Τουρκία σε Ελλάδα, Ισραήλ και E.E.: Θα μας ζητάτε άδεια για δραστηριότητες στην Αν. Μεσόγειο

Διπλωματική νότα επέδωσε η Τουρκία προς την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου και απαιτεί να της ζητηθεί η άδεια για δραστηριότητες στην «υφαλοκρηπίδα της» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το ειδησιογραφικό πρακτορείο Anadolu η Τουρκία εξέφρασε τη Δευτέρα έντονες επιφυλάξεις για το ότι δεν θα ζητηθεί η γνώμη της για ένα έργο που υποστηρίζεται από την ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα έστειλε διπλωματικό σημείωμα στις ελληνικές

και ισραηλινές πρεσβείες, καθώς και στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέροντας ότι οποιαδήποτε περαιτέρω δράση δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς να ζητηθεί άδεια από την τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

#BREAKING Turkey sends Greece, Israel, EU diplomatic note demanding they seek its permission for activities involving its East Med continental shelf

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) March 15, 2021

Στις 8 Μαρτίου, το Ισραήλ, η Ελλάδα και Κύπρος υπέγραψαν ένα μνημόνιο συμφωνίας για τη διασύνδεση του αγωγού EuroAsia, η οποία συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα των τριών κρατών μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου.

Το διπλωματικό σημείωμα ανέφερε ότι το δίκτυο διέρχεται από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, ανέφεραν οι πηγές στο Anadolu.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: “Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εάν οι καλωδιακές δραστηριότητες απαιτούν μια προκαταρκτική ερευνητική μελέτη, θα πρέπει να ζητηθεί η άδεια της χώρας μας για τη διεξαγωγή αυτών στην υφαλοκρηπίδα μας. Εάν δεν απαιτείται προκαταρκτική εργασία, η χώρα μας πρέπει να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες τοποθέτησης καλωδίων και το εύρος τους σε εύλογο χρονικό διάστημα”.

The post Τουρκία σε Ελλάδα, Ισραήλ και E.E.: Θα μας ζητάτε άδεια για δραστηριότητες στην Αν. Μεσόγειο appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα