Οι ρυθμίσεις στα ΜΜΕ, ο ανταγωνισμός της Α.Αθήνας, το μέρισμα του ΟΠΑΠ και ο προβληματισμός στην Cosco

Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται το σχέδιο νόμου του Υπουργού Επικρατείας Γιάννη Οικονόμου με το οποίο “θα ρυθμίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των ενημερωτικών ιστοσελίδων”. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ρυθμίσεις που θα ευνοούν τους μεγάλους ομίλους έναντι των μικρότερων επιχειρήσεων, ενώ θα θεσπίζονται κριτήρια κατάταξης των ιστοσελίδων με βάση τον αριθμό των εργαζομένων και τον τζίρο των επιχειρήσεων. Ο λόγος θέσπισης των κριτηρίων δεν είναι άλλος από το μοίρασμα της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης, όπου οι μεγάλοι Όμιλοι αισθάνονται ότι χάνουν μέρος των εσόδων τους από μικρότερα δυναμικά

μέσα. Πάντως το νομοσχέδιο εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για τον κ. Οικονόμου, ο οποίος θα αντιμετωπίσει συντονισμένες αντιδράσεις από θεματικά και περιφερειακά Μέσα, και μάλιστα σε περίοδο που η κυβέρνηση αναζητά κοινωνική ηρεμία.

Σε αυτό το πλαίσιο ρύθμισης της αγοράς, η κυβέρνηση αιμοδοτεί τα μέσα με νέα κονδύλια προβολής του κυβερνητικού έρχου, με τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης να εγκρίνει budget συνολικής αξίας 5,15 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν τα προγράμματα προβολής για το 2022 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (87.917 ευρώ), της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αμαρουσίου (292.800 ευρώ), του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (1.320.000 ευρώ), της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε. Π. Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (190.000 ευρώ), της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εξωτερικών (1.179.352 ευρώ) και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (2.088.416 ευρώ). Συνολικά μέσα στον Μάρτιο έχουν εγκριθεί κονδύλια αξίας 20,5 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, σημαντική καμπάνια ετοιμάζει και η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) του Υπουργείου Οικονομικών προκηρύσσοντας διαγωνισμό για τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. Το έργο περιλαμβάνει, ενδεικτικά, σχεδιασμό και υλοποίηση εκστρατειών επικοινωνίας και προβολής με τη συνολική εκτιμώμενη αξία διαμορφώνεται στα 2.340.000 ευρώ.

Πριν περάσουμε στα επιχειρηματικά νέα, να μεταφέρουμε τον έντονο ανταγωνισμό που παρατηρείται στους υποψήφιους βουλευτές της Α΄Αθήνας. Με δεδομένο το γεγονός ότι οι εκλογές της απλής αναλογικής  θα περιορίσουν τις έδρες που θα καταλάβει το πρώτο κόμμα, οι προσθήκες τριών μελών της κυβέρνησης στο ψηφοδέλτιο φαίνεται να αναστατώνει τους βουλευτές της περιφέρειας. Έτσι,  Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης, Άγγελος Συρίγος, Νικήτας Κακλαμάνης και Φωτεινή Πιπιλή, θα πρέπει να ανταγωνιστούν τους επίσης προβεβλημένους εξωκοινοβουλευτικούς κυβερνητικούς Νικόλα Γιατρομανωλάκη, Μίνα Γκάγκα και Δόμνα Μιχαηλίδου. Πάντως το σίγουρο είναι ότι  τουλάχιστον 2 εν ενεργεία υπουργοί θα μείνουν εκτός κοινοβουλίου, με το Πρωθυπουργικό επιτελείο να απολαμβάνει τον ισχυρό ανταγωνισμό θεωρώντας ότι φέρνει ψήφους…

Ισχυρότερες δεσμεύσεις της αμερικανικής DFC στο σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ζήτησε η κυβέρνηση μέσω του Νίκου Παπαθανάση. Ο ίδιος βρέθηκε στην Ουάσινγκτον και συναντήθηκε με στελέχη του αμερικανικού οργανισμού, τα οποία επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον και τη στήριξη στο σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων. Μάλιστα, φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σαφείς οδηγίες να λυθεί το ζήτημα εντός δεκαπέντε ημερών. Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα είχε κολλήσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι καθυστερήσεις έπαιζαν με το μέλλον των Ναυπηγείων. Αναμένεται νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να ρυθμιστούν οι οφειλές σε Δημόσιο, εργαζομένους και τράπεζες και έπειτα ανοίγει ο δρόμος για την εξυγίανση.

Πάνω από 2 δισ. ευρώ για έξι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να πέσουν στην αγορά. Πρόκειται για χρήματα, που θα διοχετευθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για συγκεκριμένες δράσεις. Τέτοιες είναι ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, τα νέα βιομηχανικά πάρκα, νέα πληροφοριακά συστήματα στο δημόσιο, αλλαγές στον αγροδιατροφικό τομέα και εμβληματικές στρατηγικές επενδύσεις. Αυτά τα χρήματα αναμένεται να κινητοποιήσουν ακόμη περισσότερες επενδύσεις και να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην ελληνική οικονομία, με μόχλευση, που ίσως φτάσει και τα 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Θέμα χρόνου η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ για αγορά πετρελαίου από τη Saudi Aramco. Το deal έκλεισε μεταξύ των δύο εταιρειών στην επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ριάντ, την περασμένη εβδομάδα. Περίπου 300 εταιρείες και 70 στελέχη τους έκαναν επαφές με στελέχη αραβικών εταιρειών και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Παρουσία έδωσαν και ο Φραγκογιάννης με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Κάποιες εταιρείες είναι σταθερές αξίες και μετοχικά και μερισματικά. Η Διοίκηση του ΟΠΑΠ προτείνει προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, που θα γίνει στις 9 Ιουνίου, υπόλοιπο μεικτό μέρισμα ανά μετοχή για τη χρήση 2021 στα €0,50, το οποίο, μαζί με το ήδη, διανεμηθέν προμέρισμα των €0,10, οδηγεί στο συνολικό ποσό μερίσματος ύψους €0,60. Επίσης, έγινε πρόταση για επιστροφή κεφαλαίου ύψους €0,90 ανά μετοχή. Όλα αυτά, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2021, που έδειξαν σημαντική αύξηση 26,4% στα καθαρά κέρδη, στα €259,4 εκατ., με τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) να φτάνουν τα €1.538,8 εκατ., αυξημένα κατά 36,2% και το EBITDA να σημειώνει άλμα 111,1%, στα €550,3 εκατ. Και όλα αυτά τα αποτελέσματα τα πέτυχε η εταιρία εν μέσω πανδημίας, με τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά για μεγάλο διάστημα…

Αναμένουν τα στελέχη των τραπεζών αιτήσεις εταιρειών για νέα δάνεια για αυτό και διαμορφώνουν τις προσφορές τους ανάλογα. Ο λόγος είναι πως, πλέον, η έκδοση ομολόγων δεν ενδείκνυται και επομένως στρέφονται οι εταιρείες στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση των αναγκών τους και των επενδύσεών τους. Επομένως, αναμένεται το προσεχές διάστημα να ανοίξει η κάνουλα του τραπεζικού δανεισμού για τις επιχειρήσεις.

Καζάνι που βράζει είναι τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Πειραιάς και ειδικότερα οι εργαζόμενοι στην ακτοπλοΐα και οι ναυτεργάτες στα ποστάλια. Αιτία η είδηση πως μία από τις μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές του κόσμου η βρετανική (εμιρατιανών συμφερόντων) η P&O απέλυσε αιφνιδιαστικά (αλλά εντελώς όμως) 800 ναυτεργάτες και πάγωσε τα δρομολόγια όλων των πλοίων της προκειμένου να αντικαταστήσει τα πληρώματα με αλλοδαπούς και να αναδιαμόρφωσει τα κοστολόγια της ώστε να αντεπεξέλθει στις μεγάλες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας των ναυτιλιακών καυσίμων. Και αυτό διότι μπορεί η εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα να μην επιτρέπει τέτοιου τύπου ομαδικές απολύσεις ωστόσο όταν μία εταιρεία βρίσκεται έτοιμη με το φαλιμέντο το πάγωμα των δρομολογίων και των πληρωμών έρχεται …νομοτελειακά. Κάποιες μικρότερες ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις. Φημολογείται, μάλιστα, πως αξιολογούν ήδη τις επιλογές τους, ενώ ανησυχία επικρατεί και στις δύο μεγάλες ακτοπλοϊκές της Κρήτης.

Σπάει τα κοντέρ η Shopflix, όπως μαθαίνει η στήλη. Κάθε μέρα προσελκύει περίπου 100 χιλιάδες μοναδικούς επισκέπτες, ενώ το προσωπικό που τρέχει την πλατφόρμα είναι εξειδικευμένο και είχε θέσεις κλειδί σε παρόμοιες εταιρείες. Όλοι περιμένουν την επόμενη επένδυση του Β. Μαρινάκη, η οποία  θα είναι αντίστοιχη. Αλλά στο real estate. Mε πολλά ακίνητα και κίνηση που αναμένεται να χτυπήσει παραδοσιακές πλατφόρμες όπως είναι είναι το spitogatos. Ήδη οι συμφωνίες για τα ακίνητα που θα φιλοξενηθούν στην πλατφόρμα έχουν γίνει και είναι αρκετές χιλιάδες.

Προβληματισμός στο λιμάνι της Cosco, καθώς πλέον αρχίζουν και οι πιέσεις από το δημόσιο για τις υποχρεωτικές επενδύσεις που πάνε πίσω με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πολλοί στο λιμάνι αναφέρουν πως η εταιρεία βιάστηκε να κάνει τις επενδύσεις και κυρίως να τις εξαγγείλει, καθώς πολλοί ανέμεναν πως η υπόθεση θα πάει στο ΣτΕ μετά από καταγγελίες. Το ζητούμενο τώρα είναι να προχωρήσουν οι επενδύσεις, οι οποίες όπως μαθαίνουμε παραπέμπονται για τέλη του 2022. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για νέες καθυστερήσεις που ίσως τις οδηγήσουν και το 2023…

Συζητήθηκαν την περασμένη Δευτέρα οι προσφυγές που είχαν γίνει για το μεγάλο έργο του διαγωνισμού ύψους 500 εκατ.ευρώ για τις νέες ταυτότητας και άλλα έντυπα όπως τα διαβατήρια και τα διπλώματα οδήγησης. Οι κοινοπραξίες που βρίσκονται στην τελευταία φάση είναι οι Veridos- OTE –Byte, η Thales-Unisystems και η Toppan Zettes-Space Hellas. Οι εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν έως το τέλος καλοκαιριού με πρόθεση της κυβέρνησης είναι έως τέλος του έτους να ολοκληρωθούν οι όποιες εκκρεμότητες και να υπάρξουν νεότερα για το διαγωνισμό. Ο οποίος έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά.

Ικανοποιημένοι δηλώνουν στην κυβέρνηση για την αναβάθμιση από την DBRS σε BB High και εκτιμούν πως το 2023 η χώρα θα έχει πιάσει την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για επενδυτική βαθμίδα, εκτιμούν στην κυβέρνηση. Πάντως στην αγορά τόσο αισιόδοξοι δεν είναι. Με την έννοια πως ναι μεν μια αναβάθμιση είναι θετική, αλλά αρνητική είναι η υποβάθμιση των προοπτικών. Που έγιναν από θετικές, σταθερές. Εν ολίγοις, στην ίδια φάση με προηγουμένως είμαστε… Δύο αναβαθμίσεις χρειάζονται. Μία προοπτικών και μία επενδυτικής βαθμίδας.

Μια νέα τάση επικρατεί στην αγορά. Αυτή της κατασκευής συγκροτημάτων κατοικιών, που θα διατίθενται προς ενοικίαση. Το πείραμα πέτυχε στην Παλλήνη με τον λόφο Έντισον, που πουλήθηκαν τα ακίνητα και πολλά ενοικιάζονται. Επομένως, στο μέλλον αναμένεται να δούμε παρόμοια πρότζεκτ και σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Η νέα ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ), η σύνθεση της οποίας ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, θα αναλάβει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά με το γνωστό θέμα διπλασιασμού της ταχύτητας των ευρυζωνικών συνδέσεων, που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ. Οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ απαιτούν να διπλασιαστεί η ταχύτητα και στις ευρυζωνικές συνδέσεις των δικών τους πελατών, που βασίζονται, όπως είναι γνωστό, στο δίκτυο χαλκού του ΟΤΕ. Δηλαδή, θέλουν να πληρώνουν την ίδια τιμή χονδρικής για συνδέσεις διπλάσιας ταχύτητας. Λύση δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα και μάλλον πρέπει να τη δώσει η ΕΕΤΤ. Ειδάλλως, απειλούν πως θα έχουμε μπλεξίματα με τις αρχές ανταγωνισμού…

Στην εξαγορά της νοτιοαφρικανικής, Coleus, προχώρησε η κατά 100% θυγατρική της Ideal Holdings, Astir Vitogiannis. Η εταιρεία, που εξαγοράστηκε, ανήκε στην AB InBev και διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ν. Αφρική. Προμηθεύει μεταλλικά πώματα σε ζυθοποιίες και εταιρείες ποτών και αναψυκτικών στην Ν. Αφρική και τις γύρω χώρες. Με δεδομένο ότι η αγορά των αναψυκτικών και των ποτών αναπτύσσεται στις χώρες της Αφρικής, η ζήτηση για πώματα αναμένεται να καταγράψει και αυτή ανοδική τάση.

Στην ίδρυση του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης προχωρά ο όμιλος Eurobank, με στόχο, όπως επισημαίνει ο ίδιος, να στηρίξει μακροχρόνια τους εργαζομένους του με μια ακόμη πρωτοβουλία κοινωνικής ευθύνης, η οποία προάγει τα πρότυπα ESG. Το ΤΕΑ συνιστά, σύμφωνα με την τράπεζα, ένα σύγχρονο πλαίσιο επαγγελματικής ασφάλισης, όπου το προσωπικό με σύμβαση αορίστου χρόνου μπορεί να συμμετέχει προαιρετικά, ενώ λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα, παρέχοντας δυνατότητα μακροχρόνιας αποταμίευσης και καλύψεων στους εργαζόμενους.

The post Οι ρυθμίσεις στα ΜΜΕ, ο ανταγωνισμός της Α.Αθήνας, το μέρισμα του ΟΠΑΠ και ο προβληματισμός στην Cosco appeared first on The President.

Keywords
μμε, αθηνα, οπαπ, μμε, ρυθμισεις, αδωνις γεωργιαδης, νέα, budget, εκλογες, υπουργοι, τραπεζες, ελπε, πετρελαιο, deal, ιουνίου, ebitda, προσφορες, πειραιας, ελλαδα, εταιρεία, κρητη, real, spitogatos, ote, hellas, εκκρεμότητες, νεότερα, εεττ, οτε, λύση, θυγατρική, ideal, eurobank, president, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , κικιλιας, κακλαμανης, κλειστα επαγγελματα, καθαρα δευτερα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, eurobank alpha, alpha eurobank, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, εκλογες 2012, φωτια, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, δομνα μιχαηλιδου, εσπα 2021, αποτελεσματα, βουλευτες, χωρες, ακινητα, αφρικη, δανεια, εεττ, θεμα, οικονομια, πλαισιο, τα νεα, eurobank, ideal, ote, real, spitogatos, αγορα, αυξηση, αιτησεις, αοριστου χρονου, βρισκεται, γεγονος, γινει, δεδομενο, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δωσει, δρομολογια, δρομος, δικτυο, εγινε, ευρω, εκπαιδευση, εκκρεμότητες, ελπε, εβδομαδα, ενεργεια, εννοια, εντυπα, εξι, ενοικιαση, επενδυσεις, ερχεται, εταιρεία, εταιρια, ιδια, ιδρυση, υπηρεσια, υποθεση, ηρεμια, θυγατρική, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λύση, λογο, μητσοτακης, μειωση, μοχλευση, νεότερα, νικητας, ομιλος, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, παλληνη, πλατφορμες, πλευρης, προγραμματα, ριαντ, ρυθμιση, σιγουρο, συγκεκριμενα, συγχρονο, σχεδιο, ταση, τιμη, υλοποιηση, budget, deal, ebitda, ετοιμη, hellas, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, γκαγκα, πληροφοριες, president, space, τραπεζα, θανος, ουασινγκτον, θεσεις, unisystems
Τυχαία Θέματα