Οι επαφές Μητσοτάκη στον ΟΗΕ και η διπλωματική κινητικότητα με επίκεντρο την Τουρκία

Έντονη διπλωματική κινητικότητα με φόντο την ρητορική «casus belli» από τον Ταγίπ Ερντογάν, έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα και στόχο τη διεθνοποίηση των προκλήσεων αλλά και την ενίσχυση των ισχυρών διεθνών συμμαχιών της Ελλάδας και της  εικόνας της στο Εξωτερικό.

Του Κώστα Πασίση

Έτσι, ένα μίνι μαραθώνιο σε δύο «μέτωπα», ΗΠΑ και Ευρώπη,  έχει ξεκινήσει η Αθήνα,

μετα τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μακρόν στο Ελιζέ και τις δυο συναντήσεις μέσα σε λίγα 24ωρα του ΥΠΕΞ Νίκου  Δένδια με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη.

Ταυτόχρονα όμως, σε εξέλιξη βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες  και μεγάλες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με επίκεντρο τις εύθραυστες πλέον ελληνοτουρκικές σχέσεις, που κρέμονται σε μια λεπτή κλωστή, που οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να σπάσει με ένα ατύχημα ή «θερμό»
επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Πρώτος σταθμός είναι η μετάβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 21 έως 23 Σεπτεμβρίου και στο Μαξίμου οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάστημα της παραμονής του στις ΗΠΑ θα έχει συναντήσεις με παράγοντες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, αμερικανούς και ευρωπαίους, με βασικό θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, αλλά και τις προκλήσεις της Τουρκίας που έχουν ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο.

Στο πρόγραμμα Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη προβλέπονται επίσης πολλές συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης και επαφές με την ομογένεια.

Στην Πράγα

Ο δεύτερος σταθμός του είναι στην Πράγα, στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ) που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.

Στη Σύνοδο αυτή αναμένεται να συμμετάσχουν- εκτός απροόπτου- πολλές χώρες μη μέλη της Ε.Ε, όπως  η Ελβετία, η Ισλανδία, η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν η Γεωργία, η Μολδαβία κ.α

Τόσο όμως στην Νέα Υόρκη, όσο και την Πράγα αναμένεται να είναι και ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και είναι κοινό μυστικό ότι πολλές ισχυρές χώρες της Ε.Ε πιέζουν για μια νέα συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, να επανέλθει η ηρεμία στην περιοχή και να …ησυχάσουν οι ίδιες από τις ελληνικές πιέσεις.

Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι στο ελληνικό πρόγραμμα δεν προβλέπεται συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει διάλογο με τον «ταραξία» Ερντογάν ο οποίος παράλληλα έχει αποκλείσει κάθε επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Ενδιαφέρον πάντως έχει και η απάντηση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνάντησης του με τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Η Τουρκία προκαλεί την ένταση και παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Δεν υπάρχει κανείς στο εξωτερικό που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία. Θα χτίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια τις συμμαχίες μας. Θα εξοπλίζουμε τις ΕΔ μας αλλά θα έχουμε και ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία. Δεν ανατίναξα εγώ τις γέφυρες με την Τουρκία. Είμαι πάντα ανοιχτός να συναντήσω τον Ερντογάν. Εκείνος δεν θέλει. Αλλά τα έχω ξανακούσει αυτά. Και τελικά συναντηθήκαμε και θα συναντηθούμε και πάλι. Υπάρχει στην Πράγα η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας που η Τουρκία μπορεί να παραβρεθεί. Όμως να γνωρίζει η Τουρκία ότι αν βρεθεί εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία», τόνισε χαρακτηριστικά στέλνοντας παράλληλα πολλαπλά μηνύματα στη γειτονική χώρα.

Στις Βρυξέλλες

Τρίτος σταθμός του Πρωθυπουργού είναι οι Βρυξέλλες στις 20-21 Οκτωβρίου όπου είναι προγραμματισμένη η σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην προκειμένη περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ των άλλων θεμάτων θα θέσει επί τάπητος την τουρκική προκλητικότητα και δεν αποκλείεται να τεθεί στο τραπέζι και το ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ με παρέμβαση της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ζήτησε την άμεση αντίδραση με σκληρές κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, που εσχάτως έχει εντείνει την αναθεωρητική πολιτική της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

The post Οι επαφές Μητσοτάκη στον ΟΗΕ και η διπλωματική κινητικότητα με επίκεντρο την Τουρκία appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα