Ο καλός ο ψήστης την… Τσικνοπέμπτη φαίνεται!

14:57 14/2/2023 - Πηγή: Plaisio

Η πιο «νόστιμη» Πέμπτη του χρόνου. Η αγαπημένη ημέρα κάθε ψήστη. Μία ημέρα…ύμνος στο ψήσιμο. Τότε, που όλοι οι τσικνο-λάτρεις ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Τ-Σ-Ι-Κ-Ν-Ο-Π-Ε-Μ-Π-Τ-Η !

Μπορεί να είναι μία καθημερινή, όμως όοολο και κάτι θα έχεις κανονίσει. Μπάρμπεκιου στο μπαλκόνι ή στον κήπο το βράδυ με φίλους. Ακόμα και στη δουλειά με τους συναδέλφους. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, η ημέρα επιβάλλει ένα τέτοιο «lunch break»!

Αν είσαι ο ψήστης της παρέας. Ξέρεις… αυτός που πιάνει αμέσως την τσιμπίδα στο χέρι και στέκεται πάνω από την ψησταριά, μέχρι να βγει και το τελευταίο μπριζολάκι….
Τότε ναι, τα παρακάτω #tips είναι για εσένα!Tip #01

Είναι πολύ σημαντικό, το κρέας να έχει ξεπαγώσει πολύ καλά, πριν «πέσει» στη φωτιά. Διαφορετικά, θα ψηθεί απ’ έξω και μέσα θα παραμείνει ωμό. Σε περίπτωση που θες να ψήσεις μπιφτέκια, καλό θα ήταν κατά το πλάσιμο ο κιμάς να είναι παγωμένος (θερμοκρασία ψυγείου), έτσι ώστε να μπορέσεις να τους δώσεις σχήμα χωρίς να διαλυθούν. Και το κυριότερο; Μόλις τα τοποθετήσεις στη σχάρα, να τα αλείψεις ελαφρά από πάνω με λίγο λαδάκι, για να μην κολλήσουν.

Tip #02

Κόψε ένα λεμόνι στη μέση και, πριν ξεκινήσεις το ψήσιμο, άλειψε καλά τη σχάρα. Έτσι, θα την καθαρίσεις, ώστε να τοποθετήσεις με ασφάλεια το φαγητό στην επιφάνειά της. Στη συνέχεια, πάρε ένα πινελάκι και άλειψέ τη με ελαιόλαδο. Είναι το μυστικό, για να μην κολλήσει το κρέας όσο ψήνεται.

Tip #03

Ανάλογα με το είδος του κρέατος, καλό θα ήταν να έχει γίνει και η ανάλογη προεργασία, λίγες ώρες πριν το ψήσιμο. Δε χρειάζεται κάτι τρομερό. Μία απλή μαρινάδα, θα εξασφαλίσει το ιδανικό ψήσιμο και θα κάνει τη διαφορά. Για χοιρινό, αρνί, μοσχάρι ή κοτόπουλο έχουμε να σου προτείνουμε μερικές πολύυυυυ λαχταριστές συνταγές. Στο plaisioblog, μπορείς να τις βρεις όλες!

Tip #04

Πριν ξεκινήσεις την όλη διαδικασία, θα σου προτείναμε να σκεφτείς με ποια σειρά θα πρέπει να ψηθούν τα κρέατα που έχεις. Λιγότερο ψήσιμο χρειάζεται για παράδειγμα το μπιφτέκι, σε σύγκριση με μία χοιρινή μπριζόλα. Εμείς, θα σου προτείναμε να ακολουθήσεις την εξής σειρά:

Χοιρινό  Κοτόπουλο Κιμάς

Tip #05

Θα σε βοηθήσει πολύ, αν καθόλη τη διάρκεια ψησίματος, διατηρείς δύο ζώνες θερμοκρασίας. Δηλαδή, μία πιο καυτή και μία λιγότερο. Με αυτόν τον τρόπο, στη δεύτερη θα μπορείς να ψήνεις το κρέας (σχεδόν) μέχρι τέλους και, στην πρώτη να το… τελειοποιείς. Δίνοντάς του αυτην την πολυπόθητη, τραγανή πετσούλα που όλοι αναζητούν στο τραπέζι!

Tip #06

Αν είσαι από τους «παραδοσιακούς» ψήστες, που λατρεύουν το κάρβουνο και δεν το αλλάζουν με τίποτα… Τότε, θα έχεις παρατηρήσει αρκετές φορές ότι, που και που, εμφανίζονται μικρές φλόγες κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Επειδή, είναι επικίνδυνο εξαιτίας τους να «αρπάξει» το φαγητό, θα πρέπει να εχεις το νου σου ώστε να τις σβήσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όχι όμως με νερό όπως κάνουν πολλοί! Καλύτερα να προτιμήσεις στάχτη, άμμο ή χοντρό αλάτι για να κοπάσεις τη φωτιά.

Tip #07

Για το γύρισμα πάνω στη σχάρα, να χρησιμοποιείς λαβίδα και όχι πιρούνι. Γενικά, καλό θα ήταν να αποφεύγεις να τρυπάς το κρέας κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γιατί έτσι χάνονται οι χυμοί του, με αποτέλεσμα να στεγνώνει.

Tip #08

Κάτι πολύ βασικό! Όσο ψήνεις, καλό θα ήταν δίπλα σου να έχεις ένα σκεύος με καπάκι (πχ μία κατσαρόλα), ώστε να τοποθετείς στο εσωτερικό του όσα κρέατα βγαίνουν από τη φωτιά. Με αυτόν τον τρόπο, θα τα διατηρήσεις και ζεστά και ζουμερά, μέχρι να σερβιριστούν στο τραπέζι. Και πάντα να θυμάσαι ότι το φαγητό συνεχίζει να ψήνεται για λίγη ώρα, ακόμα και εκτός φωτιάς.

Tip #09

Όσο και να πεινάει η παρέα, κάνε λίγη υπομονή μέχρι η σχάρα της ψησταριάς να κάψει καλά. Αυτό, θα σε βοηθήσει να πετύχεις την επιθυμητή κρούστα στο κρέας.

Tip #10

Για να πετύχεις το τέλειο, ομοιόμορφο ψήσιμο δε σημαίνει ότι πρέπει να γυρνάς το κρέας κάθε λίγο και λιγάκι. Αντιθέτως, κάτι τέτοιο θα επιφέρει στεγνό και σκληρό αποτέλεσμα. Μία με δύο περιστροφές είναι αρκετές, προκειμένου να πετύχεις το ιδανικό ψήσιμο.

Αυτά ήταν τα special μυστικά μας για το μπάρμπεκιου της Τσικνοπέμπτης. Τώρα, σειρά έχει να τσεκάρεις ότι είσαι εξοπλισμένος με όλα τα απαραίτητα σύνεργα. Να αποφασίσεις το μενού. Και φυσικά, να ετοιμάσεις playlists που αρμόζουν στην περίσταση. Γιατί… το ψήσιμο, χωρίς την απαραίτητη μουσική συνοδεία, χάνει τη μισή του «νοστιμιά»!

The post Ο καλός ο ψήστης την… Τσικνοπέμπτη φαίνεται! appeared first on Plaisio Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα