Σούπα με κολοκυθάκια και τσιπς από παρμεζάνα

Προσθήκη στα αγαπημένα

ΥΛΙΚΑ

2 κουταλιές (30γρ.) βούτυρο ανάλατο

¼ φλ. ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

750γρ. κολοκυθάκια, κομμένα, σε φέτες

10 περίπου φυλλαράκια βασιλικό

2 φλ. ζωμό λαχανικών

½ φλ. τριμμένη παρμεζάνα

½ φλ. γκριγιέρ (Gruyere) ή κεφαλοτύρι, τριμμένο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα τσιπς παρμεζάνας:

8 κουταλιές παρμεζάνα, τριμμένη στο χοντρό τρίφτη

Για το σερβίρισμα:

50γρ. πινόλια (κουκουνάρια) καβουρδισμένα σε στεγνό τηγανάκι

1 κουταλάκι έτοιμο πέστο

βασιλικού αναμιγμένο με 1 κουταλιά ελαιόλαδο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο, το λάδι και την τοποθετείτε σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτετε τα κολοκυθάκια και ανακατεύετε. Βάζετε τα φύλλα βασιλικού και περιχύνετε με το ζωμό. Μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 15 λεπτά περίπου μέχρι τα κολοκυθάκια να είναι ψημένα.

Μεταφέρετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα μπλέντερ ή στο food processor. Αλέθετε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι η σούπα να έχει βελουδένια υφή. Επιστρέφετε τη σούπα στην κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά. Ρίχνετε μέσα την παρμεζάνα και το γκριγιέρ. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το τυρί. Αλατοπιπερώνετε. Aν είναι πολύ παχύρρευστη, προσθέτετε νερό.

Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, γαρνιρισμένη με καβουρδισμένα πινόλια, σταγόνες από το λάδι με πέστο και τα τσιπς παρμεζάνας.

Για τα τσιπς παρμεζάνας: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Καλύπτετε τη βάση ενός ταψιού με αντικολλητική λαδόκολλα. Βάζετε πάνω 8 κουταλιές τυρί παρμεζάνα, με απόσταση περίπου 3 εκατοστών μεταξύ τους (θα απλώσουν στο ψήσιμο). Ψήνετε για 6-8 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει και να πάρει χρυσό χρώμα. Τα βγάζετε από το ταψί με μια σπάτουλα (θα είναι μαλακά) και τα βάζετε σε ένα πιάτο. Θα γίνουν τραγανά μόλις κρυώσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σούπα,soupa