Τι λέει ο νέος νόμος για τη στείρωση σκύλου και γάτας

Νέες προϋποθέσεις για τα κατοικίδια θέτει το νέο νομοσχέδιο για την προστασία των αδέσποτων και την ευθύνη απέναντι στα κατοικίδια. Τι προβλέπεται για τη στείρωση.

Η στείρωση όλων των σκύλων και γατών, με ορίζοντα διετίας για την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τα αδέσποτα και τα κατοικίδια, ενώ η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων καθίσταται κακούργημα, με απειλούμενη ποινή έως και 10 χρόνια κάθειρξη.

Επίσης, ο πυροβολισμός, ο εκούσιος τραυματισμός με βαριά σωματική βλάβη, τα κρυοπαγήματα, η θερμοπληξία, η ηλεκτροπληξία, οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία,

αναφέρονται ρητά πλέον στον νόμο ως κακουργήματα, με την ίδια ποινή (έως 10 χρόνια).

Για τα αδέσποτα, οι δήμοι είναι αρμόδιοι για την καταγραφή, σήμανση και στείρωση όλων των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται στα όριά τους.

Για τα κατοικίδια ισχύουν τα εξής:

Έχει διαπιστωθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων προέρχεται από ανεπιθύμητες (κυρίως) γέννες δεσποζόμενων ζώων. Είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη – κηδεμόνα δεσποζόμενου ζώου να μεριμνά για την σήμανσή του και τη στείρωσή του. Ωστόσο, το νομοσχέδιο προβλέπει μια σχεδόν διετή μεταβατική περίοδο για την έναρξη της υποχρεωτικής στείρωσης και επιπλέον ένα ακόμη έτος για τις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παράλειψης. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Εσωτερικών, ανάλογα με την πορεία του προγράμματος, να μεταθέτει τις ημερομηνίες αυτές, να εξαιρεί συγκεκριμένες κατηγορίες ζώων συντροφιάς ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ή να θεσπίζει ανώτατο αριθμό γεννών ανά δεσποζόμενο ζώο.

Αυτό πρακτικά γίνεται για να ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα το σύνολο των στειρώσεων των αδέσποτων ζώων, να εφαρμοστεί η νέα φιλοσοφία του νόμου (αυστηροποίηση εγκατάλειψης ζώου συντροφιάς ή κακοποίησης) και να αξιολογηθεί σε σταθερή βάση από την ειδική επιτροπή παρακολούθησής του.

Κίνητρα:

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά οι δήμοι μπορούν να δώσουν κίνητρα για τη στείρωση, τα οποία μπορούν να είναι μείωση οικιακών δημοτικών τελών για τους συνεπείς ιδιοκτήτες ζώων αλλά και παροχή voucher για στείρωση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

ΣΤΕΙΡΩΣΗΣΚΥΛΟΣΓΑΤΑΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα