Φοιτητές από την Κρήτη δημιούργησαν στο σπίτι τους φθηνό 3D αναπνευστήρα

Χείρα βοηθείας στον ασθμαίνοντα κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι διατεθειμένοι να δώσουν δύο φοιτητές από την Κρήτη, οι οποίοι έφτιαξαν στο σπίτι τους έναν πλήρως λειτουργικό αναπνευστήρα σε 3D εκτυπωτή.

Ο Σωτήρης Καλαϊτζάκης και ο Γιώργος Πατού, φοιτητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, που έχει έδρα στο Ηράκλειο Κρήτης,

κατάφεραν μέσα σε μία εβδομάδα να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν τον αναπνευστήρα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τον όγκο του αέρα που χορηγείται στον ασθενή, καθώς και τις αναπνοές ανά δευτερόλεπτο και τον λόγο εισπνοής προς εκπνοή.

«Στόχος μας είναι να δοθεί βοήθεια στα νοσοκομεία, καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη διαθέσιμων ιατρικών αναπνευστήρων, λόγω της τρέχουσας κρίσης του ιού Covid-19. Θέλουμε να το επιτύχουμε αυτό με τη δημιουργία ενός μεγάλου στόλου φορητών και φθηνών μηχανημάτων αναπνοής, που μπορούν εύκολα να εκτυπωθούν και να χρησιμοποιηθούν. Επίσης, δεν χρειάζονται βίδες, καθώς τα εξαρτήματα συγκρατούνται στη θέση τους με δεματικά» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δύο φοιτητές, οι οποίοι έχουν ήδη έρθει σε επικοινωνία με σχολή νοσηλευτικής, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές σε ανθρώπινο ομοίωμα και να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της συσκευής.

Η τρέχουσα έκδοση του αναπνευστήρα των δύο φοιτητών έχει διαστάσεις 210x180x220 mm, ενώ εμπεριέχεται μια μπαταρία 12V, που καθιστά τη συσκευή πλήρως φορητή, ιδανική για μεταφορά ασθενών. Όσον αφορά το κόστος της συσκευής, αυτό υπολογίζεται στα 70 με 80 ευρώ, την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας πληρώνει εκατοντάδες και χιλιάδες ευρώ για αναπνευστήρες του εμπορίου.

Δείτε επίσης: Κι άλλος νεκρός! 69χρονη το 89ο θύμα του Covid-19

Φοιτητές από την Κρήτη δημιούργησαν στο σπίτι τους φθηνό 3D αναπνευστήρα via newsbreak.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα