Παγκόσμια ανησυχία: Θα πεινάσουμε; - Η νέα κρίση που φέρνει ο κορονοϊός

Ο κόσμος εξαιτίας του κορονοϊού, αγοράζει περισσότερα τρόφιμα από όσα μπορεί να καταναλώσει.

Στην παγκόσμια κοινότητα υπάρχουν φόβοι για ενδεχόμενη έλλειψη τροφίμων, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, οι αρμόδιες αρχές και οι έμποροι είναι ανήσυχοι, καθώς βλέπουν συνεχείς ζήτηση στα προϊόντα τροφής, ενώ παγκόσμια πολλοί άνθρωποι αποθηκεύουν συνέχεια προμήθειες.

Μάλιστα, μέχρι στιγμής υπάρχουν διάφορες σκέψεις για μέτρα που μπορεί να παρθούν, όπως αυστηρότερος έλεγχος στις εξαγωγές, ώστε να αποφευχθεί κάποιο κύμα ασιτίας και δε στις χώρες με ευάλωτη

οικονομία. Ειδικά στα κράτη της Αφρικής και της Ασίας, οι φόβοι εντείνονται μέρα με την μέρα.

Παραδείγματος χάριν, ο Reda Hachelaf είναι ο διευθύνων σύμβουλος της SOPI, μιας εταιρείας ζαχαροπλαστικής από την Αλγερία που κατασκευάζει και ζυμαρικά. Ο ίδιος λοιπόν, δήλωσε στους FT, ότι αποθέματα που συγκέντρωνε η εταιρεία για ένα μήνα, τώρα πια οι πολίτες τα αγοράζουν σε δύο εβδομάδες, εξαιτίας της πανδημίας, ώστε να τα αποθηκεύσουν.

«Το πρόβλημα είναι πως υπάρχει ξαφνική ζήτηση στην αγορά, από τις οικογένειες που μαζεύουν σωρηδόν τρόφιμα, οπότε η ζήτηση έχει αυξηθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα», δηλώνει στους FT.

Έτσι χώρες όπως η Αλγερία, το Μαρόκο και οι Φιλιππίνες, έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την ανανέωση των αποθεμάτων σιτηρών τους. Μάλιστα, η απόφαση τους ελήφθη έπειτα από περιορισμούς που επιβλήθηκαν για τις πωλήσεις στο εξωτερικό, από μεγάλους παραγωγούς, όπως η Ρωσία που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα σιταριού στον κόσμο το Βιετνάμ που είναι ο τρίτος στον τομέα του ρυζιού.

Παράλληλα, μεγάλοι εισαγωγείς έχουν τρομοκρατηθεί από προβλήματα υλικοτεχνικής συμφόρησης, όπως η έλλειψη οδηγών φορτηγών και τρένων.

Επίσης, στην Αίγυπτο, που είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής σιτηρών στον κόσμο, ο πρόεδρος Abdel Fattah al-Sisi την περασμένη εβδομάδα διέταξε την αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων βασικών προϊόντων της χώρας. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση στις Φιλιππίνες σχεδιάζει να εισάγει ρύζι για να καλύψει τις προμήθειες της, από το Βιετνάμ.

Οικονομία σε κρίση

Η παγκόσμια οικονομία πλέον, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα από την πανδημία του κορονοϊού και ένα από αυτά είναι η ζήτηση στην τροφή. Παρά τα προβλήματα όμως, οι τιμές του σιταριού έχουν αυξηθεί σε όλο τον κόσμο και υπάρχουν φόβοι να δημιουργηθούν πολιτικές αναταραχές. Ειδικά σε κράτη της Αφρικής, οι φόβοι ξυπνούν μνήμες από την κρίση του 2007-2008, όταν είχαν ανέβει οι τιμές στα τρόφιμα.

Στο σήμερα όμως, η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς υπάρχουν καλύτερες σοδειές και οι παραγωγοί έχουν καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης μιας κρίσης.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους και τονίζουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια κρίση, από το πουθενά. Εξάλλου, η αυξημένη ζήτηση δεν οφείλεται σε ελλείψης των παραγωγών ή κάποιας έκρηξης υπερπληθυσμού, αλλά στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αποθηκεύουν με τρομερούς ρυθμούς τρόφιμα, που όχι μόνο δεν έχουν καταναλώσει, αλλά θα αργήσουν να το πράξουν. Αυτό λοιπόν, μπορεί να είναι πολύ καταστροφικό.

Καταρχάς, οι παραγωγοί ενδεχομένως να επενδύσουν σε περισσότερες παραγωγικές μονάδες, ώστε να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Αν όμως ο κόσμος σταματήσει να αγοράζει ξαφνικά (όπως ξεκίνησε) τρόφιμα, κατά πάσα πιθανότητα η επένδυση δεν θα έχει κέρδος. Αυτό πρόκειται να ενισχυθεί και από μια μελλοντική αποχή από την αγορά τροφίμων, καθώς θα έχουν αγοραστεί αρκετά από τους πολίτες, χωρίς να έχουν καταναλωθεί.

Επιπλέον, αν κάποιος παραγωγός κρίνει ότι δεν χρειάζεται να μεγαλώσει την παραγωγή του και η επιχείρηση του πέσει έξω, θα υπάρξει περαιτέρω πρόβλημα από τους ανέργους που θα προκύψουν μαζί με το κενό στην αγορά. Οι ειδικοί λοιπόν, συνιστούν ψυχραιμία και τα κράτη αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

 

Keywords
Τυχαία Θέματα