Φάβα με κάπαρη

Προσθήκη στα αγαπημένα

Υλικά (για 6 άτομα)

1 γεμάτο φλ. (250 γρ.) φάβα (λουβάνα)

1 μέτριο κρεμμύδι ξεφλουδισμένο, ολόκληρο

1 σκελίδα σκόρδο ξεφλουδισμένη, ολόκληρη

1 φύλλο δάφνης

5 κουταλιές ελαιόλαδο + 2 επιπλέον

1 λεμόνι, ο χυμός

Στραγγισμένη κάπαρη ή/και ψιλοκομμένο κρεμμύδι για το σερβίρισμα

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένετε τη φάβα σε μπόλικα νερά και τη βάζετε σε μια κατσαρόλα με τη δάφνη, το κρεμμύδι, τοσκόρδο και αρκετό νερό για να την καλύψει καλά. Αφήνετε να κοχλάσει, την ξαφρίζετε, χαμηλώνετε

τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τη σιγοβράζετε για 25-30 περίπου λεπτά, ανακατεύοντάς την πότε -πότε (αν χρειαστεί, την ξαφρίζετε).

Όταν μαλακώσει καλά, την στραγγίζετε (κρατώντας λίγο από το νερό της) και πετάτε τη δάφνη. Την χτυπάτε με μπλεντεράκι χειρός, ή στο πολυμίξερ, ή το μπλέντερ, μέχρι να πολτοποιηθεί, την αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε 5 κουταλιές ελαιόλαδο, εναλλάξ με το χυμό του λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα. Αν είναι πολύ στεγνή, προσθέτετε λίγο από το νερό της.

Σερβίρετε τη φάβα σαν μεζέ, ραντίζοντάς την με το επιπλέον ελαιόλαδο για να μην στεγνώσει. Τη γαρνίρετε αν με στραγγισμένη κάπαρη , ή/και ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

TIP: Κυριολεκτικά, η φάβα είναι ένας πουρές, που μπορεί να γίνει από πολλά υλικά, κυρίως αμυλούχα όσπρια όπως για παράδειγμα τα κουκιά, που με το βράσιμο λιώνουν. Όμως έγινε βασικά συνώνυμη με την φάβα… από «φάβα» που παράγεται από το φυτό λαθούρι (λάθυρος) και που σε μας λέγεται λουβάνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φάβα,fava