Οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν τον Χαφτάρ λόγω των σχέσεων που διατηρεί με τον Άσαντ

ΗΠΑ δεν στηρίζουν την επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που έχει έδρα την ανατολική Λιβύη, εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης, δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Χένρι Γούστερ, λέγοντας πως η Ουάσινγκτον θεωρεί «προβληματική» την ανάπτυξη των σχέσεων του Χαφτάρ με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη

Συρία Τζιμ Τζέφρεϊ ανέφερε πως η Ρωσία συνεργάζεται με τον Άσαντ για τη μεταφορά μαχητών πολιτοφυλακών, πιθανόν από μια τρίτη χώρα, καθώς και Σύρων και εξοπλισμού στη Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ καταγγέλλει την «Ειρήνη», τη νέα ναυτική αποστολή της Ε.Ε. στη Μεσόγειο, αρμόδια για την επιτήρηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη. Ο Σάρατζ λέει ότι η αποστολή ευνοεί τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

«Πρωταρχικός στόχος της επιχείρησης “Ειρήνη” είναι να γίνει σεβαστό το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στην αποστολή ξένης στρατιωτικής βοήθειας προς τη Λιβύη. Η ακτίνα δράσης της είναι η Μεσόγειος. Όμως οι εχθροί μας λαμβάνουν όπλα και εξοπλισμό κυρίως με χερσαία και εναέρια μέσα» κατήγγειλε ο Σάρατζ σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera». Τουλάχιστον 131 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις εχθροπραξίες το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα