Christmas Cake

Προσθήκη στα αγαπημένα

Υλικά

1 φλυτζάνι ανάμικτα γλυκά του κουταλιού, κομμένα

1 ½ φλυτζάνι σταφίδες (240 γρ)

½ φλυτζάνι κερασάκια γλασέ (90 γρ)

½ φλυτζ. αποξηραμένες φλούδες εσπεριδοειδών (mixed peel) (100 γρ)

½ φλυτζάνι σέρι ή σκούρο ρούμι

250gr βουτυρο ανάλατο (μαλακό)

1 φλυτζάνι μαύρη ζάχαρη (200 γρ)

1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας

1 κουτάλι ξισμα πορτοκαλιού

3 μεγάλα αυγά

2 φλυτζ. αλεύρι φαρίνα (320 γρ)

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

¼ κουταλάκι σόδα σε σκόνη

½ κουταλάκι αλάτι

½ κουταλάκι κανέλλα

¼ κουταλάκι

γαρύφαλλο αλεσμένο

3 φλυτζάνια καρύδια πολύ χοντροκομμένα (300 γρ)

Για την επικάλυψη

2 κουταλιές μαρμελάδα βερίκοκο

1 κιλό αμυγδαλόπαστα

1 ½ – 2 κιλά ζαχαρόπαστα

Ζαχαρωμένα κράνμπερι

Ζαχαρωμένο δεντρολίβανο

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο με πώμα, τα γλυκά του κουταλιού, σταφίδες, κερασάκια mixed peel και το σέρι ή ρούμι. Κλείνουμε και περιστρέφουμε να βραχούν όλα τα γλυκά. Αφήνουμε να μαριναριστούν 24 ώρες, ανακινώντας κατά διαστήματα.

Βουτυρώνουμε και καλύπτουμε τη βάση και τα τοιχώματα ενός ταψιού 20 εκατοστών (όσο πιο βαθύ τόσο πιο καλά) με αντικολλητικό χαρτί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.

Κτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξίσμα, να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, κτυπώντας 1 λεπτό μετά την κάθε προσθήκη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικινγκ πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι την κανέλα και το αλεσμένο γαρύφαλλο. Προσθέτουμε το αλεύρι στο μείγμα και κτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε τα καρύδια και τα γλυκά με τα ζουμιά τους. Κτυπάμε να αναμειχθούν.

Μεταφέρουμε το μειγμα στο ταψί. Ψήνουμε 1 ώρα. Σκεπάζετε το κείκ χαλαρά με ασημόχαρτο και ψήνετε άλλα 45 – 55 λεπτά μέχρι ένα ξυλαρακι στη μεση να βγει στεγνό

Αφήνετε το κέικ να κρυώσει εντελώς στο ταψί του. Μετά από 24 ώρες το βγάζετε από το ταψί και με ένα πινελο ζαχαροπλαστικής το αλείβετε παντού με σέρι, ρούμι ή κονιάκ. Τυλίγετε πρώτα με αντικολλητικό χαρτί και μετά με ασημόχαρτο. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 2-3 φορές τη βδομάδα για 1-3 βδομάδες.

Για να ντύσετε το κέικ, το γυρίζετε ανάποδα σε πιατέλα σερβιρίσματος. Καλύπτετε τυχόν τρυπούλες με αμυγδαλωτό. Αλείβετε την επιφάνια του κέικ με μαρμελάδα. Ανοίγετε την αμυγδαλόπαστα με τον πλάστη και καλύπτετε το κέικ. Ανοίγετε με τον πλάστη τη ζαχαρόπαστα και καλύπτετε ξανά το κέικ.

Για να διακοσμήσετε, βουτάτε τα κράνμπερι και το δεντρολίβανο σε σιρόπι (1/2 φλυτζ. νερό, ½ φλυτζ. ζάχαρη). Τα στραγγίζετε καλά και τα περνάτε από κρυσταλλική ζάχαρη. Τα βάζετε σε σχάρα να στεγνώσουν. Βάζετε στο κέικ τα σοκολατάκια Rafaello και τα ζαχαρωμένα κράνμπερι και δεντρολίβανο. Για να κολλήσουν, χρησιμοποιήστε ένα πινέλο και νερό.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Christmas Cake,