Εναλλακτικό πασχαλινό τραπέζι

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Ένα διαφορετικό μενού, νόστιμο και πλούσιο, κατάλληλο για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή και αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.

Σαλάτα με ρόκα, αβοκάντο, ντοματίνια και σουσάμι

Για απλή αλλά δροσερή σαλάτα που ταιριάζει με τα πάντα.

Υλικά για 4 άτομα1 σακουλάκι ρόκα2 αβοκάντο καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες150 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση1/2 κρεμμύδι σε φετούλες2-3 ραπανάκια σε λεπτές φέτες1 κουτ. σούπας σουσάμι λευκό1 κουτ. σούπας μαύρο σουσάμιελαιόλαδοχυμό
και ξύσμα από λεμόνιαλάτιΕκτέλεσηΑπλώνουμε την ρόκα σε πλατιά πιατέλα και μοιράζουμε ομοιόμορφα πάνω του τις φέτες του αβοκάντο, του κρεμμυδιού, τα ραπανάκια και τα ντοματίνια.Αλατίζουμε ελαφρά, ραντίζουμε με χυμό και ξύσμα λεμονιού, με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε τη σαλάτα με τα δυο σουσάμια.Σερβίρουμε αμέσως.

 

Μανιτάρια με λαχανικά στο τηγάνι

Μια πλούσια τηγανιά κι αρωματική με όλων των ειδών τα μανιτάρια και τα λαχανικά. Μπορείτε να τη συνοδεύσετε με λευκό ρύζι ή με καλό ζυμωτό ψωμί.

Υλικά για 4 άτομα1 κιλό μανιτάρια διάφορα (πλευρώτους, λευκά, πορτομπέλο)50 γρ. ελαιόλαδο1 κρεμμύδι σε φετούλες2 σκελίδες σκόρδο1 πιπεριά Φλωρίνης σε λωρίδες1 φινόκιο μικρό σε φετούλες λεπτές1 κρασοπότηρο κρασί λευκό1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένοαλάτι, πιπέριΕκτέλεσηΣκουπίζουμε τα μανιτάρια με βρεγμένο χαρτί κουζίνας και τα κόβουμε σε όμοιου μεγέθους φέτες, όσο γίνεται.Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι να ζεσταθεί πολύ καλά και ρίχνουμε μέσα τα μισά μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά να βγάλουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν.Τα βγάζουμε τότε στην άκρη και κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα μανιτάρια. Όταν στεγνώσουν κι αυτά, τα βγάζουμε επίσης στην άκρη.Ρίχνουμε στο τηγάνι το σκόρδο, το κρεμμύδι, την κόκκινη πιπεριά, το φινόκιο και το ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν κι αυτά τα αρώματά τους.Επιστρέφουμε τότε όλα τα σοταρισμένα μανιτάρια και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε όλα τα λαχανικά μαζί. Σβήνουμε με το κρασί και πασπαλίζουμε με το κορν φλάουρ. Κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα κι ολόκληρώνουμε το μαγείρεμα μέχρι να μείνει μόνο με λίγη σάλτσα.Πασπαλίζουμε το φαγητό με τον μαϊντανό και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.

Τάρτα με αρακά και βότανα

Αν δεν ακολουθείτε αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο τυρί κρέμα από αγελαδινό γάλα.

Υλικά για μια ταρτιέρα 26 εκ.

Για τη ζύμη

220 γρ. αλεύρι1 κουτ. γλυκού μπέικιν1/2 κουτ. γλυκού αλάτι75 γρ. ελαιολάδο75 γρ. νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

2 φλιτζάνια αρακά ζεματισμένο3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού, άνηθου, δυόσμου300 γρ. τυρί κρέμα vegan1 κουτ. σούπας διατροφική μαγιάΑλάτι, πιπέριΕκτέλεσηΚοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιολάδο και ξεκινάμε να τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας σε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε να γίνει ομοιογενής η ζύμη μας. Την κάνουμε μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Ύστερα με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγουμε πάνω σε χαρτί ψησίματος σε χοντρό φύλλο και στρώνουμε σε ταρτιέρα καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά της. Την αφήνουμε στην κατάψυξη.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν και τα ανακατεύουμε με τον ζεματισμένο αρακά. Τα αφήνουμε στην άκρη.Ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με τη διατροφική μαγιά, ανάλογο αλατοπίπερο και τα φρέσκα μυρωδικά. Τέλος ανακατεύουμε μέσα τα σοταρισμένα κρεμμύδια με τον αρακά και το λάδι τους.Απλώνουμε το μείγμα πάνω από τη ζύμη της τάρτας και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη κι η επιφάνειά της.

Πίτα του βοσκού για χορτοφάγους

Ο κιμάς σόγιας μαγειρεύεται με όλων των ειδών τα αρωματικά και τα λαχανικά έτσι ώστε η πίτα να μην έχει να ζηλέψει τίποτα από την παραδοσιακή με το κρέας.

Υλικά για ένα πυρίμαχο σκεύος μέτριου μεγέθους1 κιλό πατάτες1/2 – 1 φλιτζάνι γάλα σόγιας75 γρ. μαργαρίνη ή ελαιόλαδοαλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένοΓια τον κιμά σόγιας1 ½ φλιτζάνι κιμά σόγιας3 φλιτζάνια νερό50 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο1 μεγάλο κρεμμύδι ξυσμένο1 σκελίδα σκόρδο ξυσμένο1καρότο ξυσμένο1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο1 φλιτζάνι αρακά κατεψυγμένο1 φλιτζάνι καλαμπόκι2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας3-4 ντοματάκια κονσέρβας1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί λευκό ή κονιάκ1 κουτ. σούπας μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλομαϊντανό ψιλοκομμένοαλάτι, πιπέριΕκτέλεσηΒράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους μέσα σε αλατισμένο νερό μέχρι να τσιμπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι.Τις στραγγίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με την πρέσα του πουρέ. Ανακατεύουμε μέσα τη μαργαρίνη ή το ελαιόλαδο, όσο ζεστό γάλα σόγιας χρειάζεται μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή και ανάλογο αλατοπίπερο.Βάζουμε τη σόγια σε μπολ και περιχύνουμε με καυτό νερό από βραστήρα. Αφήνουμε να φουσκώσει για 15 λεπτά και στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Πιέζουμε λίγο να φύγει το νερό.Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο, το σέλερι και συνεχίζουμε να σοτάρουμε λίγο ακόμη, ανακατεύοντας να βγάλουν τα αρώματά τους και να μαλακώσουν.Προσθέτουμε τον κιμά σόγιας, πασπαλίζουμε με το μείγμα των μπαχαρικών και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε τον πελτέ και ξεκινάμε να γυρίζουμε όλα τα υλικά μαζί στο τηγάνι να βγάλουν τα αρώματά τους τα μπαχαρικά και στο τέλος σβήνουμε με το κρασί.Περνάμε τα ντοματάκια από το multi να γίνουν πολτός και τα προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με τον αρακά και το καλαμπόκι. Προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει ο κιμάς με ελάχιστη σάλτσα.Στο τέλος πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος και αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν απλώσουμε από πάνω τον πουρέ.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε την πίτα μέχρι να κάνει μια ωραία κρούστα από πάνω.Σερβίρουμε την πίτα ζεστή ή χλιαρή μαζί με το σκεύος.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, φούρνος, τηγάνι, βραστήρας, πολυκόφτης multi

The post Εναλλακτικό πασχαλινό τραπέζι appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα