Δύσκολο ακόμα και να προφέρεις το όνομα του φετινού νικητή για το βραβείο Booker

Ο φετινός νικητής του βραβείου Booker είναι από τη Σρι Λάνκα, λέγεται Shehan Karunatilaka και το βραβευμένο βιβλίο του μεταφράζεται ήδη στη χώρα μας. Το βιβλίο, με τίτλο The Seven Moons of Maali Almeida θα κυκλοφορήσει το 2023 στη σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Booker είπε για το βιβλίο: «Ξεχωρίζει για το πόσο φιλόδοξο είναι. Πρόκειται για ένα μεταφυσικό θρίλερ, ένα μεταθανάτιο νουάρ που καταλύει τα όρια όχι μόνο των διαφορετικών ειδών, αλλά ακόμα της ζωής και του θανάτου, του σώματος και του πνεύματος, της ανατολής και της

δύσης. Πρόκειται για ένα φιλοσοφικό αλλά ταυτόχρονα κωμικό έργο που μεταφέρει τον αναγνώστη στη “σκοτεινή καρδιά του κόσμου” – στη φρίκη του αιματηρού εμφυλίου στη Σρι Λάνκα. Και μόλις φτάσει εκεί, ο αναγνώστης ανακαλύπτει συνάμα την τρυφερότητα και την ομορφιά, την αγάπη και την αφοσίωση καθώς και την επιδίωξη ενός ιδεώδους που δικαιώνει την ανθρώπινη ζωή». (Το συγκεκριμένο βραβείο περιλαμβάνει όλα τα βιβλία που έχουν γραφτεί στα αγγλικά και απονέμεται από τη Μεγάλη Βρετανία).

Ο εκδότης Κ. Δαρδανός, σημειώνει για το μυθιστόρημα: «Η υπόθεση του βιβλίου: Κολόμπο, 1990. O Maali Almeida, πολεμικός φωτογράφος και τζογαδόρος, ξυπνά και αντιλαμβάνεται ότι είναι νεκρός σε κάτι που μοιάζει με ουράνιο γραφείο εκδόσης βίζα. Το διαμελισμένο σώμα του βυθίζεται στη λίμνη Μπέιρα και δεν έχει ιδέα ποιος τον σκότωσε. Σε μια εποχή που οι λογαριασμοί ξεκαθαρίζουν με αποσπάσματα θανάτου, βομβιστές αυτοκτονίας και μισθωμένους εκτελεστές, ο κατάλογος των υπόπτων είναι ατελείωτος. Αλλά ακόμα και στη μετά θάνατον ζωή, ο χρόνος τελειώνει για τον Maali. Πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να επικοινωνήσει με τον άντρα και τη γυναίκα που αγαπά περισσότερο για να τους οδηγήσει στην κρύπτη που έχει φυλάξει φωτογραφίες που θα συγκλονίσουν τη Σρι Λάνκα.»

Ο Shehan Karunatilaka θεωρείται από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Σρι Λάνκα. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Chinaman, τιμήθηκε μεταξύ άλλων με τα βραβεία Commonwealth, DSC και Gratiaen. Εκτός από μυθιστορήματα έχει γράψει τραγούδια, σενάρια για ταινίες και ταξιδιωτικές ιστορίες.

Ένα ζωηρό μαγικό-ρεαλιστικό έπος, το The Seven Moons of Maali Almeida διαδραματίζεται το 1989 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα. Η αφήγηση σε δεύτερο πρόσωπο, ακολουθεί τον Maali Almeida, «φωτογράφο, τζογαδόρο, ερωτύλο», για να μην αναφέρουμε το φάντασμα, που έχει επτά ημέρες για να μάθει ποιος τον σκότωσε και να οδηγήσει τους δύο καλύτερους φίλους του σε μια συλλογή φωτογραφιών που θα δείχνουν το κόσμο τι πραγματικά συμβαίνει στη Σρι Λάνκα. Όπως εξηγεί ο Almeida σε ένα για τις αντιμαχόμενες φατρίες του έθνους του, «μην προσπαθείτε να αναζητήσετε τα καλά παιδιά γιατί δεν υπάρχει κανένας».

