22 Απριλίου: Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης

Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου. Είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος εορτασμός που υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και την αναγκαιότητα διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη μας.

Για πρώτη φορά εορτάστηκε το 1970 και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα που ενώνει ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα και πολιτισμούς στο κοινό τους ενδιαφέρον για το

περιβάλλον.

Φέτος, καθώς γιορτάζουμε την 53η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας Γης, καλούμαστε να αναλογιστούμε τον ρόλο μας στην προστασία του πλανήτη μας και να προωθήσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση σε όλο τον κόσμο.

Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας Γης

Το ξεκίνημα της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας Γης χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν ο γερουσιαστής Gaylord Nelson από το Wisconsin των Ηνωμένων Πολιτειών, ανησυχούσε όλο και περισσότερο για την επιδείνωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στη χώρα. Το 1969, μετά από μια πετρελαιοκηλίδα στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια, ο Nelson πρότεινε μια πανεθνική ημέρα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ακτιβισμού. Στις 22 Απριλίου 1970, εκατομμύρια Αμερικανοί συμμετείχαν στην πρώτη Ημέρα της Γης, πυροδοτώντας ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό κίνημα.

Σήμερα, γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ευαισθητοποιώντας σχετικά με τα πιεστικά περιβαλλοντικά θέματα και υποστηρίζοντας βιώσιμες λύσεις.

“Invest in Our Planet” είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας ημέρας της Μητέρας Γης

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης υιοθετεί ένα συγκεκριμένο θέμα για να επιστήσει την προσοχή σε ζωτικά περιβαλλοντικά ζητήματα. Τα θέματα του παρελθόντος περιελάμβαναν την κλιματική αλλαγή, την αποψίλωση των δασών, την ρύπανση από τα πλαστικά και την απώλεια της βιοποικιλότητας. Το θέμα για φέτος είναι: “Invest in Our Planet” , «Επενδύστε στον πλανήτη μας» και επικεντρώνεται στη συμμετοχή κυβερνήσεων, θεσμών, επιχειρήσεων και περισσότερων από 1 δισεκατομμυρίου πολιτών που συμμετέχουν ετησίως στην Ημέρα της Γης να παίξουν ενεργό ρόλο στην προστασία του πλανήτη με την ευθύνη που αναλογεί στον καθένα γιατί τελικά όλοι λογοδοτούν.

Πώς μπορείς να συμμετάσχεις στον εορτασμό  της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας Γης

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να συμμετάσχεις στην Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης, όπως να παρευρεθείς σε τοπικές εκδηλώσεις καθαρισμού δασών ή παραλιών, δραστηριότητες δενδροφύτευσης ή περιβαλλοντικά εργαστήρια. Εναλλακτικά, μπορείς να προβείς σε δωρεές σε έγκριτες περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικές πρωτοβουλίες που εργάζονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Έπειτα, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες πλατφόρμες μπορείς να ευαισθητοποιήσεις σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα και να ενθαρρύνεις τους φίλους και την οικογένειά σου να αναλάβουν δράση. Αν έχεις παιδιά, η συγκεκριμένη μέρα είναι μια άριστη αφορμή να αφιερώσετε χρόνο οικογενειακώς στην προστασία του περιβάλλοντος, συμμετέχοντας σε δράσεις, παρακολουθώντας ταινίες ή ντοκιμαντέρ που θίγουν το φλέγον αυτό ζήτημα και συζητώντας για τις λύσεις. Τέλος, μπορείς να ξεκινήσεις μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα εξοικονομώντας ενέργεια και υιοθετώντας βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινότητά σου, όπως την ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων και των συσκευών που δεν χρειάζεσαι πια.

Πώς η ανακύκλωση παλιών συσκευών ωφελεί τον πλανήτη και εσένα ατομικά;

Η ανακύκλωση παλαιών συσκευών έχει πολλαπλά οφέλη για τον καθέναν ατομικά, για την κοινωνία και για τον πλανήτη.

Καταρχάς, συμβάλλει στη διατήρηση των φυσικών πόρων και στη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές. Πολλές συσκευές περιέχουν υλικά όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο και ο χαλκός που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, μειώνοντας την ανάγκη για νέα υλικά και τη σχετική κατανάλωση ενέργειας που θα απαιτούνταν για την εξόρυξη και επεξεργασία τους.

Με την ανακύκλωση συσκευών δημιουργείται ένας νέος κλάδος εργασίας άρα και νέες θέσεις εργασίας που παρέχουν μια πηγή εισοδήματος για όσους εμπλέκονται στη διαδικασία. Επιπλέον, η ανακύκλωση μειώνει την ποσότητα των απορριμμάτων στους χώρους υγειονομικής ταφής.

Ανακυκλώνοντας τις παλιές συσκευές εξοικονομείται ενέργεια μειώνοντας την ανάγκη για νέα προϊόντα που θα κατασκευαστούν από το μηδέν. Η κατασκευή νέων συσκευών απαιτεί ενέργεια για την εξόρυξη και τη διύλιση πρώτων υλών, τη μεταφορά υλικών και τη συναρμολόγηση του τελικού προϊόντος. Με την ανακύκλωση, η ενέργεια που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτές τις διαδικασίες μπορεί να εξοικονομηθεί.

Ο Κωτσόβολος συμμετέχει δυναμικά στα εθνικά προγράμματα ανακύκλωσης συσκευών

Ο Κωτσόβολος υπήρξε ανέκαθεν αρωγός στα εθνικά προγράμματα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των νοικοκυριών. Από το παλαιότερο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» μέχρι το πιο πρόσφατο «Ανακυκλώνω…αλλάζω συσκευή» ο Κωτσόβολος δηλώνει σταθερά το «παρών», διευκολύνοντας την πολιτεία να πετύχει το στόχο της για ένα βιώσιμο μέλλον αλλά και τα νοικοκυριά να ανανεώσουν τις συσκευές τους βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους και ενισχύοντας τον οικονομικό τους προϋπολογισμό.

Ο Κωτσόβολος στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια για ένα «βιώσιμο αύριο» μέσω του εταιρικού προγράμματος ανακύκλωσης παλιών συσκευών

Ο Κωτσόβολος νοιάζεται για το περιβάλλον και συνεισφέρει από την πλευρά του στην προσπάθεια για ένα βιώσιμο αύριο διαθέτοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης παλιών συσκευών.

Αν λοιπόν θέλεις να ανακυκλώσεις μια παλιά μικρή συσκευή μπορείς να επισκεφτείς ένα από τα καταστήματα Κωτσόβολος και να αφήσεις τις συσκευές σου σε ένα από τα ειδικά σημεία συλλογής. Εκτός από μικρές συσκευές έχεις τη δυνατότητα να ανακυκλώσεις λαμπτήρες, μπαταρίες, και cartridges μελανιών.

Αν χρειάζεται να ανακυκλώσεις μια μεγαλύτερη συσκευή,  μπορείς μέσω του site ή του τηλεφωνικού κέντρου να κανονίσεις την παράδοσή της, εντελώς δωρεάν, σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκεσαι. Αν μάλιστα παραδώσεις για ανακύκλωση κλιματιστικό ή λευκή συσκευή ανταμείβεσαι με δωροεπιταγή για αγορά νέου προϊόντος.

Εμπνεύσου από την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης και κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για τον πλανήτη. Κάθε προσπάθεια μετράει και μπορεί να οδηγήσει σε θετική αλλαγή. Μην ξεχνάς ότι εμείς είμαστε η γενιά που έχει την ευθύνη να διατηρήσει και να προστατέψει τον πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές.

The post 22 Απριλίου: Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα