30 Απριλίου: Διεθνής Ημέρα Τζαζ

Η Διεθνής Ημέρα Τζαζ (International Jazz Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Απριλίου μετά από μια πρωτοβουλία της UNESCO το 2011. Eίναι μια παγκόσμια γιορτή της τζαζ, μιας μοναδικής και ιδιαίτερης μορφής μουσικής που κατάφερε να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια και να εξαπλωθεί σε όλη την υφήλιο.

Η Διεθνής Ημέρα Τζαζ έχει στόχο να αναγνωρίσει την επιρροή

της τζαζ  μουσικής, ως δύναμης για την ειρήνη, τον διάλογο και την ενότητα μεταξύ των ανθρώπων.

Η απαρχή

Η τζαζ εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα, ένα χωνευτήρι αφρικανικών, ευρωπαϊκών και λατινοαμερικανικών πολιτισμών. Με τις ρίζες της στο μπλουζ και το ράγκταϊμ, η τζαζ εξελίχθηκε μέσα από τη συγχώνευση διαφόρων μουσικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των αφρικανικών ρυθμών, των εμβατηρίων με χάλκινα πνευστά και του αυτοσχεδιασμού. Αυτό το ζωντανό και ποικιλόμορφο κράμα μελωδικών δεδομένων εξαπλώθηκε αστραπιαία στις Ηνωμένες Πολιτείες και σύντομα σε όλο τον κόσμο.

Οι δεκαετίες του 1920 και του 1930 σηματοδοτήθηκαν από την Αναγέννηση του Χάρλεμ, μιας περιόδου καλλιτεχνικής και πολιτιστικής άνθησης στη Νέα Υόρκη. Η τζαζ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο κίνημα, με θρυλικούς μουσικούς όπως τον Duke Ellington, τον Louis Armstrong και τη Billie Holiday να σπάζουν τα φυλετικά εμπόδια και να μεταμορφώνουν μια για πάντα το αμερικανικό μουσικό τοπίο.

Η τζαζ σπάει τα σύνορα των ΗΠΑ

Καθώς η τζαζ ταξίδευε σε όλο τον κόσμο, αγκαλιάστηκε από διάφορους πολιτισμούς και προσαρμόστηκε στην κουλτούρα τους, δημιουργώντας μοναδικά υποείδη που ποικίλαν ανάλογα με την περιοχή. Από την αφρο-κουβανέζικη τζαζ στη Λατινική Αμερική έως την τζαζ των τσιγγάνων της Ευρώπης (Jazz-manouche ή gypsy-jazz), κάθε είδος αποδεικνύει την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα της τζαζ, δικαιώνοντας τη θέση της ως παγκόσμια μορφής τέχνης.

Η τζαζ ως φορέας της κοινωνικής αλλαγής

Σε όλη την ιστορία της, η τζαζ υπήρξε καταλύτης για την κοινωνική αλλαγή, προωθώντας την ισότητα και ενισχύοντας τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Οι μουσικοί της τζαζ έχουν χρησιμοποιήσει συχνά την τέχνη τους ως μέσο πολιτικής έκφρασης, θίγοντας ζητήματα όπως οι φυλετικές διακρίσεις, ο κοινωνικός διαχωρισμός και τα πολιτικά δικαιώματα. Το “Alabama” του John Coltrane, το “Fables of Faubus” του Charles Mingus και το “Mississippi Goddam” της Nina Simone είναι μερικά μόνο παραδείγματα του πώς η τζαζ έχει χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για κοινωνικό σχολιασμό και ακτιβισμό.

Πώς γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Τζαζ ανά τον κόσμο

Κάθε χρόνο, η Διεθνής Ημέρα Τζαζ γιορτάζεται με συναυλίες αλλά και αφιερώματα σε όλο τον κόσμο, στα οποία συμμετέχουν μουσικοί και λάτρεις της από διαφορετικά κοινωνικά, πολιτιστικά και μουσικά υπόβαθρα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις της ημέρας κορυφώνονται με την Παγκόσμια Συναυλία All-Star της Διεθνούς Ημέρας Τζαζ, στην οποία συμμετέχουν διάσημοι καλλιτέχνες από διάφορες χώρες.

H φετινή All Star συναυλία περιλαμβάνει ζωντανά κονσέρτα από το Πεκίνο, τη Βηρυτό, την Καζαμπλάνκα, το Γιοχάνεσμπουργκ, τη Μαροντέρα, το Παρίσι, το Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Βιέννη, τη Χονολουλού, τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και την Ουάσιγκτον.

Απόλαυσε τη τζαζ με συσκευές Premium ήχου

Αν είσαι φίλος της τζαζ σίγουρα θα θέλεις να απολαμβάνεις στο έπακρο το υπέροχο ηχόχρωμά της και την ιδιαίτερη χροιά των ερμηνευτών της. Για αυτό εξοπλίσου με τις κατάλληλες συσκευές premium ήχου ώστε να απογειώσεις την ακουστική σου εμπειρία στο έπακρο.

Αν θέλεις με μία και μόνο συσκευή να απολαμβάνεις κρυστάλλινο ήχο στον χώρο σου, το micro hifi της  Technics,  Ottava f SC-C70MK2  μπορεί να σου προσφέρει ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Μέσω της compact αυτής συσκευής μπορείς να ακούσεις μουσική από CD, τους αγαπημένους σου ραδιοφωνικούς σταθμούς, το USB, ή σύνδεσέ το μέσω Bluetooth, ενώ απολαμβάνεις την άνεση που σου προσφέρει το Chromecast. Όλα αυτά σε κομψό και διαχρονικό design που ταιριάζει σε κάθε χώρο.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι επιλογές των Bluetooth ηχείων για να μπορείς να ακούς την αγαπημένη σου μουσική όπου και αν βρίσκεσαι. Η  Sonos διαθέτει καταπληκτική ποικιλία premium Bluetooth ηχείων όπως το Sonos Roam σε μαύρο και λευκό, με τέλεια απόδοση σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο και δυνατότητα φωνητικού ελέγχου μέσω Amazon Alexa και Google Assistant. Αν θέλεις να φτάσεις την ακουστική σου εμπειρία στο απόγειό της η Bang & Olufsen προτείνει το Bluetooth ηχείο Bang & Olufsen BeoSound 2.  Με ευέλικτη λειτουργικότητα και ήχο που γεμίζει ολόκληρο τον χώρο ακόμα κι όταν το τοποθετείς σε μία γωνία, το Beosound 2 είναι ένα ισχυρό ασύρματο ηχείο, με εκπληκτικό design και υψηλή αισθητική, κατασκευασμένο με λεπτομέρεια από συμπαγές αλουμίνιο και σχεδιασμένο για την απόλυτη 360o εμπειρία ήχου. Παράλληλα είναι τόσο καλαίσθητο που θυμίζει περισσότερο έργο μοντέρνας τέχνης παρά ηλεκτρονική συσκευή.

Αν θέλεις η αγαπημένη σου τζαζ να σε συντροφεύει παντού, όπως στο τρέξιμο ή στη δουλειά, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από ένα ζευγάρι ακουστικά earbubs, όπως τα JBL Vibe Beam Touch με άνετη σχεδίαση και 32 ολόκληρες ώρες διάρκεια μπαταρίας. Μια πολύ αξιόλογη επιλογή αποτελούν τα Huawei Freebuds 5i σε λευκό, μαύρο και γαλάζιο του πάγου που σου προσφέρουν μια καθηλωτική ακουστική εμπειρία, με κρυστάλλινο ήχο και τεχνολογία απαλοιφής θορύβου με τεχνητή νοημοσύνη, για να βυθίζεσαι στη τζαζ σου! Τέλος, η απόλυτη επιλογή για να ακούς χωρίς να σε ενοχλούν οι περιβάλλοντες ήχοι και να απολαμβάνεις τις λεπτομέρειες των ενορχηστρώσεων της τζαζ, είναι τα SONY WH-1000XM5.

Σε μια εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει τόσες πολλές προκλήσεις, η Διεθνής Ημέρα Τζαζ είναι μια υπενθύμιση του ρόλου που μπορεί να παίξει η μουσική στο να φέρει κοντά τους ανθρώπους.

Καθώς κοιτάζουμε προς το μέλλον, είναι σαφές ότι η τζαζ θα συνεχίσει να είναι μια σημαντική μουσική δύναμη και η Διεθνής Ημέρα Τζαζ θα συνεχίσει να είναι μια ζωτική γιορτή αυτής της αξιοσημείωτης μορφής τέχνης που ξεκίνησε από την Αμερική και κατέκτησε το κόσμο!

The post 30 Απριλίου: Διεθνής Ημέρα Τζαζ appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα