Πεντανόστιμα και με τόνο!

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Ο τόνος κονσέρβας στο ντουλάπι είναι ο άσος στο μανίκι του κάθε μάγειρα γιατί ανά πάσα στιγμή και κατά περίπτωση του δίνει μια εύκολη και νόστιμη λύση στο πιάτο. Το μόνο που έχει να σκεφτεί είναι τι βάση θα χρησιμοποιήσει για να τον αναδείξει. Εδώ έχουμε ψωμί, πατάτα και ζυμαρικά.

Πατατοσαλάτα με τόνο κι ελιές

Μια εύκολη και χορταστική σαλάτα. Το μυστικό είναι να τη σερβίρουμε χλιαρή

γιατί είναι η πιο νόστιμη στιγμή της!

Υλικά για 4 άτομα:600 γρ. πατάτες με τη φλούδα τους1/2 κρεμμύδι μικρό σε φέτες λεπτές ή 2 κρεμμυδάκια φρέσκα200 γρ. Τόνο σε νερό καλά στραγγισμένο12 ελιές μαύρες2-3 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο1 λεμόνι, ξύσμα και χυμός ή μηλόξιδο80 ml ελαιόλαδοαλάτι, πιπέρι

ΕκτέλεσηΒράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό για 30-40 λεπτά, μέχρι να τσιμπιούνται εύκολα με πιρούνι. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να κρυώσουν λίγο.Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και αφού τις κόψουμε σε χοντρά κομμάτια ή ροδέλες τις μεταφέρουμε σε μπολ.Προσθέτουμε το κρεμμύδι ή το φρέσκο κρεμμυδάκι, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, ραντίζουμε με τον χυμό μισού λεμονιού ή με μηλόξιδο κι ανακατεύουμε.Προσθέτουμε από πάνω τον τόνο, τις ελιές, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρουμε αμέσως τη σαλάτα χλιαρή.

Μπρουσκέτες με αβοκάντο και τόνο

Μερικές φέτες ψωμί μπαγιάτικο, η φρυγανιέρα εν δράση, 1 μεγαλούτσικο αβοκάντο, ένα πιρούνι, λίγη οξύτητα, 1 κουτάκι τόνος κι έτοιμο το κολατσιό!

Υλικά για 6 άτομα:6 φέτες ψωμί χωριάτικο1 μεγάλο και ώριμο αβοκάντο1 λάιμ, χυμό και ξύσμα1 κουτ. Σούπας κρεμμύδι ξερό ξυσμένοαλάτι, πιπέρι180 γρ. τόνο σε νερό καλά στραγγισμένοΛίγο ελαιόλαδο

ΕκτέλεσηΦρυγανίζουμε το ψωμί στη φρυγανιέρα.Στο μεταξύ καθαρίζουμε το αβοκάντο και ρίχνουμε τη σάρκα του σε μπολ. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το ξύσμα, τον μισό χυμό του λάιμ κι ένα κουταλάκι ελαιόλαδο.Ανακατεύουμε καλά λιώνοντας παράλληλα το αβοκάντο με πιρούνι και μοιράζουμε το μείγμα πάνω από τις φρυγανισμένες φέτες του ψωμιού.Μοιράζουμε από πάνω και τον τόνο, ραντίζουμε με χυμό λάιμ και σταγόνες από ελαιόλαδο, πιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Παπαρδέλες με τόνο και ντομάτα

Η πρότασή μας είναι για παπαρδέλες, αλλά μπορείτε να φτιάξετε αυτό το πιάτο με οποιοδήποτε μακρύ ή κοντό ζυμαρικό της επιλογής σας.

Υλικά για 4 άτομα1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο2 ντομάτες μεγάλες και ώριμες σε κυβάκια1 πιπεριά κόκκινη ή πράσινη σε λεπτά κυβάκια1 σφηνάκι ούζο300 γρ. τόνος σε νερό καλά στραγγισμένος1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ή βασιλικό ψιλοκομμένο10 ελιές μαύρες αποπυρηνωμένες σε φιλετάκια (προαιρετικά)αλάτι, πιπέρι

ΕκτέλεσηΒράζουμε τις ταλιατέλες αλ ντέντε σε άφθονο αλατισμένο νερό.Στο μεταξύ βάζουμε στη φωτιά ένα ευρύχωρο τηγάνι και όταν κάψει ρίχνουμε το λάδι και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε για λίγο και μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε το σκόρδο. Το φέρνουμε δυο βόλτες στο τηγάνι και προσθέτουμε την ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10-15 λεπτά ή μέχρι να χάσει τα υγρά της.Σβήνουμε με το ούζο κι ανακατεύουμε μέσα στη σάλτσα τον τόνο. Αν θέλουμε προσθέτουμε, ελιές και οπωσδήποτε βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο.Στραγγίζουμε τις παπαρδέλες και τις ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε να ρουφήξουν τη σάλτσα και μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα.Πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε αμέσως!

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: τηγάνι, φρυγανιέρα.

The post Πεντανόστιμα και με τόνο! appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα