Γαριδομακαρονάδα με σος «ρομέσκο»

Προσθήκη στα αγαπημένα

ΥΛΙΚΑ

Για τη σος:

500γρ. ντοματίνια μοιρασμένα

1 πιπέρια κόκκινη, γλυκιά, χωρίς σπόρια, σε φέτες

1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες

3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, σπασμένες με ένα μαχαίρι, μέσα στο φύλλο τους

60 ml ελαιόλαδο

¼ φλ. αμύγδαλα ωμά

½ κ. γ. νιφάδες τσίλι

Για τη μακαρονάδα:

700 γρ. γαρίδες Black Tiger, μέγεθος (21-30)

60 ml ελαιόλαδο

60 ml ούζο

Αλάτι και πιπέρι

500 γρ. μακαρόνια

σπαγγέτι «Μιτσίδη»

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφήνοντας 5-6 ολόκληρες. Φυλάμε τα κεφάλια και πετάμε το κέλυφος από τις υπόλοιπες.

Ετοιμάζουμε τη σος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C, στον αέρα. Σε ένα ταψί βάζουμε τις ντομάτες, την πιπεριά, το κρεμμύδι, τα σκόρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.

Όταν ψηθούν τα λαχανικά, τα μεταφέρουμε στο μπλέντερ μαζί με τα αμύγδαλα και τις νιφάδες τσίλι. Αλέθουμε ώστε να γίνουν μια παχύρευστη σος.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι, το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε μέσα τα κεφάλια από τις καθαρισμένες γαρίδες και τις ολόκληρες. Σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να αλλάξουν χρώμα και τα κεφάλια να βγάλουν τα ζουμιά και τα αρώματά τους. Αφαιρούμε τα κεφάλια από το τηγάνι και τα πετάμε (ή ταΐζουμε με αυτά τις γάτες!). Αφαιρούμε τις ολόκληρες γαρίδες και τις αφήνουμε κατά μέρος.

Βάζουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις καθαρισμένες γαρίδες αφού τις καρυκεύσουμε με αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Σοτάρουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε στο τηγάνι τις ολόκληρες γαρίδες και περιχύνουμε με το ούζο. Αφήνουμε να κοχλάσουν μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Βάζουμε στο τηγάνι τη σος και αναμειγνύουμε. Αποσύρουμε από την εστία μέχρι να βράσουμε τα μακαρόνια.

Βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό 1 λεπτό λιγότερο από την ενδεδειγμένη ώρα στο πακέτο. Τα στραγγίζουμε αλλά κρατάμε 1 περίπου φλιτζάνι από το νερό τους.

Μεταφέρουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι με τις γαρίδες αφού το ξαναβάλουμε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε όσο νερό από τα μακαρόνια χρειάζεται ώστε η σος να μην είναι πολύ παχύρευστη. Αναμειγνύουμε στην εστία 1-2 λεπτά περίπου μέχρι η σος να δέσει και τα μακαρόνια να είναι αλ ντέντε.

Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με βασιλικό αν θέλουμε και περιχύνοντας με λίγο ελαιόλαδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα