11o Δημοτικό Σχολείο Πειραιά – 4Η Κινητικότητα Εκπαιδευτικών στην Πορτογαλία

09:15 14/11/2022 - Πηγή: Sch

Μια μοναδική εμπειρία ζήσαμε οι εκπαιδευτικοί που επισκεφτήκαμε το δημόσιο Σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης “Escola Secundaria de Rocha Peixoto” στην πόλη Povoa De Varzim της Πορτογαλίας από 25 – 27 Οκτωβρίου 2022, στα πλαίσια της 4ης  Κινητικότητας του προγράμματος Erasmus+ “From Thoughts to Codes”, στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία και Πορτογαλία.

Το Povoa de Varzim είναι

μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη με πλούσια ιστορία που βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και βρίσκεται κοντά στο Πόρτο. Το Σχολείο που επισκεφθήκαμε αποτελεί ένα «στολίδι» και πρότυπο τόσο για την οργάνωση και τις εγκαταστάσεις του, όσο και για τις εκπαιδευτικές δυνατότητες και ευκαιρίες που προσφέρονται στους μαθητές του από τον Διευθυντή, τους αξιόλογους εκπαιδευτικούς του και το υπόλοιπο προσωπικό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισκεφθήκαμε τους χώρους του σχολείου, παρατηρήσαμε τον ειδικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στη διδασκαλία των Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Ειδικοτήτων,  παρακολουθήσαμε και συμμετείχαμε στη διδασκαλία διάφορων μαθημάτων και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους μαθητές και να ανταλλάξουμε απόψεις με τους εκπαιδευτικούς.

Ακόμη, από τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής και Τεχνολογίας του Σχολείου και με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών τους, διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Προγραμματισμού σε AppInventor, όπου χρησιμοποιήσαμε βασικές λειτουργίες και εντολές του προγράμματος για να δημιουργήσουμε τις δικές μας εφαρμογές για Κινητά τηλέφωνα, όπως «Αριθμομηχανή», «Φακός» και άλλες υπολογιστικές εφαρμογές. Ήταν πραγματικά ένα πολύ χρήσιμο εργαστήριο, που βοήθησε τους Εκπαιδευτικούς Πληροφορικής να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους αλλά και τους εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων να αποκτήσουν βασικές γνώσεις προγραμματισμού και σχεδίασης εφαρμογών.

Ένα ακόμη Εργαστήριο Προγραμματισμού και Κώδικα πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιστημών «Fabrica Centro» στο Aveiro, όπου δημιουργήσαμε ένα Παιχνίδι σε Γλώσσα Προγραμματισμού Scratch και επεκτείναμε τη λειτουργία του μέσω της διασύνδεσής του με την Πλακέτα Arduino Makey-Makey.

Στο Πανεπιστήμιο του Aveiro, αφού ξεναγηθήκαμε στους χώρους του, παρατηρήσαμε από κοντά τα ρομπότ της ομάδας ποδοσφαίρου RoboCup  του Πανεπιστημίου που συμμετέχουν σε Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και παρακολουθήσαμε την παρουσίαση του Καθηγητή Ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία τους.

Ήταν μια πολύ επιτυχημένη Συνάντηση του προγράμματος Erasmus, τόσο στο εκπαιδευτικό κομμάτι, αφού πραγματοποιήθηκαν πολλές και χρήσιμες δραστηριότητες Προγραμματισμού όσο και στο πολιτιστικό αφού είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το Δημαρχείο της πόλης, το Πανεπιστήμιο του Aveiro και άλλα αξιοθέατα της περιοχής και να γνωρίσουμε από κοντά την κουλτούρα και των πολιτισμό των Πορτογάλων που μας προσέφεραν μια πολύ ζεστή φιλοξενία. Τους ευχαριστούμε θερμά για την εξαιρετική διοργάνωση και τη φιλοξενία τους!

Η επόμενη και ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση του Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία το Μάρτιο με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών που θα παρουσιάσουν τις ρομποτικές τους κατασκευές!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα του Σχολείου μας: https://blogs.sch.gr/11dimpeir/

Keywords
Τυχαία Θέματα