Συστάσεις και νουθεσίες από ΕΕ για Τουρκία: Καμία αναφορά σε κυρώσεις

Για άλλη μια φορά η Ευρώπη περιορίστηκε σε συστάσεις προς την Τουρκία, αποφεύγοντας την «καυτή πατάτα».Την ίδια ώρα που η Τουρκία απειλεί ανοιχτά την κυριαρχία ενός κράτους - μέλους, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρκέστηκε σε συστάσεις, αποφεύγοντας σκληρές διατυπώσεις καταδίκης και πολύ περισσότερο, έστω την αναφορά, σε κυρώσεις.…

Σύνοδος Κορυφής: Όλο το κείμενο Συμπερασμάτων

Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία, τις αιτήσεις προσχώρησης της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας, Δυτικά Βαλκάνια και εξωτερικές σχέσεις,

23 Ιουνίου 2022

4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στις διάφορες διαστάσεις του. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι υποστηρίζει σταθερά την Ουκρανία και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή υποστήριξη για τη συνολική οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

5. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει αποφασιστικά τις απρόκλητες επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών και προτρέπει τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλα τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της μεταχείρισης των αιχμαλώτων πολέμου, πρέπει να γίνεται σεβαστό. Οι Ουκρανοί, ιδίως τα παιδιά, που έχουν απομακρυνθεί βίαια στη Ρωσία πρέπει να επιτραπεί αμέσως να επιστρέψουν με ασφάλεια. Η Ρωσία, η Λευκορωσία και όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου και για τα άλλα σοβαρότερα εγκλήματα θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η υιοθέτηση του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ εντείνει περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. Οι εργασίες θα συνεχιστούν για τις κυρώσεις, μεταξύ άλλων για την ενίσχυση της εφαρμογής και την πρόληψη της καταστρατήγησης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις της ΕΕ, ιδίως τις υποψήφιες χώρες. Οι εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν γρήγορα για την απόφαση του Συμβουλίου που προσθέτει την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων της Ένωσης στον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ.

6. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σθεναρά προσηλωμένη στην παροχή περαιτέρω στρατιωτικής υποστήριξης για να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει το εγγενές της δικαίωμα αυτοάμυνας έναντι της ρωσικής επίθεσης και να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία. Για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να εργαστεί ταχέως για την περαιτέρω αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης.

7. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα πρόταση για τη χορήγηση στην Ουκρανία νέα έκτακτη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή ύψους έως 9 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022. Καλεί την Επιτροπή να υποβάλει ταχέως τις προτάσεις της για τη στήριξη της ΕΕ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας , σε συνεννόηση με διεθνείς εταίρους, οργανισμούς και ειδικούς.

8. Η Ρωσία, κάνοντας «όπλα» τα τρόφιμα στον πόλεμο της κατά της Ουκρανίας, είναι η μόνη υπεύθυνη για την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας που έχει προκαλέσει. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στόχευση των γεωργικών εγκαταστάσεων και την απομάκρυνση των σιτηρών και να ξεμπλοκάρει τη Μαύρη Θάλασσα, ιδίως το λιμάνι της Οδησσού, ώστε να επιτραπεί η εξαγωγή σιτηρών και οι εμπορικές ναυτιλιακές δραστηριότητες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τον σκοπό αυτό. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας επιτρέπουν την ελεύθερη ροή γεωργικών και τροφίμων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

9. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες στις λωρίδες αλληλεγγύης για τη διευκόλυνση των εξαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία μέσω διαφορετικών χερσαίων οδών και λιμένων της ΕΕ. Καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, με βάση ιδίως την πρωτοβουλία FARM καθώς και τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών και της G7, να εντείνουν τις προσπάθειές τους:

(1) να υποστηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες να επαναπροσανατολίσουν, όπου χρειάζεται, τις αλυσίδες εφοδιασμού τους·

(2) για να επιταχυνθεί η υλοποίηση των σχετικών εμβληματικών πρωτοβουλιών Team Europe που συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικανικής Ένωσης, οι οποίες επιδιώκουν την ανάπτυξη βιώσιμης παραγωγής τροφίμων, την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγικότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, και την ικανότητα αγροτοεπιχειρήσεων στην αφρικανική ήπειρο και

(3) να εργαστούν σε πρωτοβουλίες από κοινού με διεθνείς εταίρους για την υποστήριξη της ανάπτυξης της παραγωγικής ικανότητας των εισροών στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως των βιώσιμων λιπασμάτων.

III. ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

10. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας. Το μέλλον αυτών των χωρών και των πολιτών τους βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

11. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

12. Η Επιτροπή καλείται να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που προσδιορίζονται στις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής σχετικά με τις αντίστοιχες αιτήσεις προσχώρησης ως μέρος της τακτικής δέσμης μέτρων για τη διεύρυνση. Το Συμβούλιο θα αποφασίσει για περαιτέρω βήματα μόλις εκπληρωθούν πλήρως όλες αυτές οι προϋποθέσεις.

13. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στη Γεωργία μόλις εξεταστούν οι προτεραιότητες που καθορίζονται στη γνώμη της Επιτροπής σχετικά με την αίτηση προσχώρησης της Γεωργίας.

14. Η πρόοδος κάθε χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξαρτηθεί από τη δική της αξία όσον αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα της ΕΕ να απορροφά νέα μέλη.

IV. ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

15. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευσή της στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και ζητεί την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας.

16. Με βάση την αναθεωρημένη μεθοδολογία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και το Συμβούλιο να προωθήσουν περαιτέρω τη σταδιακή ολοκλήρωση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της περιοχής ήδη κατά τη διάρκεια της ίδιας της διαδικασίας διεύρυνσης με αναστρέψιμο και αξιοκρατικό τρόπο.

17. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τη σημασία των μεταρρυθμίσεων, ιδίως στον τομέα του κράτους δικαίου και ιδίως εκείνων που σχετίζονται με την ανεξαρτησία και τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Καλεί επίσης τους εταίρους να εγγυηθούν τα δικαιώματα και την ίση μεταχείριση των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες.

18. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στις συζητήσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας. Απαιτεί την ταχεία επίλυση των τελευταίων εναπομεινάντων ζητημάτων, έτσι ώστε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να μπορούν να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση.

19. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι είναι επείγον να σημειωθεί απτή πρόοδος στην επίλυση εκκρεμών διμερών και περιφερειακών διαφορών, ιδίως του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

20. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στις 12 Ιουνίου 2022 από τους ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στις Βρυξέλλες, η οποία είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα και την πλήρη λειτουργία της χώρας και προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού. Καλεί όλους τους πολιτικούς ηγέτες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να εφαρμόσουν γρήγορα τις δεσμεύσεις που ορίζονται στη συμφωνία και να οριστικοποιήσουν επειγόντως τη συνταγματική και εκλογική μεταρρύθμιση, η οποία θα επιτρέψει στη χώρα να προχωρήσει αποφασιστικά στον ευρωπαϊκό της δρόμο, σύμφωνα με τη γνώμη της Επιτροπής .

21. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και για τον σκοπό αυτό καλεί την Επιτροπή να υποβάλει αμελλητί έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή των 14 βασικών προτεραιοτήτων που ορίζονται στη γνώμη του με ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές οι οποίες αποτελούν ένα ουσιαστικό σύνολο μεταρρυθμίσεων προκειμένου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επανέλθει να αποφασίσει επί του θέματος.

VII. ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ανατολική Μεσόγειος

28. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο.

Λευκορωσία

29. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει το δημοκρατικό δικαίωμα του λευκορωσικού λαού να έχει νέες, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Καλεί τις αρχές της Λευκορωσίας να προασπίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, να τερματίσουν την καταστολή και να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βαθιά, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τουρκία,vathia, evropaikou symvouliou, tourkia