ΠΙΤΣΑ: Ιταλική vs Αμέρικαν vs Ελληνική

14:32 12/8/2021 - Πηγή: Argiro
Πίτσα, ένα φαγητό μια ιστορία!

Το αγαπημένο φαγητό χιλιάδων ανθρώπων που το βρίσκεις σε κάθε πάρτι και σε κάθε παρεΐστικη μάζωξη. Η γενέτειρά της έχει ταυτιστεί με την Ιταλία και από εκεί έχει ξεκινήσει το ταξίδι αυτή της συνταγής σε όλο τον κόσμο και παίρνει μορφή και προσαρμόζεται ανάλογα τις διατροφικές συνήθειες κάθε τόπου. Πράγματι, μια πίτσα διαφέρει από χώρα σε χώρα αλλά παντού υπάρχει μια ζύμη και μια γέμιση που θα κάνουν τη διαφορά κάθε φορά.

Παγκοσμίως,

η νούμερο ένα πίτσα είναι η ιταλικη πιτσα και από εκεί ξεχωρίζουν η πιτσα μιλανο και η πίτσα ναπολιτάνα. Στην Αμερική υπάρχει η αμερικαν πιτσα με πιο γνωστή η πίτσα τύπου Νέας Υόρκης κι εννοείται κι εμείς στην Ελλάδα έχουμε την δικιά μας πιτσα ελληνικη που μπορείς να την βρεις σε πολλές άλλες χώρες.

Ιταλικη πιτσα

Η αυθεντική πιτσα ιταλικη είναι η ναπολιτάνα. Έχει χαρακτηριστική λεπτή ζύμη που είναι χειροποίητη και κατά το ψήσιμό της γίνεται τραγανή. Η γέμισή της είναι συνήθως τομάτες και τυρί μοτσαρέλα. Οι τομάτες που χρησιμοποιούνται για αυτή την πίτσα ανήκουν στην ποικιλία San Marzano ενώ η μοτσαρέλα γίνεται από γάλα ιταλικού βουβαλιού. Το ζυμάρι αυτής της πίτσας γίνεται με απλά υλικά που χρησιμοποιούμε και στο ζυμάρι του ψωμιού και αφήνεται να ωριμάσει για αρκετές ώρες ώστε να έχουμε το επιθυμητό φούσκωμα κατά το ψήσιμο. Η αυθεντική ιταλικη πιτσα πρέπει να έχει γεύση ψημένου, πυκνή σάλτσα τομάτας με ισορροπημένη οξύτητα και τη ζουμερή μοτσαρέλα.

Ιταλική πίτσα

Η συνταγή για την αυθεντική πιτσα ιταλικη προστατεύεται από τον ιταλικό νόμο. Αυτό σημαίνει ότι έχει προστατευόμενο όνομα προέλευσης και ότι μόνο οι πίτσες που ακολουθούν τις οδηγίες της αυθεντικής μπορούν να φέρουν το όνομα “παραδοσιακή ιταλικη πιτσα” στην Ιταλία.

Εκτός, όμως, από την ναπολιτάνα είναι γνωστή και η πιτσα μιλανο τόσο στην Ιταλία όσο και στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό της είναι ότι στη γέμιση υπάρχει το σαλάμι Μιλάνο, που είναι τοπικό αλλαντικό του Μιλάνου φτιαγμένο με χοντρό και λιπαρό ιταλικό χοιρινό κρέας.

Αμερικαν πιτσα

Οι ιταλικές επιρροές από ιταλούς μετανάστες στην Αμερική συνέβαλλαν στη δημιουργία για την αμερικαν πιτσα. Κάθε περιοχή της Αμερικής δίνει και μια διαφορετική εκδοχή της πίτσας. Από τον τρόπο που κάνουν τη ζύμη και τη μορφή που θα έχει μέχρι τη γέμιση και το σχήμα της τελικής πίτσας.

Αμερικαν πιτσα

Η πιο διαδεδομένη αμερικαν πιτσα είναι η New York – style pizza. Αυτή η τύπου πίτσα έχει παχιά κρούστα στις άκρες κι εκεί που απλώνεται η επικάλυψη είναι λεπτή και αρκετά εύκαμπτη ώστε να διπλώνεται στη μέση. Η γέμιση συνήθως είναι σάλτα τομάτας με τριμμένο τυρί μοτσαρέλας. Μπορείς, όμως, να τη βρεις και με επιπλέον συστατικά όπως πεπερόνι.

Ιταλικη πιτσα Vs Αμερικαν πιτσα

Η φιλοσοφία της πίτσας είναι περίπου κοινή σε όλες τις χώρες. Δηλαδή υπάρχει μια ζύμη και από πάνω μια επικάλυψη. Όσον αφορά όμως την εκτέλεση της συνταγής και τα υλικά για τη γέμιση υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Συγκεκριμένα για την ιταλική και την αμερικαν πιτσα είναι πολλά τα σημεία στα οποία διαφέρουν.

Η ζύμη για πιτσα ιταλικη πρέπει να προετοιμαστεί τουλάχιστον μια μέρα πριν το ψήσιμο ώστε να πάρουμε το πιο σωστό ζυμάρι για την τέλεια ζύμη πίτσας.Η σάλτσα τομάτας στην αμερικαν πιτσα είναι μαγειρεμένη και αρωματισμένη ενώ στην ιταλική χρησιμοποιείται φρέσκια χωρίς άλλα πρόσθετα.Η ιταλικη πιτσα έχει μοτσαρέλα υψηλής υγρασίας ενώ η αμερικαν χαμηλής.Η αμερικαν πιτσα είναι πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος από την ιταλική και κόβεται σε κομμάτια ενώ η ιταλική σερβίρεται ως πιάτο ανά άτομο.Διαφορά υπάρχει και στο ψήσιμο. Η παραδοσιακή ιταλικη πιτσα ψήνεται σε ξυλόφουρνους δίνοντας μοναδική γεύση ενώ η αμερικαν συνήθως σε σύγχρονους φούρνους.Η πιτσα ιταλικη δεν είναι τόσο φορτωμένη σε υλικά όσο η αμερικαν πιτσα. Τα υλικά που επιλέγονται για την ιταλική γέμιση δεν είναι πολλά σε αριθμό όπως σε αρκετές αμερικαν πιτσες.Πιτσα ελληνικη

Η ελληνική πίτσα έχει χαρακτηριστική ζύμη και παραδοσιακά ελληνικά υλικά για γέμιση, όπως φέτα, κρεμμύδι, ελιές και φυσικά τομάτα. Στην αμερικάνικη και αγγλική κουζίνα η ελληνική πίτσα παρουσιάζει διαφορές στη ζύμη και στο τρόπο ψησίματος με τις άλλες πίτσες.

Η πιτσα ελληνικη μαγειρεύεται σε μεταλλικό σκεύος και όχι σε ξυλόφουρνο όπως η ιταλική. Η ζύμη της συγκριτικά με άλλες ζύμες είναι πιο λιπαρή καθώς ψήνεται σε τηγάνι με ελαιόλαδο είναι τραγανή απ’ έξω και αφράτη στο εσωτερικό της. Η σάλτσα τομάτας έχει καρυκεύματα, είναι αρωματισμένη και μαγειρεμένη.

Ελληνική πίτσα

Όποια πίτσα κι αν σας κέντρισε το ενδιαφέρον, μπορείτε να βρείτε όλες τις συνταγές για πιτσα και party εδώ!

Και μην ξεχνάτε, εγώ δεν σας κρατάω ποτέ μυστικά! Διαβάστε και όλα μου τα μυστικά για πετυχημένη σπιτική πίτσα!

Το άρθρο ΠΙΤΣΑ: Ιταλική vs Αμέρικαν vs Ελληνική εμφανίστηκε πρώτα στο Argiro.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα
ΠΙΤΣΑ, Ιταλική, Αμέρικαν, Ελληνική,pitsa, italiki, amerikan, elliniki