Πυραυλική «ομπρέλα» στήνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ: To deal Μπάιντεν - Νετανιάχου για την χερσαία εισβολή στη Γάζα

Πώς οι Αμερικανοί έπεισαν το Ισραήλ να καθυστερήσει η χερσαία επίθεση στη Γάζα.Το Ισραήλ αναγκάστηκε να ενδώσει στις πιέσεις των ΗΠΑ και, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, συμφώνησε να καθυστερήσει τη χερσαία επίθεση στη Γάζα. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν…

Το διάγγελμα Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απηύθυνε διάγγελμα την Τετάρτη (25/10), υπογραμμίζοντας

πως δεν θα δοθεί «καμία λεπτομέρεια δημοσίως για τη χερσαία επίθεση στη Γάζα», σημειώνοντας πως «όλοι πρέπει να δώσουν απαντήσεις», συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, αλλά μετά τον πόλεμο.

Συγκεκριμένα, στο σχετικό διάγγελμά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πως «ετοιμαζόμαστε για χερσαία επιχείρηση» στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι «ο χρόνος της επιχείρησης αποφασίστηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο πολέμου». Ακόμα, ο ίδιος σημείωσε πως δεν θα δοθεί «καμία λεπτομέρεια δημοσίως για τη χερσαία επίθεση στη Γάζα».

Πάντως, σύμφωνα με τη Haaretz, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δεν έχει ακόμα αναλάβει την ευθύνη για τη στρατιωτική και κυβερνητική αποτυχία που προηγήθηκε της φονικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, είπε ότι «όλοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν [σ.σ. για την επίθεση της Χαμάς], συμπεριλαμβανομένου και εμού, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο μετά τον πόλεμο».

Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε: «Ρίχνουμε κολασμένα πυρά στη Χαμάς. Έχουμε ήδη εξοντώσει χιλιάδες τρομοκράτες. Προετοιμαζόμαστε για χερσαία είσοδο. Δεν θα αναφέρω λεπτομερώς πότε, πώς και πόσο, ούτε το σύνολο των εκτιμήσεων που λαμβάνουμε υπόψη, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν είναι καθόλου γνωστή στο κοινό – και δεν θα έπρεπε να είναι. Είναι καλό προκειμένου να διαφυλάξουμε τις ζωές των στρατιωτών μας».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ (KAN), τόνισε το εξής: «Ο χρόνος της επιχείρησης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) καθορίστηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο διαχείρισης πολέμου, μαζί με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, και μαζί με το υπουργικό συμβούλιο εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες για τους μαχητές μας για τις επόμενες επιχειρήσεις. Όταν εισέλθουμε στη Γάζα, στη συνέχεια των μαχών, θα απαιτήσουμε το πλήρες τίμημα από τους δολοφόνους – τους δράστες των φρικαλεοτήτων».

Βέβαια, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εξίσωσε για ακόμα μια φορά την παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Στη συνέχεια, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε: «Από την αρχή του πολέμου, έχουμε δημιουργήσει 600 νέες τάξεις που είναι σε ετοιμότητα, επίσης με πολλά φορτία όπλων που φέρνουμε από το εξωτερικό. Η 7η Οκτωβρίου ήταν μια μαύρη μέρα στην ιστορία μας. Θα μάθουμε μέχρι τέλους τι συνέβη στα νότια σύνορα και γύρω από τη Γάζα. Αυτή η παράλειψη θα διερευνηθεί πλήρως. Όλοι θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις, και εγώ, αλλά όλα αυτά θα συμβούν μόνο μετά τον πόλεμο».

{https://twitter.com/IsraeliPM_heb/status/1717237270523068502}

Συνάντηση των ηγετών Χεζμπολάχ, Ισλαμικής Τζιχάντ και Χαμάς

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ Ζιάντ Ναχλέ και τον αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αροούρι, σύμφωνα με τη Haaretz που επικαλείται λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με δήλωση της Χεζμπολάχ, οι τρεις τους συζήτησαν τα τελευταία γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ. Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο συντονισμός και η τακτική παρακολούθηση των εξελίξεων σε καθημερινή και τακτική βάση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρθηκε επίσης ότι συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ενεργήσει ο «άξονας αντίστασης» προκειμένου να επιτευχθεί μια «πραγματική νίκη» στη Γάζα.

Σε μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε από τη συνάντηση, οι τρεις φαίνονται να κάθονται ενώ στον τοίχο είναι αναρτημένες οι φωτογραφίες του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, και του πνευματικού πατέρα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Χομεϊνί.

BBC: «Οι πραγματικοί λόγοι που το Ισραήλ διστάζει να εισβάλει στη Γάζα»

Τους λόγους της διστακτικότητας του ισραηλινού στρατού να πραγματοποιήσει την πολυαναμενόμενη χερσαία επιχείρησή του στην Γάζα αναλύει ο διευθυντής του BBC, Jeremy Bowen σε σημερινό του σημείωμα.

Όπως αναφέρει, η χερσαία εισβολή στην Γάζα δεν έχει ξεκινήσει παρόλο που ακούγεται εδώ και μέρες αλλά τα τανκς και τα στρατεύματα παραμένουν συγκεντρωμένα στα σύνορα.

«Είναι πολύ σαφές ότι υπάρχει δισταγμός - πρώτα απ 'όλα λόγω της προειδοποίσηης των ΗΠΑ σχετικά με τη δυσκολία του εγχειρήματος που έχει να μπει στη Γάζα», αναφέρει αρχικά.

Ένα παράδειγμα πολύ δύσκολης σύγκρουσης μέσα σε αστικό ιστό που έχουν επισημάνει είναι η επιχείρηση για την εξάλειψη του ISIS από την ιρακινή πόλη της Μοσούλης το 2017.

«Ήμουν εκεί και είδα μια μεγάλη δύναμη Ιρακινών καταδρομέων, πολλοί από τους οποίους ήταν πολύ καλά εκπαιδευμένοι από τους Αμερικανούς, με την υποστήριξη της αμερικανικής αεροπορίας, της RAF και άλλων, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών ειδικών δυνάμεων. Έπρεπε να επιχειρήσουν σπίτι, σπίτι».

Χρειάστηκαν μήνες - και χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας, σημειώνει.

Αυτός ωστόσο δεν είναι ο μόνος λόγος που ακόμα διστάζουν. Σημαντικός παράγοντας, κατά τον Bowen είναι οι όμηρoι που βρίσκονται στη Γάζα.

Κατά την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, η Χαμάς παίζει μερικά πολύ έξυπνα ψυχολογικά παιχνίδια, καθώς υποννοεί ότι μπορεί να απελευθερώνει σιγά σιγά κάποιους από αυτούς - οπως και έκανε.

Μια από τις κορυφαίες ισραηλινές εφημερίδες Haaretz - αν και συνήθως επικρίνει την ισραηλινή κυβέρνηση - χθες στο κύριο άρθρο της έγραψε ότι δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική δράση όσο υπάρχουν όμηροι στη Γάζα.

«Μίλησα όμως με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην αρχηγό του ισραηλινού στρατού, Εχούντ Μπαράκ και μου είπε ότι ίσως χρειαστεί να γίνουν μερικές δύσκολες επιλογές - δεν μπορούμε να αφήσουνε την Χαμάς να ξεφύγει», αναφέρει.

Βασικά μου έλεγε, ότι οι Ισραηλινοί πρέπει απλώς να προχωρήσουν

«Ο σημερινός ισραηλινός πρωθυπουργός Μπετζναμίν Νετανιάχου - παρά τον σκληρό του λόγο - είναι γνωστός για το ότι είναι πολύ διστακτικός στο να παίρνει τέτοιου είδους σκληρές αποφάσεις», καταλήγει ο Jeremy Bowen.

Η Ευρώπη στο πλευρό των ΗΠΑ: Δεν ζητά κατάπαυση του πυρός στην σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς

Ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, μιλώντας για την κατάσταση στη Γάζα ότι «δεν υπάρχει καμία έκκληση για κατάπαυση του πυρός από την ΕΕ σε αυτό το στάδιο».

Ο λόγος για αυτό είναι η συνέχιση των επιθέσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ και ανέφερε ότι η Χαμάς κρατά περισσότερους από 200 ομήρους, καθώς και ότι συνεχίζει τις επιθέσεις σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο.

«Οι επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ συνεχίζονται. Σε αυτή την κατάσταση, η τρέχουσα θέση της ΕΕ είναι ότι είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στις τρομοκρατικές επιθέσεις. Τονίζουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Αντίστοιχα ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε τη Δευτέρα στο CNN ότι το Ισραήλ έχει ακόμη «δουλειά να κάνει για να κυνηγήσει την ηγεσία της Χαμάς», επαναλαμβάνοντας τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι οποιεσδήποτε συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός θα μπορούσαν να γίνουν μόνο εάν η Χαμάς απελευθέρωνε όλους τους ομήρους της στη Γάζα.

Βέβαια εκτός του ότι δεν ζήτησε κατάπαυση του πυρός, η ΕΕ δεν έχει ζητήσει ακόμη να υπάρξει παύση των εχθροπραξιών ώστε να μπορέσει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, καθώς ακόμα διαβουλεύονται για να γραφτεί μια κοινή δήλωση όπου θα αναφέρεται η φράση «ανθρωπιστική παύση».

Στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, συζητήθηκε το θέμα της «ανθρωπιστικής παύσης» στη σύγκρουση, αλλά δεν έγινε καμία έκκληση. Όπως έγινε γνωστό ορισμένες χώρες της ΕΕ είχαν επιφυλάξεις σχετικά με την έκκληση για ανθρωπιστική παύση. Μετά τη συνάντηση, ανακοινώθηκε ότι δεν έγινε καμία ψηφοφορία για το θέμα αυτό και ότι έγιναν μόνο συζητήσεις. Αναφέρθηκε ότι οι λεπτομερείς συζητήσεις σχετικά με την έκκληση για ανθρωπιστική παύση παραπέμφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 26-27 Οκτωβρίου.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι η υποστήριξη εντός της ΕΕ για την «ανθρωπιστική παύση» αυξάνεται.

Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπορέλ δήλωσε ότι τα καλά νέα ήρθαν από τη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποιήθηκε σύνοδος υψηλού επιπέδου Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

«Η υποστήριξη αυξάνεται εντός της ΕΕ για μια ανθρωπιστική παύση ώστε να επιτραπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με τις συζητήσεις στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα. Όλες οι ζωές των πολιτών είναι ίσης αξίας και πρέπει να προστατευθούν».

Το Ισραήλ «εκδικείται» τους αξιωματούχους του ΟΗΕ

Το Ισραήλ θα αρνηθεί τη χορήγηση βίζας σε αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσε την Τετάρτη (25/10) ο πρεσβευτής του στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, καθώς η διαμάχη της χώρας με τον διεθνή οργανισμό επιδεινώνεται.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Al Jazeera, ο Γκιλάντ Ερντάν έκανε τη δήλωση αυτή, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς συνεχίζονται οι κραδασμοί από την ομιλία του επικεφαλής του ΟΗΕ στο πρόσφατο Συμβούλιο Ασφαλείας.

{https://twitter.com/AJEnglish/status/1717075800669745562}

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επέκρινε έμμεσα το Ισραήλ για την εντολή εκκένωσης αμάχων από το βόρειο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Είπε, επίσης, ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που σημειώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, δεν έγινε «στο κενό», καθώς οι Παλαιστίνιοι έχουν υποστεί «56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής».

{https://youtu.be/XKSQMYsQEg4}

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν, ο οποίος βρισκόταν στη συζήτηση, ακύρωσε μια συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία επρόκειτο να γίνει το απόγευμα της Τρίτης (24/10).

«Λόγω των παρατηρήσεών του [σ.σ. του Αντόνιο Γκουτέρες], θα αρνηθούμε να εκδώσουμε βίζες σε εκπροσώπους του ΟΗΕ», δήλωσε ο Γκιλάντ Ερντάν στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, προσθέτοντας: «Έχουμε ήδη αρνηθεί τη χορήγηση βίζας στον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, Μάρτιν Γκρίφιθς. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα».

{https://twitter.com/RT_India_news/status/1717052770778595669}

Μάλιστα, ο ίδιος έγραψε στο Χ ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ «εξέφρασε κατανόηση για την τρομοκρατία και τη δολοφονία» με την ομιλία του αυτή, ζητώντας ακόμα και την παραίτηση του Αντόνιο Γκουτέρες.

{https://twitter.com/giladerdan1/status/1716837646813614354}

Πάντως, ο Αντόνιο Γκουτέρες δημοσίευσε ένα απόσπασμα από την ομιλία του στο Χ, σε μια προφανή προσπάθεια να δείξει ότι επέκρινε τόσο τη Χαμάς όσο και το Ισραήλ για την κρίση στη Γάζα. «Τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς, αυτές οι φρικτές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», έγραψε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

{https://twitter.com/antonioguterres/status/1717024432655323258}

Keywords
Τυχαία Θέματα