Πρωτοχρονιά «χαλλαρά» με τους «στενούς» μας ανθρώπους – Γράφει η Αγγελική Κώττη

Ποιες ήταν οι λέξεις της χρονιάς για το 2022; Πολλές και διάφορες, είπαν στο εξωτερικό. Ξεκινώντας από την “Αποκάλυψη” και φτάνοντας στην “τοματόσουπα”, και τι δεν ακούστηκε. Οπου «αποκάλυψη» ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο κίνδυνος ενός πυρηνικού Αρμαγεδδώνα. Οπου «τοματόσουπα» η έτοιμη σούπα από κονσέρβα που έριξαν οι και καλά μαχητές υπέρ του περιβάλλοντος σε πίνακα του Βαν Γκογκ, στο Λονδίνο.

Αν μάλιστα η τοματόσουπα ήταν σε κονσέρβα Campbell ζωγραφισμένη από τον Αντι Γουόρχολ,  ίσως κάτι να

έλεγε η κίνηση. Ανέμπνευστοι όμως, μέχρι τέλους.

Στο ενδιάμεσο, το London bridge, ο κωδικός για τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν θα πέθαινε. Και άλλοι πολλοί.

Στην Ελλάδα, ξέρετε. Το «Κορωπί» έφαγε στη στροφή το «καλάθι της νοικοκυράς» και όποια άλλη έκφραση χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από το κοινό.

Η Οξφόρδη, όμως, έχει διαφωνία. Goblin mode, σου λέει, είναι η έκφραση της χρονιάς, τουτέστιν στην εντελώς τρέχουσα γλώσσα, «χαλλαρά» (αχ Θεσσαλονίκη, θεά).

Τι θέλουν να πουν οι ποιητές; Είναι μια έκφραση που ανθίζει στο λεξιλόγιο των νέων, που δεν θέλουν να τρέχουν για ένα κομμάτι ψωμί, ούτε να βάζουν πολλές σκοτούρες στο μυαλό τους για τη δουλειά. Απότοκος της πανδημίας η κατάσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλοί σκέφτηκαν τις προτεραιότητές τους.

Εμείς εδώ, στις επάλξεις της δουλειάς μας πάλι, ευχόμαστε καλή χρονιά. Με λιγότερες λάθος λέξεις, εκφράσεις, συντάξεις (εκ του «συντακτικό», όχι εκ του «σύνταξη».)

Είναι σημαντικό να κατηγορείσαι για βιαιοπραγία. Σημαίνει πως παρέβης τους κανόνες της κοινωνίας και άσκησες βία, κάτι που θα πρέπει να αποφεύγεται.

Εκτός, βεβαίως, αν ακούσεις ότι κατηγορείται με βιαιοπραγία. Τότε, ελεύθερα, τράβα αυτιά.

Μεγάλος ο Πελέ, μέγιστος. Αλλά δεν έκανε απεκρούσεις («Έκανε  μια απΈκρουση» άκουσα και μου ήρθε ο ουρανός σφοντύλι). Αυτό το έψιλον, είχα να το ακούσω από παιδί στις αλάνες. Στις αλάνες, είπα. Όχι στα τηλεοπτικά στούντιο.

“Προτίμησε τα φρέσκα κύτταρα τού…” Εκφραση για να μας πει ότι προτίμησε τον νεότερο. Δηλαδή τι άλλο να ακούσουμε πια; Παρακαλώ, οι ενασχολήσεις με τη βιολογία και την ιατρική, εκτός αθλητικών μικροφώνων, γιατί στο τέλος θα γίνει κανένας φόνος…

Τα τριτόκλιτα δεν περνάει μέρα που  να μη κακοπάθουν. «Στέλνεις την ακριβές τοποθεσία σου» πετάει ο ένας, «έχουν εκ των προτέρων γνώση των στοιχείων αλλά και της ακριβής θέσης των παράνομων μεταναστών». Πάμε ακόμη μια φορά. Ο/η ακριβής του/της ακριβούς, τον/την ακριβή. Με ν στο τέλος η αιτιατική, ακόμα καλύτερα.

Αλλά είστε ικανοί να μου αντιγράψετε και να επικολλήσετε (κόπι- πάστε, του 22 ήτανε, ή πριχου;) τις αηδίες περί του «ν» και πόσο… αερίζει τον εγκέφαλο και σε κάνει πιο έξυπνο. Τις βλακώδεις θεωρίες τις προσέχετε, καμιά γραμματική παρατήρηση, τίποτα.

Το βλέπω, δεν το βλέπω;

Αντε μέρες που είναι να μαζευτούμε «με τους στενούς μας ανθρώπους». Διότι, ως γνωστόν, υπάρχουν και φαρδείς άνθρωποι. Πόσα μελομακάρονα και κουραμπιέδες φάγατε και φαρδύνατε; Αφήστε τώρα κάτω τα σοκολατάκια, να γίνετε στενοί (το σ στο σοκολατάκι παχύ, ξέρετε εσείς, ακόμα η Ντόρα γελάει με τον εαυτό της).

Εμφανίζεται ο κυρ Γιάννης, μέσα στην επανάσταση, και πετάει σε πλέρια (και μαλλιαρή) δημοτικιά: τοποθετιέται.

«Να τη, πετιέται, να τη πετιέται» όχι η Ρωμιοσύνη, όπως θα έλεγε ο ποιητής, αλλά η βίτσα. Ελα να σοβαρευτούμε και να σταματήσουμε να κάνουμε κουρέλι τη γλώσσα!

Υπάρχει η δημοτική του Σολωμού (και του απλού  λαού, φυσικά) που την  έμαθε από την υπηρέτρια μάνα του. Υπάρχει η δημοτική των (αριστερών) Ρίτσου, Λειβαδίτη, Αναγνωστάκη, Βρεττάκου και άλλων. Υπάρχει και η δημοτικιά των επαναστατών. Μέσα στη δηθενιά- ψιλά γράμματα όμως.

Σώστε με από την παρανοϊκότητα των γιορτών λέει ο καλός κύριος. Λοιπόν, κύριέ μου, η παράνοια, που ταιριάζει εδώ, είναι ανάμεσα σε άλλα και το να νομίζουμε πως όλες οι λέξεις είναι για όλα.

Εν προκειμένω, «παρανοϊκότητα» είναι ψυχιατρικός όρος, με τον οποίο ονομάζουμε την καχυποψία κάποιων διαταραγμένων.

«Εδωσε κακή διατροφή στο παιδί του». Να δίνεις κακή ανατροφή, υπάρχει ως έννοια. Να δίνεις μικρή διατροφή, κι αυτό. Να δίνεις κακή διατροφή, θα επιμείνω πως δεν γίνεται.

Τα καλά νέα, τώρα. «Το βραβείο Μελίνα Μερκούρη απονείμει στην 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Σε τίτλο αυτό. Εάν είχαν βάλει θα απονείμει, θα ήταν όλα καλά. Θα και να απονείμει. Απονέμω τον τίτλο του παραδείγματος προς αποφυγήν.

Ζωντανό ρεπορτάζ από το Προεδρικό Μέγαρο. «Τώρα θα βγει ο βαρύτονος να πει χριστουγεννιάτικα τραγούδια» λέει ο ρεπόρτερ. Πριν προλάβω να αναρωτηθώ αν υπάρχουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια για βαρύτονους, διορθώνουν στο στούντιο: ο τενόρος.

Επιμένει ο ρεπόρτερ ο βαρύτονος, πάνε σε διαφημιστικό διάλειμμα, εν τέλει ξεκινά η μετάδοση: ο τενόρος, λέει ο ρεπόρτερ. Ο βαρύτονος, διορθώνουν τώρα από το στούντιο.

Αποφασίστε παιδιά, πριν γίνουν τα νεύρα μας κουρέλια.

Τενόρος βγήκε, τελικά. Αν είχατε απορία, δηλαδή, πού οδηγηθήκαμε με τόσο μπέρδεμα.

Καλύτερος τρόπος να κλείσω από όσα γράφει η δασκάλα μου και πολλών από εμάς στη δημοσιογραφία Σοφία Μαλτέζου, δεν υπάρχει.

«Και για να μας ξεμπροστιάσω, πέστε μου τι θα πεί Πολύρροιβδο κύμα ,που γράφει ο Παπαδιαμάντης. Εγώ δεν το ήξερα και άνοιξα λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας για να το μάθω. Πολύρροιβδος λοιπόν είναι αυτός που στροβιλίζεται ,περιστρέφεται γρήγορα ,με θόρυβο. ΄Αγριο κύμα που θα λέγαμε η τραμουντάνα»

Αυτά από άνθρωπο που δεν έχει τρικυμία εν κρανίω.

Οι υπόλοιποι, όπως μπορούμε.

Καλή χρονιά, δημιουργική πάνω απ’ όλα.

Όπως το εννοεί ο καθένας.

Αγγελική Κώττη

The post Πρωτοχρονιά «χαλλαρά» με τους «στενούς» μας ανθρώπους – Γράφει η Αγγελική Κώττη appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα