Μαγειρεύοντας με μπίρα

Από την Ιωάννα Σταμούλου

3 απολαυστικές συνταγές που μπορούμε να απολαύσουμε παρέα με μπίρα ή χωρίς…

Κοτόπουλο φούρνου καθιστό σε κουτάκι μπίρας με πατάτες

Αυτός ο ανορθόδοξος τρόπος ψησίματος της μπίρας δίνει ένα εξαιρετικά νόστιμο αποτέλεσμα. Δοκιμάστε τον αξίζει πραγματικά τον κόπο!

Υλικά για 4 άτομα1 κοτόπουλο 1.600 γρ. περίπου1 μεγάλο κουτάκι μπίρας (πλυμένο και στεγνωμένο)2 κ.σ. ελαιόλαδοΑλάτι, πιπέρι

Για την ξερή μαρινάδα:1 κ.γ. σκόνη
σκόρδου1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή1 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη½ κ.γ. κύμινο2 κ.σ. καστανή ζάχαρη1 κ.γ. ρίγανη

Για τη γαρνιτούρα:1 κιλό πατάτες σε χοντρά κομμάτια1 ντομάτα σε φέτες1 κρεμμύδι σε φέτες1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες1 κ.σ. ρίγανη ξερή4 κ.σ. ελαιόλαδο2 κ.σ. μουστάρδα1 κλαδάκι δεντρολίβανο σε φουντίτσεςΑλάτι, πιπέρι

ΕκτέλεσηΑνακατεύουμε όλα τα υλικά της ξερής μαρινάδας σε ένα μπολάκι.Αδειάζουμε τη μισή μπίρα από το κουτάκι και την κρατάμε στην άκρη για τις πατάτες.Με χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε καλά και ταμποναριστά το κοτόπουλο μέσα κι έξω. Το αλατοπιπερώνουμε μέσα έξω και το αλείφουμε με ελαιόλαδο.Πασπαλίζουμε παντού (μέσα-έξω) με το μίγμα της ξερής μαρινάδας και το τοποθετούμε πάνω στο μισοάδειο κουτάκι της μπίρας, πιέζοντας ελαφρά ώστε να καθίσει όρθιο πάνω του. Το τοποθετούμε μαζι με το κουτάκι της μπίρας στο κέντρο ενός ταψιού.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC στον αέρα. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μακρόστενα μεγάλα κομμάτια. Τα ρίχνουμε σε μπολ, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, σκόρδο, μουστάρδα, ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε.Αδειάζουμε το μείγμα με τις πατάτες γύρω από το κοτόπουλο, μοιράζουμε ομοιόμορφα τις φουντίτσες του δεντρολίβανου και τις περιχύνουμε με τη μπίρα.Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα και 30 λεπτά. Ελέγχουμε αν ψήθηκε καλά και αφήνουμε να ηρεμήσει για 15 λεπτά.Αφαιρούμε με προσοχή το κουτάκι της μπίρας (γιατί καίει) και σερβίρουμε αμέσως!

Κότσι χοιρινό με μπίρα και μέλι

Το κότσι είναι ένα κομμάτι κρέατος άκρως φιλικό με τη μπίρα. Την αναζητά τόσο στο ψήσιμο όσο και στο σερβίρισμα.

Υλικά για 2-3 άτομα:1 κότσι χοιρινό, χωρίς το δέρμα (1,5 κιλό περίπου)2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες2 πράσα σε χοντρά κομμάτια2 καρότα σε χοντρά κομμάτια1 μπουκάλι μπίραλίγο ελαιόλαδο,αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη2 κ.σ. μέλι2-3 κ.σ. μουστάρδα2 κ.σ. βούτυροΞύσμα και χυμό από 1 λεμόνιαλάτι, πιπέρι

ΕκτέλεσηΠροθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170° C με αέρα. Ανακατεύουμε αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ.Τρυπάμε το κότσι με το μαχαίρι σε 5-6 σημεία και μπήγουμε εκεί μέσα κομματάκια σκόρδου που βουτάμε προηγουμένως στο μπολ με το αλατοπίπερο.Ανακατεύουμε τα πράσα και τα καρότα σε γάστρα και τοποθετούμε πάνω τους το κότσι. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με τη μαύρη μπίρα. Κλείνουμε τη γάστρα με καπάκι και ψήνουμε για 3 ώρες.Μεταφέρουμε το κότσι σε πιατέλα και κρατάμε τα λαχανικά στην άκρη.Για τη σάλτσα: Περνάμε το ζουμί και τα λαχανικά από τη σήτα, πιέζοντας με την ανάποδη ενός κουταλιού και τα ρίχνουμε όλα σε ένα τηγάνι. Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τη μουστάρδα, το μέλι, το σκόρδο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι.Βράζουμε για 5-10 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γλασάρει και να δέσει η σάλτσα.Σερβίρουμε το κότσι συνοδεύοντας με τη σάλτσα και γαρνιτούρα της επιλογής μας.

Μπιρόψωμο με φέτα και γλυκάνισο

Ένα απίστευτα εύκολο και γρήγορο ψωμί, χωρίς μαγιά και ζύμωμα που τρώγεται και σαν κέικ.

Υλικά για μια μακρόστενη φόρμα του κέικ1 μπουκάλι μπίρα 500ml200 γρ. αλεύρι ολικής300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις2 κουτ. γλυκού γεμάτα μπέικιν πάουντερ1 κουτ. σούπας (κοφτή) αλάτι2 κουτ. σούπας (γεμάτες) ζάχαρη1 κ.γ. γλυκάνισο1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για τα λάδωμα του ταψιού1 φλιτζάνι φέτα τρίμμα

ΕκτέλεσηΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ο Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δυο αλεύρια με το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι και τον γλυκάνισο.Προσθέτουμε την μπίρα και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να πάρουμε ένα σφιχτό χυλό. Στο τέλος ανακατεύετε μέσα και τη φέτα.Ντύνουμε με λαδόκολλα μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη μας.Ψήνουμε το ψωμί στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Ύστερα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20-30 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί σε βάθος το ψωμί μας.Το ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά πριν κόψουμε σε φέτες και σερβίρουμε!

The post Μαγειρεύοντας με μπίρα appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα