Σεισμός στην Εύβοια: Προσοχή εφιστούν οι σεισμολόγοι - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Τι λένε 5 σεισμολόγοι για τις πρωινές δονήσεις που ταρακούνησαν την Εύβοια και έγιναν αισθητές και στην Αττική.Τις εκτιμήσεις τους για το αν ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ που ξύπνησε τους κατοίκους της νότιας Εύβοιας, αλλά και της Αττικής, το πρωί της Τρίτης (29/11) ήταν ο κύριος ή…

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Χρειάζεται προσοχή στην περιοχή αυτή

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και σεισμολόγος

Γεράσιμος Παπαδόπουλος, «αυτό που έχει σημασία είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, με μικρότερα μεγέθη εδώ και αρκετές ημέρες, συνεπώς υπάρχει μια διέγερση, η οποία επιβάλλεται να αξιολογηθεί για να δούμε πού ακριβώς πορευόμαστε».

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να αξιολογήσει εάν είναι ο κύριος σεισμός. Χρειάζεται μια προσοχή» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι καλό θα είναι να μην λειτουργήσουν τα σχολεία της περιοχής, πριν γίνει ο απαραίτητος έλεγχος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «χρειάζεται προσοχή στην περιοχή αυτή. Χρειάζεται πολύ καλή αξιολόγηση».

Ο Βασίλης Καραστάθης «βλέπει» σεισμική ακολουθία που θα διαρκέσει κάποιες ημέρες

Από πλευράς του ο σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η περιοχή θεωρείται χαμηλής σεισμικότητας, δεν έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς και ως εκ τούτου δεν είχε απασχολήσει ποτέ ιδιαίτερα τους σεισμολόγους. «Ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ έχει μια ακολουθία που θα διαρκέσει κάποιες ημέρες, ενώ προηγήθηκε μια προσεισμική ακολουθία δύο εβδομάδες πριν» πρόσθεσε.

Άκης Τσελέντης: Κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Καθηγητης Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

«Κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσελέντης και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία.

Όπως ανέφερε, ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και την Κόρινθο, ενώ επισήμανε ότι η περιοχή από την οποία προήλθε δεν έχει παρελθόν σημαντικής σεισμικής δραστηριότητας.

Μανώλης Σκορδίλης: Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν ανησυχία

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουμε στον χώρο ιστορικά στοιχεία που να δείχνουν ότι είχε ισχυρούς σεισμούς. «Το γεγονός ότι παλαιότεροι σεισμοί έχουν καταγραφεί 30 με 40 χιλιόμετρα μακρύτερα από το επίκεντρο του σημερινού σεισμού, δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα», λέει ο κ. Σκορδίλης, προσθέτοντας ότι οι σημερινές σεισμικές δονήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μια μικροδιέγερση, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν ανησυχία.

Όσον αφορά στη σεισμική δόνηση των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκτίμησε ότι μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σεισμός, Εύβοια, Προσοχή,seismos, evvoia, prosochi