«Περιέγραψα τα πράγματα με μεγάλη ακρίβεια», λέει στον Guardian ο βραβευμένος συγγραφέας. «Ίσως το κάνω με ένα μικρό χαμόγελο, αλλά αυτά ήταν τα γεγονότα. Οι μόνοι άνθρωποι που γνωρίζουν την αλήθεια για τον εμφύλιο πόλεμο της Σρι Λάνκα,  είναι οι νεκροί. Γιατί λοιπόν να μην τους αφήσουμε να πουν τη δική τους ιστορία;»

Το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα κυκλοφόρησε πριν από 12 χρόνια και απέσπασε το βραβείο της Κοινοπολιτείας για εκείνη τη χρονιά.  Παρόλα ταύτα, το είχε εκδώσει μόνος του, αλλά οι πωλήσεις του δεύτερου βιβλίου του δεν ήταν οι αναμενόμενες.

Το Seven Moons εκδόθηκε στην Ινδία με τίτλο Chats with the Dead το 2019, αλλά αποδείχτηκε πολύ δύσκολο για το διεθνές κοινό. Έτσι το έστειλε στη φίλη του εκδότη Natania Jansz, από τη Σρι Λάνκα που είχε δημιουργήσει τον ανεξάρτητο βρετανικό εκδοτικό οίκο Sort of Books με τον σύζυγό της, Mark Ellingham. Του είπε: «Υπέροχη δουλειά, αλλά φοβάμαι ότι η μέση και η αρχή και το τέλος δεν λειτουργούν καλά», λέει γελώντας. Ήταν λίγο πριν το lockdown  οπότε υπήρξαν πολλά email και κλήσεις Zoom στο Λονδίνο. «Θα μπορούσε επίσης να πει: «Εντάξει, είναι αρκετά καλό» και να το αφήσει. Αλλά ευτυχώς, συνέχισε να πιέζει. Ήταν λοιπόν δύο χρόνια δουλειάς, αλλά προφανώς απέδωσε» σχολιάζει ο αυγγραφέας.

Οι συγγραφείς από χώρες σαν τη Σρι Λάνκα, δεν ελπίζουν και πολλά για έκδοση εκτός χώρας. Το πολύ να εκδοθεί στην Ινδία, το Πακιστάν ή το Μπαγκλαντές, αλλά και αυτό δεν θεωρείται επίτευγμα.

Εργάζεται στη διαφήμιση και προς το παρόν δεν σκέφτεται να αφήσει τη δουλειά του. Στην εφηβεία και στα 20 του, ήθελε να γίνει ροκ σταρ. «Όλοι κρυφά θέλουμε να γίνουμε ροκ σταρ», λέει. Έχει πέντε κιθάρες και πρόσφατα αγόρασε για τον εαυτό του ντραμς Έμαθε να παίζει ηλεκτρόφωνο κατά τη διάρκεια του lockdown. «Γράφεις δύο ώρες, κάνεις ένα διάλειμμα και τζαμάρεις στην κιθάρα. Το κάνω μόνο για μένα. Δεν νομίζω ότι θα γίνει άλμπουμ ή κάποιο συγκρότημα».

Το όνειρό του για το Seven Moons είναι ότι σε 10 χρόνια, οι αναγνώστες στη Σρι Λάνκα θα το θεωρούν φαντασία, «γιατί η Σρι Λάνκα στην οποία ζουν δεν μοιάζει με αυτό». Ελπίζει ότι οι άνθρωποι θα πουν: «Συνέβη πραγματικά αυτό; ‘Η εσύ τα έφτιαξες αυτά;» Αλλά, συνεχίζει: «Δυστυχώς, οι άνθρωποι κάνουν τώρα παραλληλισμούς μεταξύ του σήμερα και του τότε».

Αγγελική Κώττη

The post Δύσκολο ακόμα και να προφέρεις το όνομα του φετινού νικητή για το βραβείο Booker appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα