Εισήγηση λοιμοξιολόγων: Καθολικό lockdown διάρκειας ενός μήνα

Καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα διάρκειας ενός μήνα και στο πρότυπο της Θεσσαλονίκης είναι η εισήγηση των λοιμοξιολόγων σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Σε αυτό προβλέπεται και κλείσιμο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια και λύκεια) ενώ ανοιχτά θα παραμείνουν τα δημοτικά.

Θυμίζεται

πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει αύριο Πέμπτη στις 12:00 για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ μαζί του θα είναι και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο πρωθυπουργός θα δεχθεί και ερωτήσεις. 

«Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών» σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές απαντώντας στο σκοπό της ενημέρωσης.

Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση έκαναν δεκτή την σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων. Επικαλούμενος τα συμπεράσματα Ευρωπαίων εταίρων του, ανέφερε πως όποια χώρα πρόλαβε να “κλείσει” νωρίτερα, εκτός από τις ζωές που σώθηκαν, είχε μικρότερο οικονομικό αντίκτυπο και βγήκε νωρίτερα από το lockdown.

Κληθείς να διευκρινίσει από πότε θα ισχύσει το καθολικό lockdown, ο Υπουργός Υγείας αρκέστηκε να πει “το ταχύτερο δυνατόν” και ότι τις ανακοινώσεις θα κάνει ο Πρωθυπουργός.

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο κ. Κικίλιας, τόνισε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα επιδεινώνονται, καθώς ο φονικός ιός είναι πολύ πιο επιθετικός πλέον.

Υπογραμμίζοντας πως η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι έντονη, ανέφερε ενδεικτικά αριθμούς: 1.013 είναι οι κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Αυτές που δεν αφορούν την COVID-19 είναι 665, ενώ οι ΜΕΘ COVID είναι 348. Περίπου 1.500 ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, θαλάμους αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες.

Στη Β. Ελλάδα φθάσαμε σε οριακό σημείο και ανοίξαμε εκτάκτως κι άλλες κλίνες ΜΕΘ, συνέχισε ο Υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας πως στην Αττική έχει καλυφθεί το 72% των κλινών ΜΕΘ.

Θέλοντας να καταδείξει τον ραγδαίο ρυθμό εξάπλωσης του ιού, ο κ. Κικίλιας, είπε πως πριν από 12 ημέρες ήταν καλυμμένο το 20% των κλινών ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα και τώρα το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν 80%.

Ορισμένοι, ειδικά κάποιο νεότεροι σε ηλικία, δεν τήρησαν τα μέτρα και η αύξηση των κρουσμάτων ήταν ραγδαία, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν αποδίδει την έξαρση αυτή στο άνοιγμα του Τουρισμού, ο Υπουργός Υγείας απάντησε αρνητικά.

Απέκρουσε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε σωστά για τη δεύτερη φάση της υγειονομικής κρίσης, λέγοντας πως πέραν της κριτικής, δεν έχει δει συγκεκριμένες προτάσεις και έκανε λόγο για «μικροπολιτική πολιτική».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εισήγηση, Καθολικό,eisigisi, katholiko