική ευθύνη του Έλληνα πρωθυπουργού, στο περιθώριο της ειρηνευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε στην Μόσχα και συνεχίζεται στο Βερολίνο, όπου προφανώς δεν κλήθηκε ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Τόνισε επίσης ότι ο μόνος τρόπος τα συμφέροντα της Ελλάδας να εξυπηρετηθούν είναι η χώρα μας να απελευθερωθεί από την ανίερη συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ-Exxon-Total, να πάψετε να ονειρεύεστε μεγαλεία και πλούτη από υδρογονάνθρακες αγκαλιά με Νετανιάχου-Σίσι-Τραμπ και... Χαφτάρ, να δηλώσουμε ότι ο βυθός της Αν. Μεσογείου θα πρέπει να μείνει άθικτος από τρυπάνια, ότι μαζί με την ΕΕ που κινείται στους ρυθμούς της Πράσινης Συμφωνίας, θα καταστήσουμε την Ελλάδα κέντρο βάρους ενός διεθνούς δικτύου ανανεώσιμης ενέργειας που θα αγκαλιάζει όλη τη Μεσόγειο και μας δίνει πραγματικές δυνατότητες να παίξουμε ειρηνευτικό ρόλο και να περιθωριοποιήσουμε εκείνους που επιβουλεύονται την ειρήνη και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Τέλος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, είπε ότι τάσσεται υπέρ της αρχής του, ζήτησε ωστόσο να μην υπάρχει ημερομηνία λήξης στην παράταση-διατήρηση των δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών: «Μία κίνηση σαν αυτή, θα ήταν εξαιρετική κίνηση καλής θέλησης προς το Λονδίνο σε περίπτωση που, στο εγγύς ή απώτερο μέλλον, αναγκαστούμε να διαπραγματευτούμε ειδικό καθεστώς για τους Έλληνες που ζουν στη Βρετανία», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Κ. Βελόπουλος: Αν η κυβέρνηση καλούσε τον κ. Χαφτάρ από τον Σεπτέμβριο, θα είχαμε προλάβει τις εξελίξεις

Στην επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα και γενικότερα στις διεθνείς σχέσεις της χώρας αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Θέλω ακόμα μία φορά να χαιρετίσω την παρουσία του στρατάρχη Χαφτάρ στο Ελληνικό κοινοβούλιο που θα έπρεπε να έχει γίνει από τον Σεπτέμβριο. Στη ΝΔ καθυστερείτε σκανδαλωδώς σε όλα τα θέματα», είπε αρχίζοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και τόνισε:

«Περιμένουμε από τις άλλες χώρες να μας σώσουν; Περιμένουμε από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που φάνηκε ότι είναι ανύπαρκτη; Αν περιμένουμε από τους άλλους, αυτό σημαίνει ότι είμαστε αδύναμοι.

Όταν πριν από κάποια χρόνια σας φώναζα να οριοθετήσετε ΑΟΖ εσείς με χλευάζατε και λέγατε ότι δεν υπάρχει θέμα. Και σήμερα η χώρα κινδυνεύει από την ύπαρξη φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή. Το χειρότερο όμως είναι ότι η Γερμανία σας είπε ότι εκπροσωπείστε από την ΕΕ και εγώ αναρωτιέμαι έχουμε κοινά συμφέρονται με την Γερμανία και την Ιταλία στην περιοχή αυτή; Όχι. Έχουμε τελείως διαφορετικά συμφέροντα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε.

«Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2019 σας έλεγα ότι αν δεν κάνετε ΑΟΖ θα χάσουμε την υπόθεση Χαφτάρ στην Λιβύη και θα χάσουμε την ΑΟΖ. Χρειάστηκαν έξι μήνες για να ακούσετε τη φωνή της λογικής. Λειτουργείτε με χρονοκαθυστέρηση. Ακούστε μας και θα πετύχετε. Όσο δεν μας ακούτε κάνετε εγκληματικά λάθη».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές της.

«Ο κόσμος έχει γίνει πολυπολικός. Η Βρετανία θέλει να ξαναγίνει μεγάλη γιατί βλέπει την πολυπολικότητα του κόσμου. Αυτή είναι η ουσία. Δείτε τι πρέπει να κάνουμε για να μην είμαστε πάντα πίσω. Δεν μπορούμε να είμαστε με τις ΗΠΑ που συγκρούονται με την Γερμανία για τον North Stream», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και κατέληξε:

«Είστε φοβικοί. Αν καλούσατε τον Χαφτάρ από τον Σεπτέμβριο και κάνατε ΑΟΖ θα είχατε προλάβει τις εξελίξεις. Και σήμερα θα ήμασταν δικαιωματικά στο Βερολίνο. Όμως κάνετε λάθη. Και τα λάθη σας θα τα παραλάβουν τα παιδιά μας».

Keywords
αθηνα, συριζα, άφιξη, ελλαδα, ΚΚΕ, λύση, μερκελ, λιβυη, τσιπρας, πήχη, πήχης, μνημονιο, υφαλοκρηπίδα, ΕΡΤ, αυθαιρετα, βετο, βουλη, σημαίνει, αοζ, πετρελαιο, ηπα, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αυθαιρετα παραταση, παραταση αυθαιρετων, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, βαρουφακης, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, ημερομήνια, χωρες, βερολινο, βυθος, γερμανια, ηπα, θεμα, ισραηλ, ιταλια, λονδινο, υφαλοκρηπίδα, αυγα, αγκαλια, αλληλεγγυη, άφιξη, αφορμη, βελοπουλος, βετο, γεγονος, γινει, γινονται, δυστυχως, δειτε, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εξελιξη, εξι, επικοινωνια, επρεπε, ερντογαν, εσωτερικων, ευθυνη, ζωνες, υποθεση, θετικο, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κονγκο, κομμα, λαθη, λαθος, λύση, λογια, λογο, μηνες, μοσχα, παντα, ουσια, οφελος, παιδια, πεδιο, περιβαλλον, πήχης, πουτιν, ρολο, συγκεκριμενα, συζητηση, σισι, σχεδια, τουρκια, φυσικα, φιασκο, φωνη, φορα, δικαιωματα, exxon, χωρα, κυριακη, μεινει, μια φορα, οργανα, πήχη, σημαίνει, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα