Χορταστικές σαλάτες

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Στο σπίτι ή στο γραφείο, μεσημέρι και βράδυ, ζεστή ή κρύα η σαλάτα είναι πάντα η πρώτη επιλογή για ένα γεύμα που σε χορταίνει ευχάριστα αφήνοντάς σε με ελαφρύ στομάχι.

Ταϋλανδέζικη κοτοσαλάτα

Μια χορταστική και δροσιστική κοτοσαλάτα με asian twist για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα γευστικά μονοπάτια μας…

Υλικά για 4 άτομα:2 φιλέτα κοτόπουλου ψημένα ή βρασμένα και κομμένα σε λοξές
φέτες (μπορούμε να χρησιμοοποιήσουμε και 200 γρ. left overs από κοτόσουπα ή κοτόπουλο φούρνου χωρίς την πέτσα)1/2 κινέζικο λάχανο λεπτοκομμένο1 πιπεριά κόκκινη ή 1 μάνγκο σε λεπτές λωρίδες ή φετούλες1 ματσάκι φύλλα κόλιανδρου ή δυόσμου αν προτιμάς, λεπτοκομμένα2 κρεμμυδάκια φρέσκα με το τρυφερό πράσινο μέρος ψιλοκομμένα1 κουτ. σούπας σουσάμι2 κουτ. σούπας κάσιους χοντροκοπανισμένα

Για το ντρέσινγκΧυμό και ξύσμα από 2 λάιμ4 κουτ. σούπας sesame oil1 πρέζα ζάχαρη1 κουτ. σούπας fish sauce1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη

ΕκτέλεσηΕτοιμάζουμε το ντρέσινγ αναμειγνύοντας όλα τα υλικά μαζί, χτυπώντας τα μέσα σε ένα βάζο με καπάκι.Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά το σουσάμι και τα κάσιους μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.Κόβουμε τα λαχανικά όπως περιγράφεται στα υλικά και τα αναμειγνύουμε σε μεγάλο πιάτο ή σαλατιέρα.Προσθέτουμε το κοτόπουλο και περιχύνουμε με τη σος κάνουμε ένα πρόχειρο ανακάτεμα, πασπαλίζουμε το σουσάμι και τα κάσιους και σερβίρουμε αμέσως.

Σαλάτα με ψητά λαχανικά

Μια ζεστή σαλάτα που θα σερβίρουμε μεσημέρι και βράδυ. Παρέα με 2 βραστά αυγά, ψωμί ή λίγη φέτα η κάθε μερίδα μετατρέπεται σε πλήρες γεύμα.

Υλικά για 4 άτομα:1 μικρό κουνουπιδάκι σε μπουκετάκια1 κεφαλάκι μπρόκολο σε μπουκετάκια1 πιπεριά Φλωρίνης σε μεγάλα καρέ1 φινόκιο σε χοντρές φέτες1 κρεμμύδι σε χοντρές φέτες2 καρότα σε χοντρές ροδέλες4 κρεμμυδάκια φρέσκα σε χοντρά κομμάτια

Για το ντρέσινγκ1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο1 λεμόνι χυμός και ξύσμα1 κουτ. σούπας μουστάρδα1/2 κουτ. γλυκού θυμάριαλάτι, πιπέρι

ΕκτέλεσηΠλένουμε, στραγγίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας όπως περιγράφεται στα υλικά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με χαρτί ψησίματος και απλώνουμε πάνω του όλα τα κομμένα λαχανικά. Αλατίζουμε και ραντίζουμε με σταγόνες από ελαιόλαδο.Ψηνουμε τα λαχανικά μας στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα οι άκρες τους.Ετοιμάζουμε το ντρέσινγ αναμιγνύοντας όλα τα υλικά μέσα σε ένα βάζο που κλείνουμε με το καπάκι και χτυπάμε δυνατά.Όταν βγάλουμε τα ψημένα λαχανικά από τον φούρνο τα μεταφέρουμε σε σαλατιέρα. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Σαλάτα με κινόα ρεβίθια κουνουπίδι και ρόδι

Μια 100% χορτοφαγική και δροσερή σαλάτα που τα έχει όλα, συνδυάζοντας στην ίδια μπουκιά ενδιαφέρουσες γεύσεις και υφές.

Υλικά για 3-4 άτομα:1 φλιτζάνι κινόα1 1/2 φλιτζάνι ρεβίθια βρασμένα (έτοιμα ή σπιτικά)200 γρ. κουνουπίδι ωμό σε κομμάτια1 καρότο καθαρισμένο σε χοντρά κομμάτια2 κουτ. σούπας αμύγδαλα (λευκά ή με τη φλούδα) ή καρύδια χοντροκοπανισμένα1 ματσάκι δυόσμο (τα φυλλαράκια)1/2 ρόδι ξεσπυρισμένο

Για το ντρέσινγκ1 λεμόνι χυμός και ξύσμα2 κουτ. σούπας ταχίνι1 πρέζα κύμινο1/2 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδοαλάτι, πιπέρι

ΕκτέλεσηΒράζουμε την κινόα σε αλατισμένο νερό για 15-20 λεπτά και τη στραγγίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει στο σουρωτήρι.Ξεπλένουμε το κουνουπίδι, το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε στον πολυκόφτη. Το αδειάζουμε σε σαλατιέρα και τρίβουμε το καρότο.Καβουρντίζουμε ελαφρά τα αμύγδαλα ή τα καρύδια σε αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και τα κόβουμε με το μαχαίρι πάνω σε επιφάνεια κοπής.Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ στον πολυκόφτη: Ρίχνουμε το ταχίνι μαζί με το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κύμινο και λίγο νερό και χτυπάμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε λίγο ακόμη.Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε σαλατιέρα, περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το ρόδι, τον δυόσμο και σερβίρουμε αμέσως.

The post Χορταστικές σαλάτες appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χορταστικές,chortastikes