Όλα όσα χρειάζεστε για έναν εργονομικό σταθμό εργασίας

Είτε εργάζεστε από το σπίτι είτε βρίσκεστε στον επαγγελματικό σας χώρο, η διαμόρφωση ενός εργονομικού σταθμού εργασίας είναι βαρύνουσας σημασίας για την υγεία σας και, κατ’ επέκταση, για τη διατήρηση της παραγωγικότητά σας.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε έναν εργονομικό σταθμό εργασίας.

Επιλογή γραφείου υπολογιστή

Το γραφείο που θα επιλέξετε θα πρέπει να παρέχει επαρκή χώρο και μια σταθερή επιφάνεια (χωρίς ταλαντεύσεις) για τον χρήστη σε σχέση με τον όγκο εργασιών που απαιτούνται.

Η επίπεδη επιφάνεια θα πρέπει να είναι

μεταξύ 71 με 76 εκατοστά πάνω από το πάτωμα, ιδανικό ύψος για τους περισσότερους ενήλικες.

Για οικιακή χρήση, θα βρείτε πολλά γραφεία με μεγάλη επιφάνεια και αποθηκευτικούς χώρους. Ενδεικτικά, σε ένα γραφείο όπως το  Woodwell EO420 Light Oak 115×55 Γραφείo, θα εξασφαλίσετε μεγάλη επιφάνεια για να εργάζεστε άνετα με οθόνη υπολογιστή, πληκτρολόγιο, ποντίκι.

Εργονομική καρέκλα γραφείου

Η καρέκλα γραφείου είναι το πιο σημαντικό «στοιχείο» σε έναν εργονομικό χώρο. Εάν η καρέκλα χρησιμοποιείται από ένα άτομο, τότε μπορείτε να τη ρυθμίσετε σε ένα σταθερό ύψος. Υπό την προϋπόθεση ότι το κάθισμα θα είναι άνετο και θα διαθέτει άνετη πλάτη που παρέχει οσφυϊκή υποστήριξη.

Αν ο υπολογιστής χρησιμοποιείται από περισσότερα από ένα άτομο θα πρέπει να εξετάσετε την αγορά μιας καρέκλας που θα παρέχει περισσότερα εργονομικά χαρακτηριστικά. Οι μελέτες δείχνουν ότι η καλύτερη στάση σώματος όταν καθόμαστε είναι μια κεκλιμένη στάση των 100-110 μοιρών, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι «κανόνας» η στάση των 90 μοιρών που παρουσιάζεται συχνά.

Θα βρείτε καρέκλες γραφείου όπου η σύνδεση μεταξύ του πλαισίου της καρέκλας και της έδρας είναι δυναμική και όχι στατική. Με αυτό τον τρόπο η έδρα της καρέκλας κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις ανάλογα με τη θέση του σώματός του χρήστη πάνω σε αυτή. Η κίνηση αυτή ενεργοποιεί σε κάθε κίνηση μια άλλη ομάδα μυών επιτρέποντας έτσι στις υπόλοιπες να χαλαρώσουν.

Ενδεικτικά, η καρέκλα γραφείου Woodwell BF2008 Black είναι μια εξαιρετική πρόταση για πολύωρη εργασία στον υπολογιστή. Διαθέτει ρυθμιζόμενο προσκέφαλο με υφασμάτινη επένδυση για ξεκούραση του αυχένα και υποστήριξη μέσης για ακόμα μεγαλύτερη άνεση. Επίσης, έχει μεγάλη βάση για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και επένδυση με ύφασμα Mesh για να μπορεί το σώμα σου να αναπνέει.

Εκτός από τη στήριξη των χεριών και της πλάτης, εξίσου σημαντική είναι και η ορθή στάση των ποδιών. Έτσι, αν τα πέλματα δεν ακουμπούν άνετα στο πάτωμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υποπόδιο για να στηρίζονται τα πόδια.

Εργονομία στα περιφερειακά υπολογιστή

Πολλές κατευθυντήριες γραμμές για τη διαρρύθμιση ενός εργονομικού σταθμού εργασίας προϋποθέτουν τη χρήση desktop PC. Από την άλλη, ένα laptop δεν είναι η ιδανική επιλογή για πολύωρη εργασία. Κυρίως λόγω τις μικρής απόστασης μεταξύ πληκτρολογίου και οθόνης. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τόσο τα χέρια όσο και το κεφάλι καταπονούνται περισσότερο.

Αν ο φορητός υπολογιστής είναι μονόδρομος για εσάς, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για βελτιωμένη εργονομία. Για παρατεταμένη χρήση θα πρέπει να εξετάσετε την αγορά μιας εξωτερικής οθόνης και ενός σετ πληκτρολόγιο/ποντίκι.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εξίσου σημαντικό να επιλέγετε εργονομικά περιφερειακά υπολογιστή. Οι περισσότερες οθόνες υπολογιστή προσφέρουν ρυθμίσεις ύψους ή και κλίσης. Εξετάστε την αγορά πληκτρολογίου με wrist rest για υποστήριξη των καρπών ή και mouse pads με ειδική ενίσχυση στο σημείο του καρπού.

Ρύθμιση οθόνης υπολογιστή στα μέτρα σας

Ρυθμίστε τη φωτεινότητα και την ανάλυση της οθόνης σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Αρχικά μπορείτε να ρυθμίσετε την εικόνα από το μενού ρυθμίσεων της ίδιας της οθόνης, αλλά και μέσα από το λειτουργικό. Για παράδειγμα, στα Windows υπάρχει το σχετικό εργαλείο για να επιλέξετε τις ιδανικές ρυθμίσεις οθόνης για τον χώρο και τον φωτισμό στον οποίο εργάζεστε.

Φροντίστε να μην υπάρχουν αντανακλάσεις φωτός πάνω στην οθόνη. Για να μην δημιουργούνται αντανακλάσεις ή λάμψεις, ο φωτισμός στον χώρο θα πρέπει να είναι ήπιος και όχι πολύ έντονος. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει έντονος φωτισμός πίσω από την οθόνη, δηλαδή κόντρα στα μάτια σας.

Ο κατάλληλος φωτισμός

Ιδανικά, μπορείτε να εξετάσετε την τοποθέτηση έξυπνου φωτισμού όπως, για παράδειγμα, η σειρά Philips Hue, ώστε να ρυθμίζετε εύκολα τον φωτισμό μέσα από το κινητό σας, ανάλογα την περίσταση.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, κατά την εργασία με υπολογιστή, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε συχνά διαλείμματα. Για κάθε 50 λεπτά μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή χρειάζεται να ξεκουράζεστε τουλάχιστον 10 λεπτά.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: desktop PC, monitor, ποντίκι, πληκτρολόγιο, γραφείο, καρέκλα γραφείου, Philips Hue.

The post Όλα όσα χρειάζεστε για έναν εργονομικό σταθμό εργασίας appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα