Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Ο Κ. Τσουκαλάς διευκρινίζει ποιοι συνταξιούχοι αναμένεται να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, βάσει των προβλέψεων του νέου ασφαλιστικού.

Τις κυριότερες προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού σε σχέση με τις συντάξεις και τους συνταξιούχους παραθέτει σε ενημερωτικό σημείωμα του ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

Αυξάνονται αυτομάτως οι προσωρινές συντάξεις που έχουν εκδοθεί, από το 50% στο 80%.Ενδεχόμενο αύξησης του πλαφόν των προσωρινών συντάξεων που σήμερα είναι το διπλάσιο της εθνικής σύνταξης
768 ευρώ μεικτά.Χορήγηση προσωρινής σύνταξης και στους απασχολούμενους συνταξιούχους με μείωση 30%. Εως σήμερα οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι δεν εξαιρούνταν από την καταβολή προσωρινής σύνταξης.Προκαταβολή εφάπαξ μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει 20ετία στο ίδιο φορέας Εφάπαξ.Ξεμπλοκάρισμα καταβολής εξόδων κηδείας: Οσοι έχουν προσκομίσει παραστατικό από το γραφείο τελετών θα πληρώνονται χωρίς έλεγχο λοιπών στοιχείων.Εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Επιπλέον, προβλέπεται νέο ποσοστό μείωσης της οριστικής σύνταξης στο 30% για τους εργαζόµενους συνταξιούχους.

Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που έχουν περικοπή 60% τους τελευταίους μήνες δικαιούνται μάλιστα αναδρομική επιστροφή της διαφοράς από τον περασμένο Μάρτιο.

Εξάλλου, οι συνταξιούχοι που είχαν αναλάβει εργασία πριν από την έναρξη ισχύος του νόµου Κατρούγκαλου και εξαιρούνταν από την μείωση θα έχουν περικοπή 30% από την 1η Μαρτίου 2022.

Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις

Τέλος, το νέο ασφαλιστικό φέρνει εφαρµογή νέων συντελεστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις για όσους έχουν αποχωρήσει µε περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσουκαλά.

Όπως επισημαίνει, η µεγάλη πλειονότητα των παλαιών συνταξιούχων (πριν από 13 Μαΐου 2016), περίπου 600.000, θα έχουν µόνο λογιστική επίπτωση στην προσωπική τους διαφορά, ενώ αυξήσεις στο καθαρό ποσό πρέπει να δουν:

Παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από τις 12 Μαΐου 2016) µε µικρή θετική προσωπική διαφορά ή µε αρνητική προσωπική διαφορά. Η αναπροσαρµογή της σύνταξής τους θα γίνει σε πέντε ετήσιες δόσεις έως το 2024. Για παράδειγµα, αν η συνολική αύξηση είναι 50 ευρώ, η αύξηση για το 2020 θα είναι 10 ευρώ.Νέοι συνταξιούχοι (από 13 Μαΐου 2016 και µετά) χωρίς προσωπική διαφορά. Δικαιούνται άµεση αύξηση εφάπαξ στην καταβαλλόµενη σύνταξη αναδρομικά από 1-10-2019 αν είχαν πάνω από 30 έτη και δεν κράτησαν μέρος προσωπικής διαφοράς.
Keywords
Τυχαία Θέματα