Ανθη του αρχαίου πολιτισμού μας πωλούνται στα «λουλουδάδικα» της Βουλής

Ενθύμιο, δώρο, αναμνηστικό από μια επίσκεψη ή και κάτι που «μιλά» για το αρχαίο παρελθόν μας με τρόπο καλαίσθητο. Αναφερόμαστε στα πωλητέα είδη του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ, πρώην ΤΑΠ) τα οποία, πλέον, μπορούμε και βρούμε και στο κέντρο της Αθήνας. Όταν λέμε κέντρο, εννοούμε στην «καρδιά» ακριβώς της πρωτεύουσας, στα πρώην ανθοπωλεία της Βουλής επί της οδού Β. Σοφίας. Εκεί όπου φιλοξενούνται πλέον δύο ανθοπωλεία

και ένα μεγάλο κατάστημα του ΟΔΑΠ.

Τα ανακαινισμένα ιστορικά Ανθοπωλεία της Βουλής λειτουργούν πλέον, μετά την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης και ανακαίνισής τους που υλοποιήθηκαν με κοινή πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε.

«Κέντρα πολιτισμού» τα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων. Τα ανθοπωλεία αυτά, «δεν περιορίζονται μόνο στο να είναι όπως παλιά “ανθοπρατήρια”, όπως τα λέγανε, στο Διάταγμα που τα ίδρυσε το 1932, αλλά πουλάνε και άλλα “λουλούδια”, άλλα “άνθη”, γιατί άνθη πολιτισμού είναι τα βιβλία του Ιδρύματος της Βουλής, άνθη πολιτισμού είναι τα αντίγραφα των αρχαίων έργων τέχνης που εκθέτει το π. Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΟΔΑΠ) του Υπουργείου Πολιτισμού» είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας.

Το πωλητήριο του ΟΔΑΠ θα διαθέτει «τα υψηλής ποιότητας και αισθητικής πολιτιστικά προϊόντα του, που βρίσκονται στα πωλητήρια των μουσείων όλης της χώρας» σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Κίνηση εξωστρέφειας

Για την  πρόεδρο του ΟΔΑΠ Νικολέττα Διβάρη- Βαλάκου, «στα ανθοπωλεία της Βουλής, σε αυτό το πολύ σημαντικό σημείο, ανοίγει το πρώτο πωλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, το πρώτο εκτός μουσείου ή οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου. Σε σημείο προβεβλημένο, στον σφυγμό του αστικού ιστού. Είναι ένα νέο εγχείρημα, μια κίνηση εξωστρέφειας του Οργανισμού, ώστε να έρθει σε επαφή με το αγοραστικό κοινό της πόλης, είτε πρόκειται για κατοίκους της Αθήνας, είτε επισκέπτες. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανανεωνόμαστε διαρκώς, να προβάλλουμε τα πιο ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά προϊόντα του ΟΔΑΠ και να αποδείξουμε ότι ο φορέας μας μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες και προϊόντα υψηλού συμβολισμού και υψηλής ποιότητας» λέει η κα Βαλάκου.

Όπως εξηγεί στο ThePresident, τα ιστορικά ανθοπωλεία του Συντάγματος αποτελούνται από έντεκα (11) καταστήματα, τα οποία είναι σχεδόν ισομεγέθη υπόσκαφα διαμερίσματα κάτω από τον περίβολο του κτηρίου της Βουλής, που εκτείνονται γραμμικά κατά μήκος της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με πρόσβαση απευθείας σε αυτή. Κάποια από αυτά έχουν ενωθεί μεταξύ τους, ενώ άλλα είναι αυτόνομα με είσοδο από το δρόμο, όπως ήταν σχεδιασμένα αρχικά. Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία δύο ανθοπωλεία, τα οποία και καταλαμβάνουν τέσσερα διαμερίσματα. Πρόκειται για τα δύο πρώτα και τα δύο τελευταία, σε ένα μάλιστα από αυτά, εργάζονται νέοι με ειδικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τη μελέτη αναδιαρρύθμισης των καταστημάτων των ανθοπωλείων της Βουλής που εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε από την ΕΤΑΔ με την έγκριση του Κεντρικού Συμβούλιου Νεωτέρων Μνημείων, οι υφιστάμενες χρήσεις των καταστημάτων αναβαθμίστηκαν λειτουργικά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα εκθετήρια ενοποιήθηκαν με εσωτερικές διανοίξεις των εσωτερικών τοιχίων και διαδρόμων, ενώ η δημιουργία δύο ημιυπαίθριων τμημάτων  επιτρέπουν την είσοδο – μετάβαση από τον δημόσιο χώρο στα εκθετήρια και στο κατάστημα. Παράλληλα στους χώρους αυτούς θα μπορούν να φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις.

Όπως προέβλεπε η αρχιτεκτονική μελέτη, αφαιρέθηκαν οι πρόσθετες εξωτερικές κατασκευές, οι οποίες αλλοίωναν το χαρακτήρα του μνημείου και εκσυγχρονίστηκε  η κύρια όψη επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας κατά μήκος των καταστημάτων.

Διάταγμα του 1932

Η κα Βαλάκου επισημαίνει πως η χρήση των ανθοπωλείων προβλεπόταν από Προεδρικό Διάταγμα του 1932. Σύμφωνα με το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο και το σχέδιο χρήσεων γης, απαγορεύεται κάθε εμπορική δραστηριότητα επί της Β. Σοφίας από το Σύνταγμα και μέχρι την πλατεία Μαβίλη. Ετσι, επανήλθε η χρήση των ανθοπωλείων, αλλά και επετράπη η εγκατάσταση καταστήματος το οποίο είναι κρατικό, καθώς ανήκει σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Ο ΟΔΑΠ εξόπλισε εγκαίρως το πωλητήριο με προϊόντα, όπως και με προσωπικό. «Θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε ωράριο που να ανταποκρίνεται στη ζήτηση» λέει, «γιατί μην ξεχνάμε ότι είμαστε στο κέντρο της Αθήνας, άρα προσβάσιμοι σε όλους. Και στους κατοίκους, και στους εργαζόμενους, και στους επισκέπτες της πόλης από την επαρχία, αλλά και στους τουρίστες».

Γιατί έγινε το συγκεκριμένο πωλητήριο; «επειδή δεν υπήρχε ένας χώρος εκτός μουσείων και αρχαιολογικών χώρων όπου να μπορούσε κάποιος να προμηθευθεί ένα αντίγραφο αρχαίου ή κάτι εμπνευσμένο από την ελληνική αρχαιότητα. Εχουμε πωλητήρια στην Δήλο, στην Ολυμπία, στην Κνωσό, στη Βεργίνα, και βέβαια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στην Ακρόπολη, αλλά πρέπει να πάει ο ενδιαφερόμενος εκεί, σε ώρες λειτουργίας του χώρου ή του μουσείου».

Ναι, αλλά βρίσκει κανείς κάτι ενδιαφέρον και ταυτοχρόνως φτηνό; «Βεβαίως» απαντά η κα Βαλάκου, «τα πωλητήριά μας παντού είναι εξοπλισμένα και με τα γνωστά σε όλους αντίγραφα της μοναδικής ποιότητας και με μικρότερα αντικείμενα: στυλό, μπρελόκ, κούπες, σημειωματάρια και άλλα, για τα οποία φρόντισε η Αλεξάνδρα Χαριτάτου, που είναι και μέλος στο ΔΣ του ΟΔΑΠ. Θέλουμε να φεύγει ο κόσμος με κάτι που να έχει τη σφραγίδα μας, που να τον παρακινεί να έρθει πάλι όποτε το βλέπει.»

«Εννοείται πως δεν μας ενδιαφέρουν οι πωλήσεις μόνο για τις εισπράξεις. Και αυτές παίζουν ρόλο, καθώς τα χρήματα επενδύονται ξανά στον πολιτισμό, αλλά στόχος μας είναι επίσης να εμπνέεται ο αγοραστής από το αντικείμενο που αποκτά. Είμαστε πωλητήριο κρατικού φορέα και όχι φίρμας.»

Ο ΟΔΑΠ νοικιάζει τον χώρο από την ΕΤΑΔ, που διαχειρίζεται τα κρατικά ακίνητα. Επειδή αποτελεί περιουσία της Βουλής, ο ΟΔΑΠ διαθέτει και εκδόσεις της, με το σύστημα της παρακαταθήκης (κρατά ποσοστό από ό,τι πωλείται και τα χρήματα παίρνει η Βουλή των Ελλήνων).

Ο επόμενος στόχος του ΟΔΑΠ είναι να λειτουργήσει και πάλι ένα κατάστημα στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Η ιστορική διαδρομή των ανθοπωλείων

Με την ολοκλήρωση το 1932 του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής προς την πλατεία Συντάγματος, δημιουργήθηκαν πάγκοι με λουλούδια στο σημερινό κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε το άνοιγμα μικρών ανθοπωλείων στο πλάι της Βουλής. Σχεδιάστηκαν 11 ανθοπωλεία, «ανθοπρατήρια» -όπως αναφέρονταν επισήμως- τα οποία δημιουργήθηκαν κάτω από τον περίβολο της Βουλής και με πρόσωπο στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Για να επιτευχθεί η λειτουργία τους, εκδόθηκε ο νόμος 5300/1932, «Περί εγκαταστάσεως των εκ του έμπροσθεν του τάφου του Αγνώστου Στρατιώτου πεζοδρομίου απομακρυνθέντων ανθοπωλών».

Από την πρώτη στιγμή ο κόσμος αγκάλιασε τα ανθοπωλεία, καθώς πλέον μπορούσε να αγοράσει λουλούδια και να τα καταθέσει στο μνημείο, προς τιμήν της νεολαίας που θυσιάστηκε στους απελευθερωτικούς πολέμους της Ελλάδας. Τα ανθοπωλεία σύντομα έγιναν θεσμός στην αθηναϊκή κοινωνία, σημείο συνάντησης, τοπωνύμιο, ζωντανό μνημείο της Αθήνας.

Το κομβικό σημείο των ανθοπωλείων βοήθησε να αντέξουν στο χρόνο. Η κατάσταση άρχισε να μεταβάλλεται την δεκαετία του`80 με το άνοιγμα νέων ανθοπωλείων να κατακλύζουν τις περιοχές του κέντρου. Τα τελευταία χρόνια μετά την οικονομική κρίση στη χώρα μας τα ανθοπωλεία οδηγήθηκαν σε μαρασμό, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να σταματήσουν τη λειτουργία τους. Σήμερα τα ιστορικά Ανθοπωλεία της Βουλής ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους στους πολίτες και επισκέπτες της Αθήνας σηματοδοτώντας μία νέα εποχή στη μακρόχρονη ιστορία τους.

Αγγελική Κώττη

The post Ανθη του αρχαίου πολιτισμού μας πωλούνται στα «λουλουδάδικα» της Βουλής appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα