Το σαλέπι από το Φίλυρο στις προθήκες καταστημάτων της Ευρώπης
Βολβοί από άγριες ορχιδέες, σκληροί σαν πέτρες, τοποθετούνται σε μεγάλα δοχεία και θρυμματίζονται. Στη συνέχεια περνούν από σίτα μέχρι το υλικό να πάρει μορφή πούδρας και με την προσθήκη κι άλλων συστατικών γίνεται το μείγμα για ένα ξεχωριστό ρόφημα, το γνωστό σαλέπι.
Στο εργαστήριο της οικογένειας Τσακιρίδη, στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, τα μηχανήματα δουλεύουν χωρίς σταματημό προκειμένου το ιδιαίτερο μείγμα να πάρει τον δρόμο όχι μόνο για τα μπρούτζινα γκιούμια των σαλεπιτζήδων στους
«Το σαλέπι έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές τους τελευταίους μήνες, που ο κόσμος έχει στραφεί σε μια πιο υγιεινή διατροφή και η εικόνα με την παραδοσιακή αχνιστή κούπα που παίρναμε στον δρόμο, τώρα μπαίνει και στο σαλόνι του σπιτιού μας», λέει στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Γιώργος Τσακιρίδης. Όπως παρατηρεί, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο, που το κρύο δυναμώνει και οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, το σαλέπι έχει την τιμητική του. «Το ζητούν για οικιακή χρήση. Το προμηθεύονται ως μείγμα, το βράζουν όπως τον ελληνικό καφέ και σε λίγα λεπτά γίνεται ένα ρόφημα έτοιμο για κατανάλωση», εξηγεί, τονίζοντας πως Γερμανοί, Σουηδοί, Ελβετοί και Άγγλοι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο διαφορετικό αυτό ρόφημα.
Το «μικρόβιο» για την ενασχόληση με το σαλέπι μπήκε στον κ. Τσακιρίδη από τον παππού και τη γιαγιά του, που έφεραν από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη μια παραδοσιακή οικογενειακή συνταγή για την παρασκευή του σαλεπιού, το οποίο θεωρούσαν θαυματουργό. Η κατανάλωσή του για την οικογένεια ήταν μία καθημερινή συνήθεια, την οποία συνέχισε και ο κ. Τσακιρίδης όταν δημιούργησε και αυτός οικογένεια. Έως το 2014 όμως, ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του Μαρία Δανιηλίδου, είχαν φανταστεί ότι το καυτό ρόφημα θα γινόταν η επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Ήταν το 2012 όταν ο κ. Τσακιρίδης εγκατέλειψε τον χώρο των χρηματιστηριακών και ασφαλιστικών υπηρεσιών και η σύζυγός του τον τομέα της αισθητικής προκειμένου να ασχοληθούν επαγγελματικά με το σαλέπι και δεν το έχουν μετανιώσει ούτε λεπτό.
«Η πρώτη ύλη για το σαλέπι μας, προέρχεται από άγριες ορχιδέες που φύονται σε υψόμετρο άνω των 1.600 μέτρων σε βουνά της Βόρειας Ελλάδας. Η συγκομιδή γίνεται την άνοιξη και το εργαστήριό μας προμηθεύεται τους βολβούς από καλλιεργητές που έχουν ειδική άδεια. Εμείς επεξεργαζόμαστε και τη σκόνη που προκύπτει από το άλεσμα του βολβού της ορχιδέας και μάλιστα έχουμε δημιουργήσει τα δικά μας μείγματα με καραμέλα και βανίλια με ζάχαρη ή χωρίς ζάχαρη», εξηγεί ο κ.Τσακιρίδης .
Το σαλέπι περιέχει πολυσακχαρίτες και βασσορίνη, η οποία πηκτώνει το μείγμα, καθώς είναι πλούσια σε άμυλο και, όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης του εργαστηρίου, σερβίρεται σε κούπες όταν η συνοχή του ροφήματος έχει πήξει τόσο, ώστε να μοιάζει με αραιό ζελέ. Σε κάθε μερίδα φυσικά, μπορεί να προστεθεί κανέλα, γαρύφαλλο, τζίντζερ καθώς και ό,τι αγαπά ο καθένας και θεωρεί πως «δένει» με το σαλέπι.
Πριν από τη λήψη των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και το κλείσιμο της εστίασης και των καφέ, είχαν ξεκινήσει τη διάθεσή του προϊόντος σε πολλά καταστήματα σε όλη τη χώρα και το σαλέπι βρίσκονταν στον κατάλογο με τα ροφήματα και μάλιστα, όπως μαρτυρούν, είχε μεγάλη ζήτηση.
Το άρθρο Το σαλέπι από το Φίλυρο στις προθήκες καταστημάτων της Ευρώπης εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Περίεργη υπόθεση στην Κέρκυρα: Τι συνέβη με τον «γιατρό με παράλυση» και η «ΕΔΕ για τα εμβόλια»
- Viral η κόρη του καθηγητή Σαρηγιάννη: Eπική αντίδρασή όταν είδε ότι ήταν on air (vid)
- Ο θρήνος του Τσίπρα… για την Κριστιάν Ακριβοπούλου και τον Λάρι Καψώχα!
- Λάθος το μήνυμα με τον καφέ στο Ντα Κάπο
- 30 Aντικέ έπιπλα βαμμένα ή παλαιωμένα σε ασυνήθιστες αποχρώσεις
- Survivor: Η πισώπλατη «μαχαιριά» του Παπαδόπουλου - Έξαλλος ο Τριαντάφυλλος (video)
- Γιάννης Αντετοκούνμπο: "Όλοι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου"
- Σε Άραβα η βίλα Ωνάση στο Λαγονήσι
- Συντάξεις Μαρτίου: Πότε πληρώνονται οι συνταξιούχοι ανά Ταμείο
- Αυτά τα ζώδια διανύουν την πιο δύσκολη εβδομάδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις tomanifesto
- Ο θρήνος του Τσίπρα… για την Κριστιάν Ακριβοπούλου και τον Λάρι Καψώχα!
- Βορίδης: «Παιχνίδι ευθυνών» η κοπή των δέντρων
- Υδροδοτούνται κανονικά τα νοικοκυριά στην Αττική
- Στην Κρήτη η “Μήδεια”-Έντονη χιονόπτωση στο Λασίθι
- Πολικές θερμοκρασίες έφερε η “Μήδεια”-Μείον 25 βαθμοί στη Δυτική Μακεδονία
- Εντοπίστηκαν σώοι οι τρεις κτηνοτρόφοι στην Κρήτη
- Το σαλέπι από το Φίλυρο στις προθήκες καταστημάτων της Ευρώπης
- Πού παρατηρούνται προβλήματα στις μετακινήσεις με λεωφορεία
- Μάχες σε Σεβίλλη και Πόρτο απόψε στο Champions League
- Κύμα ψύχους ιστορικών διαστάσεων και ανεμοστρόβιλοι πλήττουν τις ΗΠΑ
- Τελευταία Νέα tomanifesto
- Το σαλέπι από το Φίλυρο στις προθήκες καταστημάτων της Ευρώπης
- Εντοπίστηκαν σώοι οι τρεις κτηνοτρόφοι στην Κρήτη
- Το εντυπωσιακό Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα
- Στην Κρήτη η “Μήδεια”-Έντονη χιονόπτωση στο Λασίθι
- Υδροδοτούνται κανονικά τα νοικοκυριά στην Αττική
- Πολικές θερμοκρασίες έφερε η “Μήδεια”-Μείον 25 βαθμοί στη Δυτική Μακεδονία
- Βορίδης: «Παιχνίδι ευθυνών» η κοπή των δέντρων
- Κύμα ψύχους ιστορικών διαστάσεων και ανεμοστρόβιλοι πλήττουν τις ΗΠΑ
- Μάχες σε Σεβίλλη και Πόρτο απόψε στο Champions League
- Ο θρήνος του Τσίπρα… για την Κριστιάν Ακριβοπούλου και τον Λάρι Καψώχα!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιατί το χειμώνα αυξάνονται οι λιγούρες;
- Όλη η οικογένεια Σεβαστού συγκλονίζεται
- ΙΟΒΕ: Μείωση 6,9% στις βιομηχανικές επενδύσεις το 2020 - Εκτίμηση για αύξηση 2,8% το 2021
- Κόντρα πλουσίων: Ο Bezos ξεπέρασε τον Musk - Είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος
- Στις ευρωπαϊκές Αρχές πάει η διαμάχη Epic Games - Apple για το App Store
- bespot: Χρηματοδότηση 1 εκατομμυρίου ευρώ, με βασικό επενδυτή το Uni.Fund
- Η Adidas ετοιμάζεται να πουλήσει την Reebok, 15 χρόνια μετά την εξαγορά της
- Ενημέρωση: Αίσιο τέλος για τους κτηνοτρόφους στην Κρήτη
- SMS 13033: Οι κωδικοί μετακίνησης σήμερα, τι ισχύει για τους εργαζόμενους
- Πολικές θερμοκρασίες: -25 έδειξε το θερμόμετρο στη Δυτική Μακεδονία