Όλα με πεπόνι!

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Η σαλάτα, η μαρμελάδα και το παγωτό μπορούν να έχουν την ίδια γεύση. Αλμυρές και γλυκές συνταγές με βάση το πεπόνι.

Σαλάτα ρόκα, πεπόνι, προσούτο, ανθότυρο

Πλούσια σε χρώματα αρώματα και γεύση, μαζί με λίγο φρυγανισμένο ψωμί γίνεται ένα πλήρες γεύμα από μόνη της.

Υλικά για 2-3 άτομα1 σακουλάκι ρόκα150 γρ. πεπόνι5-6 φέτες προσούτο150 γρ. ανθότυρο σε κυβάκια ή μοτσαρέλα2
κουτ. σούπας πέστο βασιλικού (έτοιμο ή σπιτικό)Έξτρα παρθένο ελαιόλαδοΞύδι βαλσαμικό

ΕκτέλεσηΚόβουμε το πεπόνι στη μέση, αφαιρούμε τα σποράκια και κόβουμε τη σάρκα σε κυβάκια ή με κουταλάκι παριζιέν σε μπαλίτσες.Βάζουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί καλά και τοποθετούμε πάνω το προσούτο και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να γίνει τραγανό και το βγάζουμε να κρυώσει σε χαρτί κουζίνας και να γίνει τραγανό και μετά το σπάμε σε μικρότερα κομμάτια.Κόβουμε το ανθότυρο σε κυβάκια και το μαρινάρουμε με το πέστο.Βάζουμε σε σαλατιέρα τη ρόκα και σκορπίζουμε ομοιόμορφα πάνω τα κομματάκια από το πεπόνι, το ανθότυρο και το προσούτο.Αλατίζουμε ελαφρά, ραντίζουμε με σταγόνες από ελαιόλαδο και ξύδι βαλσάμικο και σερβίρουμε αμέσως.

Μαρμελάδα πεπόνι

Μια αλλιώτικη μαρμελάδα που αξίζει να δοκιμάσετε και να μοιραστείτε τη γεύση στο πρωινό αλλά και σαν συνοδευτικό σε παγωτά και κρέμες.

Υλικά:800 γρ. πεπόνι ζυγισμένο μετά το καθάρισμα700 γρ. αχλάδια ζυγισμένα μετά το καθάρισμα600 γρ. ζάχαρη1-2 βανιλίνεςΧυμό από μισό λεμόνι

ΕκτέλεσηΑφού καθαρίσουμε, ζυγίσουμε και κόψουμε τα φρούτα σε κομμάτια, τα ρίχνουμε σε ευρύχωρη κατσαρόλα που τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.Όταν πάρουν μια πρώτη βράση τα φρούτα και διαλυθεί η ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην πιτσιλάει η μαρμελάδα και αφαιρούμε τους αφρούς που θα δημιουργηθούν στην επιφάνειά της μαρμελάδας με τρυπητή κουτάλα.Προσθέτουμε τις βανιλίνες και αφήνουμε τη μαρμελάδα να σιγοβράσει για 45 λεπτά περίπου μέχρι να χάσει τα υγρά της.Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει και τότε την πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα να αποκτήσει ομοιογενή υφή. Είναι αρκετά ρευστή.Ξαναβάζουμε λοιπόν την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει καλύτερα η μαρμελάδα. Για να είμαστε σίγουροι, κάνουμε το εξής τεστ: ρίχνουμε μια μικρή ποσότητας μαρμελάδας πάνω σε κρύο πιάτο(που έχουμε αφήσει στο ψυγείο).Όταν ανοίγουμε δρόμο με το δάχτυλο, πρέπει να μένει ανοιχτός. Τότε προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και δίνουμε μια τελευταία βράση πριν τραβήξουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.Με τη βοήθεια κουτάλας μοιράζουμε τη μαρμελάδα (καυτή όπως είναι) σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε με το καπάκι τους, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.Όταν κρυώσουν γυρνάμε τα βάζα από την καλή και τα διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μετά το άνοιγμα του βάζου, διατηρούμε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.

Παγωτό πεπόνι

Πλούσια γεύση από πεπόνι που αξίζει να δοκιμάσετε στην παγωτομηχανή σας.

Υλικά500 γρ. σάρκα πεπονιού (κατά προτίμηση με πορτοκαλί σάρκα)3 κρόκοι αυγών125 γρ. ζάχαρη, ψιλή κρυσταλλική200 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36%, κρύα από το ψυγείο200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες λιπαρών

ΕκτέλεσηΒάζουμε τους κρόκους των αυγών μαζί με τη ζάχαρη σε μεταλλικό μπολ και το τοποθετούμε σε μπεν μαρί (το στερεώνουμε σε κατσαρόλι με νερό που βράζει χωρίς να ακουμπά ο πάτος του μπολ στο νερό).Ξεκινάμε να χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αυγα μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μείγμα πολύ καλά. Το αφήνουμε να κρυώσει.Καθαρίζουμε τα χτυπητήρια του μίξερ και χτυπάμε σε καθαρό μπολ την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Ενσωματώνουμε μέσα πρώτα το γιαούρτι και μετά το κρύο μείγμα των αυγών.Πολτοποιούμε τη σάρκα του πεπονιού στο μπλέντερ και ενσωματώνουμε κι αυτόν στο μείγμα.Παγώνουμε το μείγμα του παγωτού σε παγωτομηχανή και το μεταφέρουμε σε δοχείο με καπάκι. Το αφήνουμε στην κατάψυξη να παγώσει καλύτερα.Όταν θέλουμε να σερβίρουμε αφήνουμε το παγωτό 10 λεπτά εκτός κατάψυξης και στη συνέχεια κόβουμε μπάλες με σκουπ παγωτού και σερβίρουμε σε μπολ.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, ραβδομπλέντερ, μπλέντερ, μίξερ χειρός, τηγάνι.

The post Όλα με πεπόνι! appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα