Ανί Ερνό, η Γαλλίδα που πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στην Annie Ernaux απονέμεται το  φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας «για το θάρρος και την αποστασιοποιημένη οξύτητα με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σουηδική Ακαδημία.

Η Annie Ernaux (Ανί Ερνό, 1940) είναι μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το πλούσιο πεζογραφικό της έργο που αφορμάται από την προσωπική της εμπειρία, στο οποίο ξεχωριστή θέση

έχει η αυτοβιογραφία της με τίτλο Τα χρόνια (2008). Μεταξύ άλλων τιμήθηκε με το βραβείο Μαργκερίτ Γιουρσενάρ για τη συνολική της συνεισφορά στα γράμματα, ενώ ήταν υποψήφια για το Man Booker International το 2019.
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα βιβλία της Ο τόπος (2019), Μια γυναίκα (2020), Τα χρόνια (2021) και Το γεγονός (2022).

Στα κείμενά της εξετάζει με συνέπεια και από διαφορετικές οπτικές γωνίες τη ζωή που χαρακτηρίζεται από έντονες ανισότητες σχετικά με το φύλο, τη γλώσσα και την τάξη. Η πορεία της προς τη συγγραφή ήταν μακρά και επίπονη.

Όσοι περίμεναν τη βράβευση του Σαλμάν Ρούσντι κακώς την περίμεναν, αφού η Ακαδημία έχει αποδείξει πως έχει συγκεκριμένες «ευαισθησίες» και δεν υιοθετεί βραβεύσεις ανάλογες με τα μηνύματα των καιρών. Επίσης, οι συνήθεις «υποψήφιοι» (στην πραγματικότητα φερόμενοι ως υποψήφιοι) Κούντερα, Μουρακάμι κ.α. μάλλον δεν έχουν τύχη αν και θα άξιζαν το Νόμπελ.

Ίσως του χρόνου δούμε να βραβεύεται κάποια Ιρανή συγγραφέας ή ποιήτρια, φέτος πάντως τίποτα δεν προμήνυε πως η Σουηδική Ακαδημία δεν θα επέλεγε μια υποψηφιότητα χωρίς «αιχμές». Έτσι, ακόμα και τα βιογραφικά της νέας κατόχου του Νόμπελ, δεν ήταν πλούσια, πολλώ δε μάλλον οι αναλύσεις και τοποθετήσεις για το έργο της, που αναμφίβολα είναι ενδιαφέρον.

Αγγελική Κώττη

The post Ανί Ερνό, η Γαλλίδα που πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα