Όλα όσα θα χρειαστείς για καλοκαιρινά ψαρέματα!

Το ψάρεμα είναι αγαπημένο χόμπι για πολλούς. Αν σκέφτεσαι να το ξεκινήσεις κι εσύ, το καλοκαίρι είναι η πιο ιδανική εποχή!

Οι τρόποι ψαρέματος ποικίλουν και απαιτούν χρόνο και μεράκι. Γι’ αυτό και ετοιμάσαμε για σένα μία λίστα με όλα όσα θα χρειαστείς για να κάνεις τα ψαρέματά σου πιο εύκολα και διασκεδαστικά!

Τα απαραίτητα αξεσουάρ

Πετονιά, αγκίστρια, βαρίδια και φελλοί ψαρέματος είναι τα αξεσουάρ που συνθέτουν τη λεγόμενη «αρματωσιά», δηλαδή τον σύνδεσμο ανάμεσα

στον ψαρά και στα θηράματά του.

Ξεκινώντας από την πετονιά, όσο πιο λεπτή είναι τόσο πιο εύκολα θα αντιλαμβάνεσαι τα τσιμπήματα. Η πετονιά που θα χρειαστείς για τα πρώτα σου ψαρέματα, θα πρέπει να είναι 35άρα ή 40άρα.

Να θυμάσαι ότι με τα χοντρά αγκίστρια μπορείς να πιάσεις μικρότερα ψάρια, ενώ με τα μικρά αγκίστρια είναι δύσκολο να πιάσεις μεγαλύτερα ψάρια. Οπότε, επειδή ως αρχάριος ψαράς ίσως είναι δύσκολο να χειριστείς πολύ λεπτά αγκίστρια, προτίμησε τα χοντρά. Συνδύασέ το με τα κατάλληλα βαρίδια για να μπορείς να πετάς την αρματωσιά μακριά και βαθιά χωρίς να επιπλεύσει.

Το φελλό λειτουργεί ως ρυθμιστής βάθους. Ανάλογα το ύψος στο οποίο θα δεθεί πάνω στην αρματωσιά, μπορείς να ρυθμίσεις το βάθος που θέλεις να ψαρεύεις.

Τέλος, το δόλωμα που θα χρησιμοποιήσεις εξαρτάται από τον τρόπο ψαρέματος, το βάθος, ή και το είδος ψαριού που «κυνηγάς» Το δόλωμα γαρίδα, το ρεγγάλευρο, ή η ζύμη από ψωμί είναι δολώματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

Στην αγορά θα βρεις ακόμη και τεχνητά δολώματα, τα οποία μοιάζουν με ζωντανά δολώματα που επιπλέουν πάνω στο νερό και ξεγελούν τα ψάρια. Συνήθως έχουν έντονα χρώματα, καθώς ορισμένα ψάρια προσελκύονται από αυτά.

 Ξεκινώντας με «πεταχτάρι»

Το πεταχτάρι είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους ψαρέματος. Είναι ιδανικός για αρχάριους ψαράδες. Δεν χρειάζεται να διαθέτεις βάρκα ή σκάφος. Μπορείς να ψαρέψεις από μόλο, από απόκρημνα βράχια, ή από την ακρογιαλιά.

Για να φτιάξεις το πεταχτάρι, θα χρειαστείς μία πετονιά και ένα βαρίδι από μολύβι, το οποίο πρέπει να δέσεις στην άκρη της πετονιάς και ένα στριφτάρι με το οποίο θα ενώσεις την κυρίως πετονιά με τα παράμαλλα. Δηλαδή τα νήματα, στην άκρη των οποίων βρίσκεται ένα αγκίστρι. Η πετονιά τυλίγεται σε ένα καρούλι και, για να ψαρέψεις, πρέπει να πετάξεις την αρματωσιά από την ακρογιαλιά ή την άκρη ενός βράχου. Προσπάθησε να το φτάσεις όσο το δυνατό μακρύτερα.

Ψάρεμα με καλάμι

Το ψάρεμα με καλάμι είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ψαρέματος, καθώς μπορείς να ψαρέψεις σε μεγαλύτερα βάθη αλλά και μεγαλύτερη ποικιλία ψαριών.

Υπάρχουν δύο ειδών καλάμια ψαρέματος. Αυτά που διαθέτουν ή και δέχονται μηχανισμό και τα απλά. Αν είσαι αρχάριος, προτίμησε ένα ελαφρύ, τηλεσκοπικό καλάμι όπως το Aquasonic Bravo Apico 5Μ -20gr. Τηλεσκοπικό σημαίνει ότι το κάθε τμήμα του μπαίνει στο προηγούμενο, ώστε να μην πιάνει χώρο καθώς το μεταφέρεις.

Αν νιώθεις ότι μαθαίνεις γρήγορα, ή ότι το «έχεις», προτίμησε ένα καλάμι που μπορεί να δεχτεί μηχανισμό. Απαιτεί πιο ακριβή συντονισμό και κινήσεις για να είναι αποτελεσματικό, ωστόσο με ένα τέτοιο καλάμι αυξάνονται κι οι πιθανότητες για καλή ψαριά.

Τα καλάμια χωρίζονται σε υποκατηγορίες, ανάλογα με την τεχνική ψαρέματος. Για παράδειγμα, αν σου αρέσει να ψαρεύεις από την ακτή με μακρινές βολές, θα χρειαστείς καλάμι ή καλάμια casting. Σε αυτή την τεχνική τα μοντέλα έχουν μήκος από 3,9 ως και 4,2 μέτρα και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στα τηλεσκοπικά και στα δίσπαστα ή τρίσπαστα.

Η καθετή και συρτή είναι οι πιο διαδεδομένες τεχνικές ψαρέματος από σκάφος, που στοχεύουν σε μεγάλη γκάμα ψαριών. Τα καλάμια ψαρέματος για συρτή – καθετή μπορεί να φτάσουν σε μήκος 1.5 με 2 μέτρα.

Γενικότερα, για τα πρώτα σου ψαρέματα φρόντισε να επιλέξεις ένα καλάμι ελαφρύ και ξεκούραστο. Σου προτείνουμε να ξεκινήσεις με την πιο κλασική τεχνική ψαρέματος, το απίκο. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από πλευράς εξοπλισμού, πέρα από το κατάλληλο καλάμι ψαρέματος για απίκο. Μπορείς να επιλέξεις κάποιο λιμάνι, κάποιο ντόκο, ή οποιαδήποτε απόκρημνη ακτή, και σύντομα θα βιώσεις το «τσίμπημα» από διαφορετικά είδη ψαριών!

Για άνετο και ασφαλές ψάρεμα

Η χαρά του ψαρέματος μπορεί να σε παρασύρει και να μείνεις πολλή ώρα στον ήλιο. Για να αποφύγεις τα απρόοπτα όταν ψαρεύεις, φρόντισε να φοράς καπέλο με γείσο και αντηλιακό στα σημεία του σώματος που δεν καλύπτονται από τα ρούχα. Έχε πάντα δίπλα σου ένα θερμός ή υδροδοχείο με παγωμένο νερό για να είσαι πάντα ενυδατωμένος.

Μην ξεχνάς να έχεις πάντα μαζί σου τα απαραίτητα αξεσουάρ πρώτων βοηθειών όπως ένα μαχαιράκι παντός καιρού. Θα σου φανεί πολύ χρήσιμο όταν θα θέλεις να φτιάξεις παράμαλλα, ή να κόψεις την πετονιά όταν «κολλήσει» το αγκίστρι σε κάποιον βράχο και δεν θέλεις να «ζορίσεις» το καλάμι σου.

Ένα repair kit θα σε βοηθήσει να κάνεις ένα γρήγορο μπάλωμα στη φουσκωτή βάρκα σου για να γυρίσεις γρήγορα στη στεριά και να την επισκευάσεις πλήρως.

Τα σκιάστρα και καρέκλες παραλίας είναι απαραίτητα αξεσουάρ για σένα που σου αρέσει να ψαρεύεις με τις ώρες από μόλο, ή και να απολαμβάνεις τις ομορφιές της ακτής.

Καλό καλοκαίρι και καλά ψαρέματα!

The post Όλα όσα θα χρειαστείς για καλοκαιρινά ψαρέματα! appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα