Παραδοσιακή βασιλόπιτα τσουρέκι

Από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

Υλικά1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι1 φλ. γάλα (200 ml)4 φακελάκια ξηρή μαγιά ή 100 γρ. νωπή250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική1/2 κ.γ. αλάτι1 κ.γ. μαστίχα1 κ.γ. μαχλέπι (5 γρ.)1/2 φακελάκι κακουλέ (2,5 γρ.)Ξύσμα από δυο πορτοκάλια4 αυγά + 1 κρόκος (για επάλλειψη)200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 50°C.

2. Σε ένα μικρό σκεύος προσθέτουμε το γάλα και θερμαίνουμε χωρίς να βράσει. Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μια κούπα από το αλεύρι

μας και ανακατεύουμε. Κλείνουμε τον φούρνο.

3. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το αφήνουμε στον ζεστό φούρνο για περίπου μισή ώρα ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

4. Προσθέτουμε σε ένα γουδί τη μαστίχα μια κουταλιά ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνει σκόνη. Αν δεν έχουμε γουδί τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πολυκόφτη.

5. Προσθέτουμε τη μαστίχα, αλάτι, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα στο υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε.

6. Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει το μείγμα μας, περίπου 5 λεπτά. Αφαιρούμε το σύρμα από το μίξερ και τοποθετούμε τους γάντζους για τις ζύμες.

7. Συνεχίζουμε να χτυπάμε προσθέτωντας σιγά σιγά το μείγμα της μαγιάς. Μόλις η ζύμη αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και μαζέψει πάνω στον γάντζο, ξεκινάμε να προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο.

8. Το μείγμα θα αρχίσει να απλώνει και πιθανόν να σου φανεί σαν κομμένο. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε την επιθυμητή υφή.

9. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα μεγάλο σκεύος. Προσθέτουμε τη ζύμη μας στο ταψί και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο που είναι ακόμη ζεστός και αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες.

10. Στρώνουμε χιαστί 3 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί ή σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα πλαϊνά, ώστε να καλύπτονται και τα τοιχώματα.

11. Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και κουνάμε με κυκλικές κινήσεις ώστε να απλωθεί η ζύμη και να πάει παντού. Τυλίγουμε ένα νόμισμα σε αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε στην κάτω μεριά, ανασηκώνοντας ελαφρά. Σκεπάζουμε τη ζύμη μας πάλι και την αφήνουμε άλλη 1 1/2 ώρα να φουσκώσει.

12. Αποσύρουμε τη ζύμη από τον φούρνο. Σε ένα μπολάκι προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και χτυπάμε. Ξεσκεπάζουμε τη ζύμη και αλείφουμε προσεκτικά με τον κρόκο του αυγού.

13. Εν τω μεταξύ θερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

14. Ψήνουμε στους 170°C για 30 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.

15. Αποσύρουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά. Σηκώνουμε τη βασιλόπιτα μας κρατώντας τη από το αντικολλητικό χαρτί που εξέχει και τη τοποθετούμε σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά και στολίζουμε όπως επιθυμούμε.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, κουζινομηχανή, πολυκόφτης.

The post Παραδοσιακή βασιλόπιτα τσουρέκι appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παραδοσιακή,paradosiaki