«Μπάχαλο» με την υδροξυχλωροκίνη

Μύλος επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα και στις Αρχές υγείας με την υδροξυχλωροκίνη. Τη στιγμή που όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα έναντι του νέου κορωνοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών της που είχε ζητήσει να σταματήσουν πριν από εννέα μέρες επικαλούμενος ζητήματα ασφαλείας των εθελοντών.

Μια μεγάλη, διπλά τυφλή και τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ, η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα, που εξέτασε κατά πόσον η υδροξυχλωροκίνη

αποτρέπει την Covid-19 (όχι αν θεραπεύει τους ήδη ασθενείς), δεν βρήκε καμία ένδειξη ότι προφυλάσσει τους ανθρώπους από την εκδήλωση της λοίμωξης.

Οι Αμερικανοί και οι Καναδοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Μπούλγουερ του πανεπιστημίου της Μινεσότα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», διενέργησαν τη δοκιμή σε 821 ασυμπτωματικά άτομα με μέση ηλικία 40 ετών, που είχαν εκτεθεί στον ιό, είτε επειδή ήσαν μέλη υγειονομικού προσωπικού είτε επειδή είχαν διαγνωσμένο κρούσμα στην οικογένειά τους. Το 12% όσων πήραν υδροξυχλωροκίνη εμφάνισαν Covid-19 μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες έναντι 14% όσων είχαν πάρει ψευδοφάρμακο, μια διαφορά που θεωρείται στατιστικά μη σημαντική. Επιπλέον περισσότεροι άνθρωποι που πήραν το φάρμακο, το 40%, ανέφεραν παρενέργειες, όπως ναυτία, στομαχική διαταραχή και διάρροια, σε σχέση με όσους είχαν πάρει ψευδοφάρμακο (16%). Δεν αναφέρθηκαν πάντως πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιολογικές. Στα τέλη Απριλίου ο Οργανισμός Υγείας ξεκίνησε κλινικές δοκιμές, ιδίως για υδροξυχλωροκίνη, υπό την ονομασία «Αλληλεγγύη», με σκοπό την εξεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας κατά της Covid-19.

Στις 25 Μαΐου η παγκόσμια αρχή υγείας ανακοίνωσε την αναστολή των δοκιμών για την υδροξυχλωροκίνη μετά τη δημοσίευση μιας μελέτης στο «Lancet» που διαπίστωνε ως αναποτελεσματική ή ακόμη και επιβλαβή τη χρήση της χλωροκίνης ή των παραγώγων της, όπως η υδροξυχλωροκίνη, έναντι της Covid-19. Αλλά το «Lancet» πήρε αποστάσεις προχθές βράδυ από την επίμαχη έρευνα που δημοσίευσε για την υδροξυχλωροκίνη, αναγνωρίζοντας με επισήμανση ότι υπάρχουν «σημαντικά ερωτήματα» για το θέμα, και ακολούθως ο ΠΟΥ δημοσίευσε τα ευρήματά του νωρίτερα από το αναμενόμενο.

«Μπάχαλο» με την υδροξυχλωροκίνη - newsbreak

Keywords
Τυχαία Θέματα