Ζελένσκι: Όσο πιο γρήγορα αποκαταστήσουμε τον έλεγχο των συνόρων μας, τόσο ισχυρότερη θα είναι η ασφάλειά σας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την προμήθεια του Κιέβου με ευρύ φάσμα οπλικών συστημάτων από τους ηγέτες που συμμετέχουν στην συνάντηση κορυφής των ηγετών των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, της Βαλτικής, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας στο πλαίσιο της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης στην Ρίγα.

«Σας ζητώ να ενισχύσετε την δυνατότητα προμήθειας αντιαεροπορικών συστημάτων στην χώρα μας και να βοηθήσετε στην επιτάχυνση της λήψης αντίστοιχων αποφάσεων από τους εταίρους μας», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βιντεοκλήσης προς την συνάντηση

κορυφής απευθυνόμενος προς τον Ρίσι Σούνακ, πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Πολλά εξαρτώνται από εσάς – πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Όσο πιο επιτυχείς είναι οι αμυντικές μας δυνάμεις, τόσο πιο γρήγορα θα αποτύχει η ρωσική επίθεση», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Σας ζητώ να αυξήσετε την δυνατότητα προμήθειας αντιαεροπορικών συστημάτων στην χώρα μας και να βοηθήσετε να επιταχυνθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις από τους εταίρους μας. Μία 100% αεροπορική ασπίδα για την Ουκρανία, η οποία θα είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα φρένα κατά της ρωσικής επίθεσης. Και αυτά τα συστήματα χρειάζονται τώρα», πρόσθεσε.

Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στο αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας, ο Ρίσι Σούνακ απάντησε ότι οι ηγέτες που συναντώνται στην Ρίγα θα συζητήσουν «ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε και να σας τροφοδοτήσουμε με ό,τι έχετε ανάγκη».

Αναφερόμενος προφανώς στην Γερμανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «είναι ανεξήγητο» για ποιον λόγο η Ουκρανία δεν τροφοδοτείται με τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard και ζήτησε από την Ολλανδία, οι δυνάμεις της οποίας χρησιμοποιούν τα τανκς αυτά, να μιλήσει με τους εταίρους της για την απόφαση αυτή.

«Για να είναι επιτυχέστερες οι αμυντικές μας επιχειρήσεις χρειαζόμαστε τεθωρακισμένα οχήματα, κυρίως τανκς», είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

Και ζήτησε από την Νορβηγία να τροφοδοτήσει τις ουκρανικές δυνάμεις με νορβηγικούς εκτοξευτές NASAMS και πυραύλους , από την Σουηδία σουηδικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Gripen, από την Λιθουανία NASAMS και πυραύλους Stinger, από την Λετονία συστήματα πυροβολικού, από την Εσθονία Howizers και πυρομαχικά, από την Δανία να στείλει περισσότερα Ceasar Howizers στην Ουκρανία, από την Φινλανδία πυρομαχικά.

«Οσο πιο γρήγορα αποκαταστήσουμε τον έλεγχο των συνόρων μας, τόσο ισχυρότερη θα είναι η ασφάλειά σας» , είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Τα παιδιά της Ουκρανίας ζητούν στα γράμματά τους στον Αγιο Νικόλαο αντιαεροπορικά συστήματα, όπλα, νίκη», αναφερόμενος στον ουκρανό Αγιο Βασίλη.

Αν και οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν υποστηρίξει το Κίεβο με χρηματοδότηση, στρατιωτική εκπαίδευση και αντιαεροπορικά συστήματα, η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσει την ρωσική επίθεση.

Οι ηγέτες της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και του Ηνωμένου Βασιλείου συναντώνται στην Ρίγα, στο πλαίσιο της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (Joint Expeditionary Force).

Η Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη απαρτίζεται από στρατιωτικές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης σε κρίσεις στην Αρκτική Περιοχή και την Βόρεια Ευρώπη.

Σήμερα στην Ρίγα, οι ηγέτες των χωρών της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης θα συζητήσουν τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις συνέπειες για την ασφάλεια των ζωνών της Βόρειας Ευρώπης με έμφαση στην συνεργασία μεταξύ των χωρών τους για την συνέχιση της χορήγησης βοήθειας στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την Μόσχα και στην λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της περιοχής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της λετονικής κυβέρνησης.

The post Ζελένσκι: Όσο πιο γρήγορα αποκαταστήσουμε τον έλεγχο των συνόρων μας, τόσο ισχυρότερη θα είναι η ασφάλειά σας appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα