Starlink: το δορυφορικό internet που αλλάζει τα δεδομένα στην επικοινωνία

Το δορυφορικό Internet είναι μια σύγχρονη, πρωτοποριακή λύση για να παραμένεις συνδεδεμένος όπου και αν βρίσκεσαι, σε θάλασσα ή ξηρά, με υψηλές ταχύτητες. Είναι ένα από τα στοιχεία που κυριαρχούσε κάποτε σε ταινίες και σειρές επιστημονικής φαντασίας, μια τεχνολογία του μέλλοντος- κάποτε- που πλέον μπορείς να απολαύσεις στο παρόν και να αλλάξεις σημαντικά τη ζωή σου, είτε είσαι ιδιώτης και θέλεις την καλύτερη δυνατή ποιότητα σύνδεσης για το σπίτι σου, είτε ανήκεις στην κατηγορία των ψηφιακών νομάδων και ταξιδεύεις συνεχώς, είτε μετακινείσαι

με το αυτοκίνητό σου από άκρη σε άκρη κάθε ηπείρου, είτε έχεις επιχείρηση και θέλεις σταθερή επικοινωνία με τους συνεργάτες σου, είτε βρίσκεσαι εν πλω με το σκάφος σου για δουλειά ή διακοπές. Αν αναζητάς μια τέτοια, αξιόπιστη λύση, τότε δεν χρειάζεται να κοιτάξεις πουθενά αλλού, πέρα από το Starlink και αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά εμπράκτως το ότι είμαστε πάντοτε δίπλα σου, μπορείς να το προμηθευτείς από το δίκτυο καταστημάτων της Κωτσόβολος. Καλό θα είναι να γνωρίζεις και περί τίνος πρόκειται, για τον λόγο αυτό θα κάνουμε μια μικρή εισαγωγή στη συνέχεια.

Γνώρισε το Starlink

Το Starlink είναι ένα δορυφορικό σύστημα για την παροχή παγκόσμιας διαδικτυακής κάλυψης. Αυτό το σύστημα είναι ιδανικό όχι μόνο για αστικές, αλλά για αγροτικές και γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές όπου η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι αναξιόπιστη ή ανύπαρκτη.

Είναι η πρωτοβουλία της SpaceX του Elon Musk να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο ευρυζωνικό δίκτυο. Το Starlink χρησιμοποιεί έναν σχηματισμό από δορυφόρους που κινούνται σε χαμηλή τροχιά πάνω από την επιφάνεια της Γης για την παροχή υπηρεσιών σύνδεσης στο Internet σε υψηλές ταχύτητες.

Πώς δουλεύει το Starlink;

Η Starlink βασίζεται σε δορυφορική τεχνολογία υπηρεσιών Διαδικτύου που υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Αντί να χρησιμοποιεί καλωδιακή τεχνολογία, όπως οπτικές ίνες για τη μετάδοση δεδομένων Διαδικτύου, ένα δορυφορικό σύστημα χρησιμοποιεί ραδιοσήματα μέσω του κενού του διαστήματος. Επίγειοι σταθμοί εκπέμπουν σήματα σε δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, οι οποίοι με τη σειρά τους αναμεταδίδουν τα δεδομένα στους χρήστες του Starlink σε όλον τον πλανήτη μας. Κάθε δορυφόρος του σχηματισμού που έχει δημιουργήσει η SpaceX για το Starlink ζυγίζει περίπου 280 κιλά και έχει επίπεδο σώμα.

Ο στόχος του Starlink είναι να δημιουργήσει ένα υψηλής απόκρισης δίκτυο στο διάστημα που διευκολύνει τις υπολογιστικές διαδικασίες αιχμής στη Γη. Η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου στο διάστημα, όπως αυτό του Starlink δεν είναι εύκολη υπόθεση, κυρίως λόγω της απαίτησης να υπάρχει πολύ μικρή καθυστέρηση στην ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων, το λεγόμενο latency. Για να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, η SpaceX έχει θέσει σε τροχιά γύρω από τη Γη χιλιάδες, μικροσκοπικούς θα τους χαρακτηρίζαμε, δορυφόρους, που λόγω της σχετικά μικρής απόστασης από τον πλανήτη, κάνουν δυνατή την ευρύτερη κάλυψη και παροχή υπηρεσιών, με χαμηλό latency.

Η διαφοροποίηση του Starlink σε σχέση με τον ανταγωνισμό

Το Starlink διαφοροποιείται σε σημαντικούς τομείς σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Για να μπορέσει η SpaceX να φτάσει σε σημείο να παρέχει τόσο υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, οι μηχανικοί της έχουν αφιερώσει πολλά χρόνια σε έρευνα, ανάπτυξη και δοκιμές. Η φιλοσοφία στην οποία έχει βασιστεί το Starlink είναι η εξής:

Αντί να χρησιμοποιούνται λίγοι και πολύ μεγάλοι δορυφόροι, το Starlink χρησιμοποιεί χιλιάδες πιο μικρούς δορυφόρους για την καλύτερη και μεγαλύτερη κάλυψη.Το Starlink υλοποιείται με βάση ένα σμήνος δορυφόρων που κινούνται σε μικρή απόσταση, περίπου 480 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Με τον τρόπο αυτό αυξάνονται οι ταχύτητες σύνδεσης και μειώνεται το επίπεδο του latency.Οι νεότερης τεχνολογίας δορυφόροι του Starlink επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω laser για τη μετάδοση σημάτων και έτσι μειώνεται η εξάρτησή τους από πολλαπλούς επίγειους σταθμούς. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν παρουσιαστεί σοβαρή βλάβη σε έναν επίγειο σταθμό, η υπηρεσία θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, μιας και τα δεδομένα που λαμβάνεις είναι δυνατό να προέρχονται από έναν άλλο δορυφόρο.H SpaceX έχει τις υποδομές για να πραγματοποιεί τις δικές της εκτοξεύσεις δορυφόρων. Οπότε, έχει τη δυνατότητα να το πραγματοποιεί πιο συχνά, να επεκτείνει και να ανανεώνει τον στόλο της πιο εύκολα και επιπλέον, με μικρότερο κόστος σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Όλα τα παραπάνω σου προσφέρουν γρήγορο και αξιόπιστο Internet, με ταχύτητες που φτάνουν τα 300mbps, ακόμα και αν βρίσκεσαι σε απομακρυσμένες περιοχές.

The post Starlink: το δορυφορικό internet που αλλάζει τα δεδομένα στην επικοινωνία appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Starlink,