Λεμονι

18:26 9/9/2021 - Πηγή: Argiro
Λεμονι το μοσχομυρωδάτο

Η λεμονια (Citrus limon L.) καλλιεργείται σε τροπικές και ημιτροπικές χώρες. Η λεμονια είναι αειθαλές δεντρο που φτάνει ως τα 6-8m. Ανήκει στην οικογένεια Rutaceae. Ο καρπός της είναι το λεμονι

και χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Ο χυμος λεμονι περιέχει περίπου 5-6% κιτρικό οξύ, το οποίο δίνει τη χαρακτηριστική ξινή γεύση στο λεμονι. Ποτε, όμως, ανθιζει η λεμονια; Στις μέρες μας προτιμάται η καλλιέργεια ποικιλιών που ανθίζουν και δίνουν λεμόνια όλο το χρόνο, όπως η ποικιλία Διαμαντοπούλου, η οποία είναι λεμονια πολυφορη.  

Ποτε ανθιζει η λεμονια;

Οι πολύφορες λεμονιές ανθίζουν και καρποφορούν σχεδόν όλο το έτος. Παρουσιάζουν μάλιστα ταυτόχρονα άνθη και καρπούς πάνω στο δέντρο. Οι κυριότερες ανθοφορίες είναι η ανοιξιάτικη και η ανθοφορία προς το τέλος του καλοκαιριού. Από την ανοιξιάτικη ανθοφορία παράγονται λεμόνια που ωριμάζουν από το Σεπτέμβριο έως τον Απρίλιο. Από την ανθοφορία που γίνεται προς το τέλος του καλοκαιριού παράγονται λεμόνια που ωριμάζουν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

Ποικιλίες λεμονιάς

Κάποιες από τις κυριότερες ποικιλίες λεμονιάς είναι οι παρακάτω.

Αδαμοπούλου

Πρόκειται για παραγωγική ποικιλία με μέτρια έως πολύ μεγάλα κίτρινα, ξινά και ζουμερά λεμονια. Έχει μέτριο ως μεγάλο τραχύ φλοιό. Είναι λεμονια πολυφορη, ολιγόσπερμη ή ακόμα και χωρίς σπέρματα. Θεωρείται ποικιλία καλής ποιότητας.

Μαγληνό     

Πρόκειται για ποικιλία με μετρίου μεγέθους, ελλειπτικούς, χυμώδεις, ξινούς, καρπούς. Το όνομα της ποικιλίας οφείλεται στον πολύ λείο φλοιό των λεμονιών της. Είναι ολιγόσπερμη, μονόφορη ποικιλία και δίνει παραγωγή μόνο το φθινόπωρο και το χειμώνα. Το λεμονι της θεωρείται πολύ καλής ποιότητας, αλλά δεν έχει μεγάλο χρόνο διατήρησης.

Καρυστινό

Πρόκειται για παραγωγική ποικιλία με μετρίου μεγέθους, επιμήκη ή ελλειπτικά κίτρινα, ζουμερά, ξινά λεμονια. Είναι πολύσπερμη ή ολιγόσπερμη μονόφορη ποικιλία και δίνει παραγωγή μόνο από τα τέλη φθινοπώρου έως τις αρχές της άνοιξης. Θεωρείται πολύς καλής ποιότητας ποικιλία και ιδιαίτερα ανθεκτική στις μεταφορές.

Eureka

Πρόκειται για πολύ παραγωγική ποικιλία με μικρά, ελλειπτικά έως επιμήκη λεμονια με ελαφρά τραχύ φλοιό. Η σάρκα είναι τρυφερή, ζουμερή, ξινή και πρασινοκίτρινη. Είναι άσπερμη ή ολιγόσπερμη και δίνει παραγωγή όλο το χρόνο, κυρίως στα τέλη του χειμώνα και την άνοιξη έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Χρήσεις

Το λεμονι χρησιμοποιείται καθημερινά σε όλες τις κουζίνες. Τα λεμονια συνοδεύουν εξαιρετικά τόσο τα κρεατικά όσο και τα ψάρια. Πολύ διαδεδομένος επίσης είναι ο χυμος λεμονι, το λιμοντσέλο, το τσάι με λεμoνι, η λεμονάδα, οι μαρμελάδες, η τάρτα λεμονιού κ.ά. Μια φλούδα λεμονιού μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά με νερό ή ακόμα και με ποτό. Ο χυμος από λεμονι επίσης χρησιμοποιείται και ως συντηρητικό σε διάφορα τρόφιμα.

Λεμονι-Οφέλη

Η λεμονια είναι ένα αγαπημένο δεντρο που βρίσκεται στις αυλές και στους κήπους πολλών σπιτιών. Η επιθυμία μάλιστα για παραγωγή λεμονιών κατά τη διάρκεια σχεδόν όλου του έτους, οδηγεί στην καλλιέργεια ποικιλιών, όπως η γνωστή ποικιλία Αδαμοπούλου (λεμονια πολυφορη). Ο χυμος λεμονι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών (Β1, Β2, Β3,Β5, Β6, Β9) και κυρίως βιταμίνη C. Το λεμονι εκτός από τις βιταμίνες περιέχει και υδατάνθρακες (9,3%) εκ των οποίων 2,8% είναι διαιτητικές ίνες, πρωτεΐνες (1,1%), λιπαρά (0,3%), κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο μαγγάνιο ψευδάργυρο κ.ά. Τα λεμονια περιέχουν φυτοχημικά όπως πολυφαινόλες, τερπένια και ταννίνες. Προσδίδουν επίσης μοναδικές γεύσεις στα διάφορα φαγητά και γλυκά που απογειώνουν τον ουρανίσκο, καθιστώντας το ιδανικό για  την ένταξή του στο καθημερινό ανθρώπινο διατροφολόγιο.

Αν σας άρεσε το άρθρο μάθετε ακόμα τα πάντα και για το πορτοκάλι εδώ.

Πορτοκάλι

Το άρθρο Λεμονι εμφανίστηκε πρώτα στο Argiro.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Συνταγές
Λεμονι,lemoni