Κλαφουτί μανιταριών με κουμανδαρία

Χρόνος: 1 ½ ώρα

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (4 άτομα κυρίως πιάτο, 6 πρώτο)

½ φλ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι (ιταλικά porcini, ή γαλλικά cèpes)

500 γρ. ανάμικτα μανιτάρια (άγρια και καλλιέργειας καλύτερα)

2 κοφτές κουταλιές βούτυρο + λίγο για άλειμμα

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1/3 φλ. κουμανδαρία

1 γεμάτο κουταλάκι ξεφυλλισμένο θυμάρι

αλάτι, πιπέρι

Για το κλαφουτί:

3 μεγάλα αβγά

2/3 φλ (100 γρ.) απλό αλεύρι

1 ½ φλ. γάλα

3 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα, ή κεφαλοτύρι

αλάτι,

πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζετε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολ, τα περιχύνετε με ½ φλ. καυτό νερό και τα αφήνετε να μουλιάσουν για 20 λεπτά, για να φουσκώσουν.

Στο μεταξύ, ξεπλένετε στα γρήγορα τα μανιτάρια με τρεχούμενο νερό (δεν τα μουλιάζετε!) και τα στεγνώνετε αμέσως με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αφαιρείτε, από όσα χρειάζεται, τα κοτσάνια τους και τα κόβετε σε φετάκια. Στραγγίζετε τα μουλιασμένα αποξηραμένα μανιτάρια και τεμαχίζετε όσα είναι μεγάλα.

Λιώνετε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και όταν αφρίσει βάζετε μέσα το κρεμμύδι. Το σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο και προσθέτετε τα φρέσκα μανιτάρια. Τα σοτάρετε ανακατεύοντάς τα κάθε τόσο, για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να πιούν το νερό τους και ανακατεύετε μέσα τα αποξηραμένα μανιτάρια. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν τα μανιτάρια και τα περιχύνετε όλα με την κουμανδαρία και το θυμάρι, ξύνοντας με ξύλινο κουτάλι τον πάτο του τηγανιού, για να ξεκολλήσει ότι απέμεινε εκεί. Συνεχίζετε το σοτάρισμα, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει ελαφρά η σάλτσα τους και αλατοπιπερώνετε το μίγμα. Το κρατάτε στην άκρη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190⁰C και βουτυρώνετε ελαφρά ένα μέτριο πυρίμαχο ταψάκι. Χτυπάτε με το μίξερ σε ένα μπολ τα αβγά μέχρι να αφρίσουν, προσθέτετε το γάλα και ύστερα το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα και το αλατοπιπερώνετε.

Αδειάζετε το μίγμα των μανιταριών στο ταψάκι, το ισιώνετε και το περιχύνετε με το μίγμα κλαφουτί. Πασπαλίζετε την επιφάνειά του με το τριμμένο τυρί και το ψήνετε στο φούρνο για 30-40 λεπτά, μέχρι να πήξει. (Αν ροδίσει πολύ γρήγορα, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο). Σερβίρετε το κλαφουτί μανιταριών ζεστό, ή χλιαρό, με μια πλούσια πράσινη σαλάτα.

Σημείωση: Το κλαφουτί (clafoutis) ξεκίνησε σαν γαλλική γλυκιά παρασκευή για κεράσια και ύστερα επεκτάθηκε και στις αλμυρές δημιουργίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα