Ο Ντίκενς και η ομίχλη του Λονδίνου

Τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιξε στη ζωή και στο έργο του Ντίκενς η χαρακτηριστική ομίχλη του Λονδίνου πραγματεύεται μία νέα έκθεση, από τις 29 Μαρτίου έως τις 22 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Καρόλου Ντίκενς στο Λονδίνο, με τίτλο A Great and Dirty City: Dickens and the London

Fog.

«Ο Κάρολος Ντίκενς ήταν περικυκλωμένος από την ομίχλη σε όλη του τη ζωή. Η ομίχλη επηρέασε τον ίδιο, όπως και τους χαρακτήρες που δημιούργησε, από τα παιδικά του χρόνια μέχρι τις τελευταίες του μέρες και έγινε έμπνευση και σκιώδης παρουσία στα βιβλία του», εξηγεί η Frankie Kubicki, διευθύντρια του μουσείου, προσθέτοντας: «Η ομίχλη και ο καπνός, όμως, δεν αντιμετωπίζονταν πάντα με αρνητική διάθεση: αν και τα στοιχεία αυτά συχνά χρησιμοποιούνται από τον Ντίκενς για να υποδηλώσουν μία δόλια δύναμη ή έναν σκοτεινό χαρακτήρα, οι φωτιές του Λονδίνου και οι αναμμένες λάμπες των δρόμων μπορεί να είναι συγκινητικές, νοσταλγικές εικόνες, που παρηγορούσαν τους Λονδρέζους».

Μεταξύ των εκθεμάτων θα είναι η μασιά που χρησιμοποιούσε ο Ντίκενς στην τελευταία του κατοικία, όταν άναβε το τζάκι του, καθώς και αυθεντικά τμήματα από την πρώτη έκδοση του πιο… ομιχλώδους έργου του συγγραφέα, του Ζοφερού οίκου, όπου περιέγραφε ένα τοπίο καλυμμένο πλήρως από ομίχλη.

Όπως επισημαίνει η Kubicki: «Ο Ντίκενς έγραφε για αυτά που έβλεπε και η ομίχλη αποτελούσε πολύ σημαντικό μέρος της ζωής στο Λονδίνο κατά τον 19ο αιώνα – δεν μπορούσες να ζήσεις εκεί χωρίς να σε ταλαιπωρεί. […] Όμως σε λογοτεχνικό επίπεδο, χρησιμοποίησε την ομίχλη και ως σύμβολο απάτης και σύγχυσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα