Τα νεότερα για τη «μυστική» επίσκεψη Ζελένσκι στην Αθήνα

Αν τελικά ο Ουκρανός πρόεδρος βρεθεί στην Αθήνα είναι δεδομένο ότι θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό πριν από το δείπνο.  Οι συναντήσεις και το δείπνο που θα παραθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων έγινε γνωστό μέσα από το πρόγραμμα του πρωθυπουργού από την Παρασκευή. Μέσα…

Χωρίς αναφορά στον Ζελένσκι η ανακοίνωση του Βορειομακεδόνα Πρωθυπουργού

Το Γραφείο του Βορειομακεδόνα Πρωθυπουργού, με ανακοίνωση του κάνει γνωστό την επίσκεψη του

Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι στην Αθήνα για το άτυπο δείπνο που θα παραθέσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, χωρίς όμως να κάνει αναφορά στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση «ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, θα συμμετάσχει σε άτυπο δείπνο ηγετών από τα Δυτικά Βαλκάνια και κράτη μέλη της ΕΕ από την περιοχή στις 21 Αυγούστου στην Αθήνα, το οποίο θα παραθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το άτυπο δείπνο πραγματοποιείται με αφορμή την 20ή επέτειο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη και τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης»».

Ο Πρωθυπουργός Κοβάτσεφσκι στην Αθήνα συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπογιάν Μάριτσιτς.

«Το άτυπο δείπνο θα είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες να συζητήσουν τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής στην 20ή επέτειο της «Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, η οποία άνοιξε πιο συγκεκριμένα τις προοπτικές για ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.» σημειώνει επίσης η ανακοίνωση.

Στην αναφορά που γίνεται για την συμμετοχή στο άτυπο δείπνο, σημειώνεται ότι «θα παραβρεθούν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων - ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιακόβ Μιλάτοβιτς, η πρωθυπουργός της Βοσνίας και Ερζεγοβίνη Μποριάνα Κρίστο και ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι καθώς και οι πρωθυπουργοί κρατών μελών της ΕΕ από την περιοχή και φίλοι της διεύρυνσης - της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, της Ρουμανίας, Ίον-Μαρσέλ Τσιολάκου και της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντένκοφ.

Τέλος όπως σημειώνει η ανακοίνωση πριν από το άτυπο δείπνο, ο Πρωθυπουργός Κοβάτσεφσκι θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η απουσία της Αλβανίας

Σημειώνεται ότι από την ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κληθεί εκπρόσωπος από την Αλβανία με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν τις τεταμένες σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί με τη γείτονα χώρα με αφορμή την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Όπως γράφει σε σημερινό του κείμενο ο Βασίλης Σκουρής (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) η αναμενόμενη συμμετοχή στο δείπνο του Ουκρανού ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στις ήδη τεταμένες σχέσεις των Βαλκανικών χωρών.

Από τη μια σηματοδοτεί την αλληλεγγύη τους στο απαραβίαστο των συνόρων, από την άλλη μεταφέρει τον ανταγωνισμό Δύσης-Ανατολής σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, όπου οι ισορροπίες είναι λεπτές ακόμα και στο εσωτερικό κάποιων χωρών. Είναι άγνωστο, πχ, πώς θα αντιδράσει η Σερβία, πολύ περισσότερο που το απαραβίαστο των συνόρων δεν είναι a la cart αλλά αφορά και το πρόβλημα του Κοσσόβου.

Άλλωστε, ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος βλέπει το ένα τρίτο των εδαφών της να βρίσκεται υπό κατοχή 49 ολόκληρα χρόνια και η διχοτόμηση να επιβάλλεται ντε φάκτο! Πολιτικοί παρατηρητές, μάλιστα, εκτιμούσαν χθες πως η πρόσκληση Ζελένσκι δεν συμβάλλει σε τίποτα στην επίλυση των προβλημάτων των Βαλκανίων, αλλά αποτελεί ένα ακόμα «δώρο» του Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζεται το πόσο επικίνδυνο είναι το μπλέξιμο της χώρας.

Η Ελλάδα, άλλωστε, έχει επιλέξει και με τη σύνοδο των Βαλκανικών χωρών στη Θεσσαλονίκη 20 χρόνια πριν υπό τον Κώστα Σημίτη, να είναι πόλος ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και όχι να τα επιβαρύνει με το ρωσοουκρανικό ως ατζέντης του στην περιοχή.

Τι θα πράξει με την ενταξιακή πορεία των Τιράνων και των Σκοπίων;

Χαρακτηριστικό της χρησιμοποίησης της Συνόδου Κορυφής των Βαλκανικών χωρών είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσει σε ένα βασικό ερώτημα:

Τον Δεκέμβριο θα αποφασιστεί ή όχι το άνοιγμα των κεφαλαίων για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας και της Βορείου Μακεδονίας. Η Αθήνα θα δώσει τη συγκατάθεσή της; Μήπως ο Έντι Ράμα κρατάει στη φυλακή τον Φ. Μπελέρη προκειμένου να εκβιάσει για να λάβει το πράσινο φως της Αθήνας για το άνοιγμα των κεφαλαίων; Και θα πει το ναι ή όχι για τη Βόρειο Μακεδονία, που σε διαφορετική περίπτωση θα δει το VMRO να έρχεται στην εξουσία και η Συμφωνία των Πρεσπών να κινδυνεύει με πλήρη αμφισβήτηση; Και πώς θα πει το ναι, όταν -για εσωτερικούς λόγους- δεν τολμά να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα τρία μνημόνια με τα Σκόπια, που αποτελούν προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή τους πορεία;

Είναι δε χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προσκάλεσε τον Έντι Ράμα στην Αθήνα, αλλά την ίδια στιγμή καλείται το Κόσσοβο που βρίσκεται σχεδόν σε πολεμική σύρραξη με το Βελιγράδι, γιατί δεν δέχεται τους Σέρβους Δημάρχους στην περιοχή του, όπως ρητά προβλέπεται από τις συμφωνίες! Και ενώ θα συναντήσει τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου δεν έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ζελένσκι, Αθήνα,zelenski, athina