Ο ταραμάς σε απρόσμενες συνταγές

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Ο ταραμάς δεν μπαίνει μόνο στην ταραμοσαλάτα, αλλά σε πολλές ακόμη υπέροχες συνταγές που θα νοστιμίσουν το Σαρακοστιανό τραπέζι μας με τον καλύτερο τρόπο.

Ταραμοκεφτέδες

Δίνουμε δεύτερη ευκαιρία σε μια φρατζόλα ψωμί που περίσσεψε και φτιάχνουμε ένα πλήρες γεύμα που συνοδεύουμε με μια ωραία σαλάτα.

Υλικά1 φρατζολάκι μπαγιάτικο ψωμί100 γρ. ταραμά λευκό2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε φέτες (μαζί με το τρυφερό πράσινο μέρος)1 κρεμμύδι
στα 4½ σκελίδα σκόρδο½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένοΞύσμα από 1 λεμόνιΠιπέρι

Για το τηγάνισμαΛίγο αλεύριΜείγμα από αραβοσιτέλαιο και ελαιόλαδο

ΕκτέλεσηΑφαιρούμε την κόρα από το ψωμί, το κόβουμε σε φέτες και το βάζουμε σε ένα μπολ να μουλιάσει με κρύο νερό.Περνάμε το κρεμμύδι από το μπλέντερ μαζί με το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια και προσθέτουμε το μείγμα στο μπολ με το ψωμί αφού πρώτα το στραγγίσουμε καλά.Προσθέτουμε τον ταραμά, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το ξύσμα λεμονιού και ανάλογο πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα μας να γίνει ομοιογενές και το αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει.Στη συνέχεια πλάθουμε με το μείγμα κεφτεδάκια τα οποία αλευρώνουμε ελαφρά και στη συνέχεια τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.Βγάζουμε τους κεφτέδες μας να στραγγίσουν από τα λάδια πάνω σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας.Τους σερβίρουμε ζεστούς συνοδεύοντας με χόρτα ή λαχανικά βραστά ή άλλη σαλάτα της επιλογής μας.

Μακαρονάδα με ντομάτα, ταραμά κι ελιές

Μια πανεύκολη μακαρονάδα που θα δώσει γεύση και χρώμα στη νηστεία μας.

Υλικά1 πακέτο σπαγγέτι1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες75 γρ. ταραμά½ φλιτζάνι ελιές μαύρες ή πράσινες αποπυρηνωμένες½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένοΞύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνιΠιπέρι

ΕκτέλεσηΒάζουμε το ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα και τον ταραμά. Ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα να σπάσει ο ταραμάς, προσθέτοντας και λίγο νερό και βράζουμε τη σάλτσα για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε ξεχωριστή κατσαρόλα μέσα σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαγειρευτούν λίγο πιο αλ ντέντε από ότι συνήθως.Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτα της ντομάτας, προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε, το ξύσμα λεμονιού, τον μαϊντανό, τις ελιές και μπόλικο πιπέρι.Ανακατεύουμε καλά δίνοντας μια τελευταία βράση ώστε να ενωθούν τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και να στεγνώσουν από τα υγρά.Σερβίρουμε αμέσως.

Πατατοσαλάτα με μαγιονέζα ταραμά

Μια αλλιώτικη πατατοσαλάτα που θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια!

Υλικά4 πατάτες μεγάλες καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλους κύβουςαλάτι2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένοΆνηθο ψιλοκομμένο

Για τη μαγιονέζα ταραμά50 γρ. ταραμά1 φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο1 κουτ. σούπας ξύδι1 λεμόνι χυμός και ξύσμα

ΕκτέλεσηΒάζουμε τον ταραμά σε μια κανάτα με 2-3 κουταλιές και τον χτυπάμε με ραβδομπλέντερ να σπάσει.Προσθέτουμε το ξύδι και λίγο λάδι και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ.Συνεχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο λάδι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να γίνει η γαλακτωματοποίηση και να πάρει το μείγμα υφή μαγιονέζας. Την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μακαλώσουν καλά, προσέχοντας μην μας λιώσουν.Τις στραγγίζουμε καλά και όταν γίνουν χλιαρές τις ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα με τη μαγιονέζα, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και άνηθο.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: μπλέντερ, ραβδομπλέντερ, κατσαρόλα.

The post Ο ταραμάς σε απρόσμενες συνταγές appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ο ταραμάς σε απρόσμενες συνταγές,